Skip Navigation Links

ELSEVIER Akademik Performans Çalıştayı İSTE’de Yapıldı

Akademik yayın etkinliğini artırma amacıyla düzenlenen ELSEVIER Akademik Performans Çalıştayı büyük ilgi gördü.

ELSEVIER Akademik Performans Çalıştayı İSTE’de Yapıldı

Eğitim   A+a-

 Üniversite sıralamalarının önemli unsurlarından biri olan bilimsel yayınlardaki performansı ile adından sıkça söz ettiren İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), ELSEVIER Akademik Performans Çalıştayı’nı yeni eğitim-öğretim yılında Türkiye’de gerçekleştiren ilk üniversite oldu. İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş ile İSTE’li akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı Çalıştay, oldukça verimli geçti. ELSEVIER Akademik Performans Çalıştayı’na konuşmacı olarak; ELSEVIER Kurumsal Danışmanı Saide Sak, ELSIVIER Satış Müdürü Derya Alptekin ve ELSEVIER “Mühendislik Alanlarında Araştırma Verimliliğini Artıran Çözümler” üzerine bilgilerini aktaran Hesham Nassar katıldı.
 
Saide Sak’ın moderatörlüğünü yaptığı Akademik Performans Çalıştayı’nda öncelikli gündem maddesi “Bilim Bizim İçin Neden Önemlidir?” oldu. Saide Sak, sunuş konuşmasında; “Kalkınmak ve lider olmak için teknoloji üretmek zorunda olduğumuzun hepimiz farkındayız. Dünyada ayaklarımızın üzerine daha sağlam basabilmek için yüksek teknolojiyi üreten ülkeler arasına girmemiz gerekmektedir. İşte tam bu noktada ELSEVIER olarak bilimsel bilginin önemini vurgulamak ve yaymak istiyoruz. Şu anda %4 olan yerli teknoloji üretimi oranını yükseltmeyi hedefliyoruz. Günümüzdeki güncel anahtar kelimeler; araştırma, geliştirme, inovasyon ve ihtisaslaşma, yani uzmanlaşma... Bugün sizlere; Hangi Alanlarda Bilimsel Çalışmalar Daha Çok Yapılıyor? Dünya Üzerinde Mühendislik Alanında Öne Çıkan Konular Nelerdir? gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız. Çalışmaların sayısının yanında, etkisi de büyük önem taşımaktadır. Pek çok bilimsel derginin pek çok indekste tarandığını unutmamak gerekir. Bir makale, multidisipliner olarak başka alanlara dâhil bilimsel dergilerde yayınlanıyor olabilir. Bu bilimsel makaleler, kişisel olarak araştırmacıları geliştireceği gibi, bilgi ve teknoloji transferi sağlayarak Ülkemizin isminin bir üst basamağa çıkmasını da sağlayacaktır” dedi.
 
SOSYAL BİLİMLERDE YAYIN YAPMAK ZOR MU?
 
Sosyal bilimlerde yayın yapmak zor mu? şeklinde yöneltilen bir soru üzerine Saide Sak: “Her alanın kendine göre zorluğu vardır. Sosyal bilimlerin en büyük dezavantajının, yayınlarının etkilerinin uzun süre sonra alınabilmesi olduğu düşünülebilir. Sosyal bilimler ve diğer bilimler arasında ‘dergi sayısı’ bakımından bir farklılık olmadığını söyleyebiliriz. ELSEVIER veri tabanında 3800 dergi bulunuyor. Bu dergilerin %18’i sosyal bilimler alanında, %20’si fen bilimleri alanında. Aralarında neredeyse fark yok. Alanın yanında, çalışılacak konu da önemli. Son dönemlerde popüler olan konular, daha fazla ön plana çıkmanızı sağlar” dedi.
 
NİTELİKLİ BİLGİ NİTELİKLİ YAYIN!
 
Nitelikli bilginin nitelikli makalelerden elde edilebileceğinin altını çizen ELSEVIER Kurumsal Danışmanı Saide Sak; “Yayınlarda görünürlük kadar kalite de önemlidir. İş birliği yayın kalitesini artıran bir yöntemdir. Özellikle uluslararası iş birlikleri daha iyi sonuçlar verir. Araştırma yapanlara önerimiz, ilk olarak Google’dan değil Üniversitelerin kütüphane sistemlerine veya SCIENCEDIRECT (tam metin veri tabanı) ve SCOPUS üzerinden çalışma yapmalarıdır. Bu sistemlerle; belirli kriterler dâhilinde yayınlanan 70 milyonun üzerinde dergi, makale, kitap serilerine ulaşabilirsiniz. SCOPUS’a bir anahtar kelime girdiğinizde birçok alanda arama yapabilirsiniz. Çok eski tarihlere kadar inebilirsiniz. Sistemde yer alan filtreleri kullanarak istediğiniz bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Atıflara ve atıfın ötesindeki bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Anahtar kelime dâhilinde çıkan sonuçları analiz edebiliyorsunuz. SCIENCEDIRECT tam metin, SCOPUS ise daha nitelikli arama yapmamızı sağlıyor, bunların yanı sıra MENDELEY (referans yönetim sistemi) akademik iş birlikleri yapılmasını tetikliyor, sağlıyor. Tek tıkla ‘atıf’ vererek, akademik hayatı kolaylaştırıyor. Ayrıca, MENDELEY sistemi çeşitli versiyonlara sahiptir. Binlerce kurumun projesine başvuru yapabilirsiniz. Kendi profilinizi oluşturup sistemdekilerle tanışabiliyorsunuz” dedi.
 
BİLGİNİN YENİ HALİ E-KİTAPLAR
 
Saide Sak’ın paylaştığı bilgilerin ardından, “Mühendislik Alanlarında Araştırma Verimliliğini Artıran Çözümler” üzerine konuşmasını yapan Hesham Nassar, kullanılan araştırma sistemleri hakkında bilgiler verdi.
 
Daha sonra, günümüzdeki dijitalleşmeyle birlikte, kitabın e-kitaba dönüşümünü Derya Alptekin anlattı. Derya Alptekin konuşmasında; “İnsanlar, araştırma yaptıkları alanlarda bir makale incelediklerinde, konunun daha öncesine, yani kitaplara dönüyorlar. Sciencedirect’de araştırmacıların %44’ü kendi alanları dışında da araştırma yapıyorlar. Bu durumda, daha çok konunun açıklayıcısı olarak gördükleri kitaplara yöneliyorlar. ELSEVIER olarak e-kitap çıkarma kriterlerimiz var. Her konuda e-kitap çıkarmaya gerek olmadığını düşünüyoruz. Kitaplarımızı araştırmacıların arayıp bulamadıkları konularda, konuların uzmanlarını bulup, onlara konu ile ilgili e-kitap yazmaları teklifini yapıyoruz. ULAKBİM aracılığıyla milyonlarca makale açık erişime sahip... Burada bize düşen, kaliteli yayın üretmek, elimizdeki kaynakları en iyi şekilde kullanabilmektir” diyerek soruları cevapladı.
 
Akademik yayınlar dünyasında pek çok bilinmeyenin cevaplandığı Çalıştay; soru-cevap bölümü ile sonlandırıldı. İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, ELSEVIER yetkililerine teşekkür ederek, plaket takdim etti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet