Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Başkan Culha, “40 Yıllık, 50 Yıllık Rüyayı Gerçeğe Dönüştürüyoruz”

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali’nin

Başkan Culha, “40 Yıllık, 50 Yıllık Rüyayı Gerçeğe Dönüştürüyoruz”Web
TV

Arsuz   A+a-

 katılımlarıyla, düzenlenen Karaağaç ve Nardüzü mahalleleri Altyapı Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı, Karaağaç Sosyal Tesisinde, halkın yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi.
Çok önemli bir gündem için toplanmış olduklarını belirten Başkan Culha, “ Özellikle Karaağaç mahallemizin çevresindeki, diğer mahalleleri çok yakından ilgilendiren 40-50 yıldır kanayan bir yara şeklini alan altyapının müjdesini vermek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bundan sonra Karaağaç’ta, Nardüzü’nde vidanjör sorunu çözülmüş olacak. Bu ilkel paracı alan ortadan kaldıracağız. Biz şunu ifade ediyoruz, 40 yıllık, 50 yıllık rüyayı gerçeğe dönüştürüyoruz. Arkadaşlar altyapı projesi bir proje değil, bir devrimdir. Tabi bu proje gerçekleşmesi kolay olmadı. Takdir edersiniz ki ilçe sınırlarımız içerisine İKEM Lisesi sınırından başlayıp pirinçliği de içerisine alan, hatta şu an yuvam sitesi o bölgeye kadar giden, çünkü belen altı mahalleleri de bu kapsam içerisinde. Bunların hepsinin projesini çizeceksiniz, bu dağınık geniş coğrafyada tek tek yolları, imarını, eğimini ve sayın genel müdürümün ifade ettiği gibi burada kullanılacak malzemelerin çaplarını, ebatlarını hesaplayacaksınız, tespit edeceksiniz. Bu çok ciddi bir süreci gerektiriyor. Ve hatta uzun bir süreye tekabül eden bir süre. Biz göreve geldiğimiz günden beri bu konuyu çok önemsedik. Belediyemizin personelleriyle birlikte Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatı üzerine, HATSU Genel Müdürlüğünün ve onun birimlerinin hepsi bir bütün bu proje üzerinde ciddi çalışmalar yaptılar ve bu organizasyon sonucu üç yıl sonra ancak bitirebildik. Tabi projeden sonra bu işin finansman kısmı var. Finansmanın bulunması kolay değil. Bu alt yapı talep edilen borçlanma yetkisi iki defa mecliste red edildi. En son eşitlik durumu söz konusu oldu ve o eşitlikte başkanımın oyu ile kabul ve dikkate alınarak bir ödenek söz konusu oldu.

“Paranız yoksa iş yapamazsınız”

Buradan da hepinizin bilmesini istediğim bir şey var. Değerli arkadaşlar hizmetler para ile yapılıyor. Paranız yoksa iş yapamazsınız. Dolayısıyla bu hizmetlerin daha çok daha seri yapılabilmesi için mevcut belediyelerin, bu gerek büyükşehir belediyesi, gerekse ilçe belediyesi kendi bütçe olanaklarıyla, sınırlı olanaklarıyla bu hizmeti yürütmeleri mümkün değil. Sürekli bütün Türkiye’de olduğu gibi belediyeler borçlanma celbine gitmektedir. Ne yazık ki büyükşehir belediyemizde, özellikle son iki mecliste bu sayın başkanımıza verilecek borçlanma yetkisinin verilmemesi ve bundan sonra büyükşehirde ve Hatay’ın genelinde üreteceği hizmetlerin aksatılmasına neden olan AKP’li meclis üyesi arkadaşlarımı buradan uyarmak istiyorum. Şehir hepimizin, bu şehirde hizmet üretildiği zaman, hizmet halka döner. Hizmet sadece CHP ye, belediye başkanlarına olmaz. Bütün şehrin olur. Dolayısıyla bunu ifade etmek istedim. Gerçi benim ilçe belediyemde de benzer bir durum söz konusu oldu ama gündem o değil. O konuya girmiyorum. Şimdi değerli arkadaşlar, bu altyapı bittikten sonra büyükşehir belediyemizi ilgilendiren, onların yetki kapsamında olan, yollar büyükşehir belediyemiz tarafından, bizim ilçe belediyemizin yetkisi dâhilindeki yollar da ilçe belediyemiz tarafından asfaltlanmak üzere, asfalt ihalesi çalışmaları içerisindeyiz. Bu altyapısı biten caddelerimizi, tamamlanan caddelerimizi bir bütün ihalenin bitmesini beklemeksizin asfaltını yapacağız. Özellikle karaağaç alakalı çok ciddi bir şans vardı. O şansta şu anda altyapıyla olduğu gibi elektrik altyapısı, doğalgaz altyapısı ve interneti ilgilendiren Superonline çalışmaları vardı. Yani Türkiye’de ilk defa bir şehre nasip oluyor. Altyapı çalışmaları eş zamanlı yapılmaktadır. Bu da bir koordinasyon sonucunda sağlanabildi. Bunlar tamamlandıktan sonra, asfalt işlemi bittikten sonra karaağacın üst yapısı başlayacaktır.
“İhmal söz konusu değildir”
Şimdi değerli arkadaşlar Karaağaç ve Nardüzü’lü vatandaşlarıma bir, iki şey daha söylemek istiyorum. Çünkü burada altyapının gecikmesi ile alakalı, yollarımızın asfaltlanması da gecikti doğal olarak. Takdir edersiniz ki geçen sene ilçemiz genelinde yapılan asfalt çalışmaları, yakın bir süreçte yapılacak alt yapı çalışmaları sebebiyle yapılmadı. Bu ihmal ve istemiyor gibi bir algı oluştu veya oluşturulmaya çalışıldı. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Yani buradaki yolların asfaltlanmamasının temelinde altyapı çalışmasının yapılması beklenildi. Burada ki durum budur. İhmal söz konusu değildir. Ve bu altyapı çalışmaları bittikten sonra karaağaç ve Nardüzü mahallelerimizde ve ilgili diğer mahallelerde asfalt çalışmaları yapılacak.
Değerli arkadaşlar ben sözü asıl sahibine bırakmak istiyorum. Bu projenin buraya kadar gelmesinde ve özellikle finansman konusunda gösterilen çabada en büyük payı tabiki başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Lütfü Savaş Beyefendi gösterdi. Öncelikle ona teşekkür ediyorum. Ondan sonra genel müdürümüz Sayın Mehmet Çaparali’nin de çok ciddi emekleri ve çabaları vardır. Ayrıca HATSU biriminde teknik müdürlerimiz, daire başkanlarımız mutfakta onlar çalıştılar. Ben çok iyi biliyorum. Çünkü biz her zaman bu çalışmaları takip etmek üzere büyükşehir belediyemize gidiyoruz. Bizim ilçe belediyemizin teknik elemanları, fen işlerinden, imardan, sorumlu başkan yardımcılarımız, teknik meclis üyesi arkadaşlarımız bu konuda katkı sundular. Onlara da teşekkür ediyorum. Kısacası emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Birde Karaağaçlı hemşerilerime buradan bir müjde vermek istiyorum. Yine devrim niteliğinde bir projeyi başlattık. Şu anda yapımı devam etmektedir. Karaağaç sahil yürüyüş yolu projesi. Uzun süre hiç kimsenin oraya bakmaya cesaret edemediği projeleri biz hayata geçiriyoruz arkadaşlar. Ve inşallah altyapı temel atma töreni ile birlikte veya münferit günde olabilir bu iki projenin de temel atma törenini yapacağız. Ve yakında deniz içerisinde olan, deniz ile iç içe yaşayan Karaağaçlı hemşerilerimizi veya karaağaç mahallemizde oturan misafirlerimizi denizle buluşturacağız. Deniz kenarında yürümelerini sağlayacağız,” ifadelerini kullandı.

“Altyapıyı 6, 7 ay gibi bir sürede bitirmeyi planlıyoruz”

Arsuzu çok büyük maliyetlerden dolayı, altyapı çalışmalarını Arsuz 1 ve Arsuz 2 şeklinde iki bölgeye ayırdıklarını belirten HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Arsuz 1 etabını da ekonomik sebeplerden Arsuz 1A ve Arsuz 1B şeklinde ayırmak zorunda olduklarını belirtti. 157 km’lik bir altyapı çalışmasını kapsadığını ifade eden Mehmet Çaparali, “ Karaağaç Ve Nardüzü mahallelerimizle, İskenderun - Arsuz Sahil Yolu arasında kalan bölge olmak üzere, caddeler ve caddelere açılan imar planında yol olarak belirlenen ve terki yapılmış sokakları komple kanalizasyon şebekeleri yapılacak. Kazı esnasında su, elektrik gibi kesintilerin yaşanmaması için itina ile çalışacağız. Arıza durumunda ise anında müdahale edilerek arıza giderilecektir. Biz bu altyapıyı 6, 7 ay gibi bir sürede bitirmeyi planlıyoruz. Kazacağımız caddeler, Nardüzü mahallesindeki caddeler; Bereket Caddesi, Şehit Er Ali Tümkaya Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yunus Emre Caddesi, Hürriyet Caddesi, Atatürk Caddesi, İsmet İnönü Caddesi, Cemal Gürsel Caddesi, 75. Yıl Caddesi, Varyant Caddesi’dir. Karaağaç bölgesindeki caddeler; Atatürk Caddesi, Şehit Bedi Acar Caddesi, Hür Caddesi, Yayla Caddesi, Orta Yol Caddesi, Hacı Bektaş Veli Caddesi, Fatih Caddesi, Gülenyüz Caddesi, Deniz Caddesi, İnönü Caddesi, Yarık kaya Caddesi, Ahmet Yesevi Caddesi, Şirin Caddesi, Demet Caddesi, Akdeniz Caddesi, 1 Mayıs Caddesi, Nazım Hikmet Caddesi, Adalar Caddesi’nde kazılara başlayacağız, “ şeklinde konuştu.

“2,5 milyarlık projemiz var”

Belediyeciliğin ve belediye başkanlığının zor zanaat olduğunu belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise, “ 2,5 milyarlık projemiz var ve biz bu projeleri yapabilmek için de didiniyoruz. Tabiki imkânlarımız sınırlı, artı sürekli borç ödüyoruz. Bir Ana muhalefet var memlekete iş yaptırmamaya gelmişler. Geçen mecliste üç dakikalık ara veriyorum dedim, oradan geçerken belediye başkanlarından bi tanesi diyor ki, hayır diyecek bir konu yoksa ben gidiyorum diyor. Sizin burası biteli üç sene oldu, proje açısından. Ama parayı biz bundan 9 ay önce bulabildik. Meclisteki ana muhalefet bu işe 2 defa karşı geldiler. Son mecliste 34 e 34 eşitlik durumu söz konusu oldu ve başkanın oyuyla 35 e 34 meclisten geçirmiş olduk.
Biz hiçbir zaman ayırım yapmıyoruz, Hatay’ın her tarafı aynı yaşasın istiyoruz. Ama Hatay’daki hemşerilerimizde, Hatay’da çizilmek istene senaryoyu görsünler. Yoksa Lütfü Savaş olmaz, hasan olur, Hüseyin olur büyükşehir belediye başkanı. Ama siz hangi mantalite yönetiyor ona bakmak lazım. Zihne bakmak lazım. Şimdi buraya inşallah başlıyoruz. Çok iş yaptık, Nazım başkanımda çok işler yaptı. Ama sizler çok daha fazla hizmet almaya layıksınız. Hem ben hem de arkadaşlarım hepinize teşekkür ederiz. Bize bu hizmetleri yapma yetkisi verdiğiniz için,” dedi.
 
 
 
 
 
 
Başkan Culha, “40 Yıllık, 50 Yıllık Rüyayı Gerçeğe Dönüştürüyoruz” videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar