Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Hatay'ın Anavatana Katılması Atatürk'ün Diplomasi Zaferidir

Hatay’ın anavatana katılmasının 79’uncu yıldönümü vesilesiyle TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Hatay Milletvekili Güzelmansur,

Hatay'ın Anavatana Katılması Atatürk'ün Diplomasi Zaferidir

Gündem   A+a-

 oturumu yöneten Meclis Başkanvekiline hoşgörü, barış ve kardeşlik kenti Hatay’ı simgeleyen bir tablo hediye etti.
Güzelmansur konuşmasında, Hatay’ın anavatana katılmasının Atatürk’ün savaşsız, silahsız barış diplomasisiyle elde ettiği olağanüstü siyasi bir zaferi olduğuna ve “Yurtta sulh cihanda sulh” ilkesinin uygulamadaki ilk örneklerinden birini teşkil ettiğine dikkat çekti.
Atatürk’ün Hatay davasında izlediği politikanın her daim örnek alınması gerektiğini söyleyen Güzelmansur “Atatürk’ün Hatay meselesinde izlediği politika Türkiye’yi yönetenler tarafından örnek alınsaydı bugün Suriye’de, Irak’ta ve Ortadoğu’da Türkiye’yi tehdit eden ateş çemberinin oluşmasına izin verilmezdi” dedi.
 
Hatay’ı kurtarmak uğruna hayatını riske atan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e Hataylıların gönül borcunun sonsuza kadar süreceğini ifade eden Güzelmansur şöyle devam etti: “Hatay’ın anavatana katılmasının 79’uncu yıldönümü vesilesiyle başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen olmak üzere, bugün aramızda olmayan Bağımsız Hatay Parlamentosu üyelerine, anavatana katılma yönünde özgür iradelerini ortaya koyan tüm Hataylı hemşehrilerime rahmet, minnet ve saygılarımı sunuyorum”
 
HATAY ENLERİN VE İLKLERİN ŞEHRİDİR
Güzelmansur Genel Kurul’daki konuşmasında, mozaik koleksiyonu zenginliği bakımından dünyada ikinci sırada yer alan Hatay arkeoloji müzesine, Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii’ne, Hıristiyanlığın ilk mabetlerinden olan St. Pierre Kilisesi’ne, dünyanın en uzun sahillerinden biri olan Samandağ sahiline, dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi olan Kurtuluş Caddesi’ne ve Türkiye’nin tek Ermeni Köyü Vakıflı Köyü’ne değinerek “Hatay’ın enlerin ve ilklerin şehri olduğunu” hatırlattı. Güzelmansur konuşmasının devamında “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımızın girişimiyle 600’ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidini barındıran zengin mutfağıyla Hatay UNESCO tarafından Gastronomi kenti ilan edilmiştir. Yine Büyükşehir Belediyemizin çabalarıyla Hatay EXPO 2021’e ev sahipliği yapacaktır” dedi.
 
YANLIŞ POLTİKALARIN, SAVAŞIN YÜKÜNÜ HATAY ÇEKİYOR
İktidarın yanlış politikalarının ve 7 yıllık Suriye savaşının etkisiyle Hatay’ın ekonomik ve kültürel sorunlarla baş başa kaldığının altını çizen Güzelmansur şöyle konuştu:
“Hatay Türkiye’de yaşanan ekonomik sorundan daha fazla ekonomik soruna sahiptir. Avrupa’nın ve Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapıları olan Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapıları kapatılmıştır. Bu nedenle ihracatımız düşmüştür. Hatay uluslararası taşımacılıkta Türkiye’nin 2. en büyük tır filosuna sahipken 3. sıraya gerilemiştir. Bankalar Hatay’ı potansiyel riskli bölge olarak gördüklerinden kredi vermemektedirler. İlimizde Suriyeli sayısı 500 bini aşmıştır. Türkiye’de 2017’de işsizlik oranı % 10.9 iken Hatay’da bu oran ne yazık ki % 14.4’tür. Hatay Türkiye’nin en mutsuz 4. ilidir”
 
ACİL YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI
7 yıldır savaşın gölgesinde olan ve 500 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan hoşgörü kenti Hatay’ın hak ettiği ilgi ve değeri görmesi için konuşmasında Cumhurbaşkanına ve kabinedeki Bakanlara seslenerek acil yapılması gerekenleri sıralayan Güzelmansur şunları söyledi: “4’üncü teşvik bölgesinde bulunan Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesine geçmesi için acilen gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Bunun için Büyükşehir Belediye başkanımız 538 bin imza toplamıştır. EXPO 2021 ve gastronomi konusunda Uluslararası yapılacak tanıtım ve pazarlama çalışmalarına katkı verilmelidir. Güvenlik nedeniyle Cilvegözü sınır kapısı açılamıyorsa Yayladağı sınır kapısı bir an önce açılmalıdır. 24 yıldır tamamlanamayan, yılan hikâyesine dönen Antakya, Samandağ Arsuz’u birbirini bağlayacak olan Samandağ-Arsuz karayolu acilen sonuçlandırılmalıdır. Amik ovasına can suyu olacak olan Reyhanlı Barajı hemen bitirilmelidir Gaziantep ve Kahramanmaraş’ı İskenderun limanına bağlayacak olan Hassa Tüneli projesi bir an önce gerçekleştirilmelidir.”
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar