Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Şarbon Hastalığı’ Konferansı Hbb Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Hatay Kent Konseyi işbirliği ile son günlerde halk sağlığını

Şarbon Hastalığı’ Konferansı Hbb Ev Sahipliğinde GerçekleştirildiWeb
TV

Gündem   A+a-

 ciddi anlamda tehdit eden şarbon hastalığı konferansı gerçekleştirildi.
 
19 Ekim Cuma günü HBB Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon, Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Bozkurt, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Tramvatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydıner Kalacı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Elmalı, Halk Sağlığı bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı, kent konseyi üyeleri ve stk temsilcileri katılım gösterdi.
 
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Kimyon, şarbon hastalığının ne olduğu, nasıl bulaştığı ve hastalığa karşı alınabilecek önlemler ile ilgili farkındalık yaratmak amacı ile konferansı hayata geçirdiklerini belirtti.
 
ELMALI: MEZBAHANE KONTROLÜ ALTINDA KESİLMEYEN ETLER TÜKETİLMEMELİ
 
Prof. Dr. Kalacı moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta konuşmalarını gerçekleştiren Prof. Dr. Elmalı, şarbon hastalığının en çok koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlarda göründüğünün altını çizerek; “Bu mikrobik hastalığın etkeni bacillus anthracis isimli bakteridir ve dezenfektanlara karşı oldukça dirençlidir. Bu bakteri toprakta, merada ve sularda 50-60 hatta 100 yıl canlı kalabilir. Sadece hayvana temas ya da etini tüketmek ile bulaşır, insandan insana bulaşmaz. Şarbon hastalığı taşıyan hayvanların mutlaka yakılarak ve üzerine kireç dökülerek imha edilmesi gerekir” açıklamalarında bulundu. Konuşmasının sonunda Elmalı, ne şekilde olursa olsun mezbahalarda kontrol altında kesilmeyen etlerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiği hususunda uyarılarda bulundu.
 
İNANDI: ŞARBON EN ETKİLİ BİYOLOJİK SİLAHLARDAN BİRİDİR
 
Şarbon hastalığının ilk olarak 18. yy ortaya çıktığının altını çizen İnandı, “Hayati öneme sahip olan şarbon mikrobu, mide, bağırsak ve akciğerlerinde tutunabiliyor. Deri şarbonu, sindirim sistemi şarbonu, solunum sistemi (akciğer) şarbonu olarak çeşitli türleri var. Hastalıklı hayvanın etinin yenmesi ya da teması ile bulaşan bu hastalığın tedavisi aşı ve antibiyotik ile mümkündür. En çok veteriner hekimler, kasaplar, hayvancılıkla uğraşanlar, mezbaha ve laboratuvar çalışanlarına bulaşır. Bu tehlikeli hastalık en etkili biyolojik silahlardan biridir” diyerek son zamanlarda şarbon hastalığının ülkemizdeki vakalarına değindi.
 
Soru cevap şeklinde devam eden konferansın sonunda, Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Elmalı’ya, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon Halk Sağlığı bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı’ya ve HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden Hatay MKÜ Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Tramvatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydıner Kalacı’ya çiçek takdiminde bulundu.
 
Günün anısına çekilen toplu fotoğraf ile konferans son buldu.
 
 
 
 
 
 
 
 
Şarbon Hastalığı’ Konferansı Hbb Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar