Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Mardin anlatılmaz yaşanır!!!

İskenderun Mardinliler Derneği (MAR-DER), muhteşem bir organizasyon daha gerçekleştirerek gazetecilere Mardin, Batman ve Diyarbakır turu düzenlediler.

Yaşam   A+a-


İskenderun Mardinliler Derneği (MAR-DER), muhteşem bir organizasyon daha gerçekleştirerek gazetecilere Mardin, Batman ve Diyarbakır turu düzenlediler.
İskenderun Gazeteciler Cemiyeti İkinci Başkanı İskenderun Gazetesi Sahibi Rızkullah Terbiyeli, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı 8. Gün Gazetesi ve www.8gunhaber.com haber portalı sahibi Gökhan Gökpınar ile Muhabiri Adem Öyel, Hürhaber Gazetesi Sahibi Adnan Tink ile gazete çalışanı Ozan Korkut, Sancak Gazetesi Sahibi Ahmet Erdoğan, Haber Ekspres Gazetesi Sahibi Neşet Alkan, Hatay Yaşam Gazetesi Haber Müdürü Sabriye Sönmez, Dünya Gazetesi’nden İnci Altun ile kardeşi İpek Altun, Doğuş Gazetesi Sahibi Ökkeş Özboğuş, Güney Tv’de Gönül Dostları programı yapımcı ve sunucusu Yerel Sanatçı Muti Yenmiş’in yanı sıra Hak ve Eşitlik Partisi İskenderun İlçe Başkanı Melih Erozan, MHP İskenderun İlçe Yönetimi’nden Sıtkı Yıldırım, MÜSİAD Hatay Şubesi Sekreteri Ali Yeşilova’nın katıldığı tur, baştan sonra herkesi büyüledi.

İskenderun Mar-der Başkanı Salih Bayar ve eşi Zeynep Bayar, Mar-Der Genel Sekreteri Süleyman Aslan, İskenderun Mar-Der Gençlik Kolları Başkanı Seda Aslan, Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Funda Bayar, Doğu’nun güçlü sesi Sanatçı Mehmet Ali Aydoğdu ile eşi misafirperverlikleri ve sabırlı tutumlarıyla konuklarını kusursuz bir şekilde ağırladılar.
Aile ortamında geçen Mardin, Batman, Diyarbakır turu, İskenderun’da Pazartesi günü sabah erken saatte duygulu vedalaşma ile son buldu.

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel ihtişama tanık olan İskenderun Basını, Cuma gece çıktıkları yola oldukça keyifli ve heyecanlı başladılar.

Cumartesi sabah erken saatlerde Nusaybin’de başlayan İskenderun Basını turu, gizemli bir dünyanın kapılarını aralamaya başladı.
Misafirperverliği, samimiyetleri ve sıcak karşılamalarıyla Mardin insanı, binlerce yıllık medeniyetin birikimi bir kültürü yaşattığını ortaya koydu.

Anlatılmaz yaşanır sözünün söylenebileceği ve sadece gözlemlere yer verilebilecek bir Kültür gezisinden bazı önemli notları sizlerle paylaşıyoruz.
Unutulmamalıdır ki; Mardin, anlatılmaz yaşanır!
Nusaybin’de Zeynel Abidin Cami ve dünyanın ilk üniversitesi olan Mor Yakup Kilisesi ziyaret edildi.

Buram buram tarih kokan Nusaybin’de, sınır kapısında yaya olarak geçiş yapan Türk ve Suriyeliler’in karşılıklı vizesiz ziyaretlerinde yaşadıkları rahatlık dikkat çekiciydi.
Nusaybin’e 30 kilometre mesafede Beyaz Su mesire alanı, Hatay’ın Harbiye Beldesi’ni benzerliğiyle dikkat çekti.
Yönümüzü Midyat’a doğru çevirirken, bir kültür mirasının bizleri beklediğini biliyorduk ama kesinlikle bu kadarını göreceğimiz aklımızdan geçmemişti.

Nusaybin’e bağlı Dara Köyü’nü ziyaret ettik. Dara Antik Kent Kazılarını gezdik. Antik kalıntılar, Roma zamanından kalan toplu mezarlardan oluşuyor. Bu kazılarda gözyaşı şişeleri bulunmuş. Bu mekânın adı zindan diye geçiyor ama su deposu olarak kullanılmış bir dönem de tahıl ambarı hizmeti vermiş. Köyde su sarnıcı (su deposu) bulunuyor savaşlarda önemli olan su ve erzak ihtiyacını karşılamak için yapılmış. Su sarnıcı yaklaşık 15- 20 metre yüksekliğinde ve taşların araları sadece zift ile tutturulmuş. Su sarnıçları suyu arıtıyor, kayalar suyun kireç tutmasını önlüyor.

Deyrulzafaran Manastırını gezdik. 1500 yıllık bir manastır. Pazar günü ayin yapılıyor. Haftanın her günü 3 kere ibadet yapılıyor. Türkçe, Kürtçe ve Süryanice dillerinde ilahiler söyleniyor.

Midyat’ta İskenderun Mar-Der Başkanı Salih Bayar’ın doğup büyüdüğü Estel’de, daha önce Havra olarak kullanılan tarihi bina şimdilerde müzeye dönüştürülmüş.
Deyr-El Umur Manastırı, bir dönem izlenme rekorları kıran doğu insanının töre gerçeğini yansıtan Sıla Dizisi’nin çevrildiği Devlet Konukevi, Mor Gabriel Manastırı ile daha bir çok önemli mikanı ziyaret eden İskenderun Basını, tatlı bir yorgunluk ve hayranlık içerisinde Midyat’tan ayrıldı.

 

Batmanın köyü olan Mercimek, (Hapisnas Köyü) 1300 yıl önce ilk cami rahip tarafından inşa edilmiş. Müslümanlar ve Hıristiyanlar bu köyde bir arada yaşıyorlar. Mercimek Köyü’nde Mıhelleme Derneği, Michael Jackson öldüğünde gıyabi cenaze namazı kıldıran, mevlid okutmuş. Bu köyde okuma yazma bilmeyen insanlar dahi 4 dil biliyorlar. Süryanice, Arapça, Kürtçe ve Türkçe köyün tamamının bildiği diller. konuşuyorlar.


Kabala Belediye Başkanı Şakir Nuhoğlu, “her yıl bir okul” sloganıyla yola çıkmış ve şu ana kadar dört okul ve İslam dininin öğretildiği yatılı bir kulliye yaptırmış. Devletten bir lira dahi destek almadan hizmetlerin sürdürdüğünü belirten Şakir Nuhoğlu, ömrü yettikçe hizmetlerini sürdüreceğini söyledi.

Hasan Keyf’te ise; Muhteşem bir tarihi güzellik. GAP’ın en önemli proje ayağı olan Ilısu Barajı çalışmaları nedeniyle tarihi kent sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Çevre dernekleri Hasankeyf’i kurtarmak için yoğun çaba harcarken, binlerce insan bu muhteşem tarihi mirası ziyaret etmek için Hasankeyf’i ziyaret etmeği sürdürüyor.

İskenderun Mar-Der’in İskenderun Basını için düzenlediği Mardin Turu’nda baştan sona katkılarını esirgemeyen, tüm misafirperverlikleri, sevgi dolu yaklaşımlarıyla bizleri memnun eden; Nusaybin Ticaret Borsası Başkan vekili Hüseyin Coşkun’a ve Selim Atay, Nusaybin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdülgani Bilge’ye, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı’na, Mardin DHA Muhabiri Adnan Avuka’ya, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu’na, Midyat Belediye Başkan Yardımcıları M. Tevfik Baysal ile Metin Kutlu’ya, Midyat Belediyesi Personel Müdürü Şehmus Gümüş’e, Midyat Belediye Meclis Üyesi Fahri Talay’a, Kabala Belediye Başkanı Şakir Nuhoğlu’na teşekkür ediyoruz.


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar