Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İskenderun Güvercini tanıtıldı..

düzenleyen İTSO Başkan Vekili Müfit Tennioğlu ve İTSO Meclis Başkanı Mehmet Binbay da Genel Sekreter İbrahim Kocadölü'nün heyecanına ortak oldular.

Yaşam   A+a-

Dünyanın yakından tanıdığı ama İskenderunlular’ın bir türlü bilmediği İskenderun Güvercini ile ilgili İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İbrahim Kocadölü’nün uğraşları sonuç verdi. İskenderun’un en büyük eksiğinin kültürüne ve doğasına sahip çıkmamak vurgusundan yola çıkarak yaklaşık 10 yıldır çalışma yapan Kocadölü, Suriye’de buldurduğu İskenderun Güvercini’ni gururla gösterdi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen basın toplantısında güvercinlerin tanıtımı için toplantı düzenleyen İTSO Başkan Vekili Müfit Tennioğlu ve İTSO Meclis Başkanı Mehmet Binbay da Genel Sekreter İbrahim Kocadölü’nün heyecanına ortak oldular.

İskenderun Güvercini’ne ait özellikler..
İskenderun Bağdat ırkları içinde en ilginç ve benzersiz olanıdır. İngiliz Carrier, Fransiz Bağdat, Steinheim Bağdat, İspanyol Bağdat, zaman içinde bazı melezlemelere maruz kalmıştır, İskenderun ırkı ise saf bir ırktır.
Aldrovani 1610, Willoughby 1676 ve John Moore 1735 yıllarında yazdıklarında, İskenderun ırkını uzun, kıvrık gagalı, kuvvetli bir ırk olarak tanımlamışlardır. Bu ırkın İngiltere'de Scandaroon olarak ismini koyan John Moore'dır. Almanlar bu ırkı Nurnberger Bagdette, Pagadette, Pavdotte, Bagotten, Pagadotten taube ve Hocker-taube gibi isimlerle isimlendirmişlerdir. Fransızlar ise Pigeon bagadais a grande morille ismini vermişlerdir. Bu ırkın İskenderun diye isimlendirilmesinin sebebi Avrupaya İskenderun limanından götürülmüş olmasıdır.
Araştırmalar bu ırkın Bağdat'tan Türkiye'ye getirildiğini göstermektedir. Almanya'nın güneyinde, Nurnberg, Erlangen, Fuhrt ve Michelav :skenderun üreticilerinin yoüun olduüu bölgelerdir. İlk Alman İskenderun güvercin cemiyeti 1895 yılında kurulmuş 35 üyeyle katıldıkları National Show'da 170 İskenderun sergilenmistir. Amerikada 1950 yılında George Neuerburg'a (N.P.A Master Breeder Certificate) Amerika'nın en usta İskenderun üreticisi ünvanı ve diploması verilmiştir.

İSKENDERUN IRKINA AİT STANDARTLAR
1- Boyu gaga ucundan, kuyruk bitimine kadar 42--43 cm'dir.
2- Gagası 4 cm'dir, aşağıya doğru kıvrıktır.
3- Gaga üzerindeki kopuk çapı 3 cm'dir.
4- Gözlerinin etrafındaki kırmızı dairenin çapı 12--15 milimetredir.
5- Bacakların uzunluğu 11-12 cm'dir.
6- Kanatlar açık olduğunda bir uçtan diğer uca uzunluğu 74 cm'dir.
7- Ağırlığı aç haliyle 590 gramdır.
8-Göz rengi, tüm parçalı renklerde ve düz beyazlarda, SİYAH'tır. Diğer renklerde koyu kırmızı, turuncu'dur. 9- Parçalı renk olanlarda gözlerinin altından gagaya doğru uzanan bıyık diye tabir edilen kısım vardır. Bunlar yüzün her iki tarafındada olmalıdır.

 

İSKENDERUN ÜRETİMİ
İskenderun üretimi diğer ırklara göre daha zahmetlidir. Bu kuşlarda döllenme, yumurtaya yatmama gibi problemler görülmez. Problem, yavrular yumurtadan çıktıktan iki hafta sonra başlar, yavruların gagaları uzadıktan sonra anaç İskenderun çift yavrularını besleyemez hale gelir. (çok ender olarak besleyenlerde görülmüştür.)
Üreticiler bu zorluklardan dolayı yumurtaları posta güvercinlerinin yada Magpie (orta doğu ülkelerinde bu ırka yahudi deniliyor) ırkı güvercinlerin altına aktararak çıkan yavruları üvey anaçlara besletirler, bu yapılsa bile üretici zaman zaman yavruları yuvadan alıp kendisi beslemek zorunda kalır. Posta güvercinleri bu cinsi en iyi besleyen ırktır.
RENKLERİ
İskenderun'un düz renkleri; Beyaz, Siyah, Kırmızı, Sarı'dır. Gri veya Küllü dediğimiz renkler siyah kuşaklı olur.
Parçalı diye tabir ettiğimiz çift renkli olanları ise, Beyaz üzerine Kırmızı, Siyah, Sarı, Gri renklerden oluşur. Bunlar düz renklere oranla daha populer'dir. Gözlerinin alt kısmında gagaya dogru uzanan yamalar (bıyık) olur.
İskenderun sert tüylü guvercinler sınıfına girer. Hızlı uçar vücudu ve kanatları kuvvetlidir. Filo uçucusudur. Türkiye'de eski yıllarda Iskenderun ve Tarsus bölgelerinde populer olduğu bilinmektedir.


İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliğinin 23.05.2007 tarih ve 699 sayılı yazı Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Zootekni Bölümüne yazdığı yazıya istinaden gelen yazıda; Yapılan uzun araştırmalar neticesinde İngilizlerin SCANDAROON ve BAGDAD, Almanların BAGDATTE olarak adlandırdıkları birbirine akraba farklı ırklar içersinde , dilimizde İSKENDERUN olarak çevrilen güvercin ırkının Kökeninin Güneydoğu Anadolu bölgemizi de kapsayacak şekilde Ortadoğu olduğu ve İskenderun olduğu belirlenmiştir.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar