Skip Navigation Links

Osmanlı Toplumu Anlatıldı

Sosyolog Prof. Dr. Reşat Kasaba 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Göçmenler ve Tarikatlar' adlı sunumunda Osmanlı'nın kuruluşundan son dönemlerine kadar topl

Dünya   A+a-

 
Mustafa Kemal Üniversitesi H.M. Jackson School of International Studies University of Washington Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Reşat Kasaba ’nın konuşmacı olduğu “Osmanlı İmparatorluğu’nda Göçmenler ve Tarikatlar” konulu konferans düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan konferansta MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder açılış konuşması yaptı. Konuşmasında sosyal bilimlerin önemine vurgu yapan Güder; “Mustafa Kemal Üniversitesi; gelişme, dünyayı anlama yönünü ve anladığı doğruları hayata geçirme kararlılığını zaman zaman değerli hocalarımız gibi çok sayıda uzman kişinin görüşüne başvurarak, onların da ortaya koyduğu akademik liyakat ve performansı rehber edinerek sürdürmektedir. Ben bir fen bilimci ve fen adamı olarak uzun zamandır insanlığın kendi asli duygularını tanımak, anlamak; kendi içini keşfetme ve ihtiyaçlarını yeniden hayata geçirebilmek için kendisine dokunması noktasında sosyal bilimlerin fen bilimlerinden çok daha önemli olduğunu tanıdığım kişilerle paylaşıyorum. 19. ve 20. yüzyıllarda insanlığı buluşlarıyla bir vadiden öteki vadiye sürükleyen fenciler, önce insanlığa ihtiyaç duyduğu araçları hediye ettiler. İnsanlık adeta çocuklar gibi bu araçları buldukça mutlu oldu ve onları kullandıkça hayatın tümüyle bunlara bağlı olarak sürdürebileceğini zannetti. Bulunduğumuz noktada şunu çok daha net bir şekilde hissediyoruz ki insan olarak kendi duygu dünyamızı, düşüncemizi ve hasretini çektiğimiz insanlığın asli özelliklerini yeniden kazanmanın, yakalamanın onları duymanın ve onları yaşamanın ve başkalarına da yaşatmanın gerçek yolu; sosyal bilimlerde insanı ve onun varlığını araştıran bilim dünyasında çalışarak, araştırarak, öğrenerek ve öğrendiklerimizi yeniden insanlığa hediye ederek elde edebileceğiz. Bu bakımdan sosyal bilimler, gelecek asırların yöneticilerini yetiştirecek. Sosyal bilim insanları artık toplumları idare eden insanlar olacak. Fenciler biraz daha kenarda duracaklar, sahip oldukları o muhteşem bilgi birikimini insanlığa hizmet eden araçlar, teknolojiler olarak geliştirmeye devam edecekler; ama bu liderlik ligini paylaşmayı da ihmal etmeyecekler” dedi.
Sosyolog Prof. Dr. Reşat Kasaba ise “Osmanlı İmparatorluğu’nda Göçmenler ve Tarikatlar” adlı sunumunda Osmanlı’nın kuruluşundan son dönemlerine kadar toplumun önemli bir kesimini oluşturan bu hareketli grupların, aşiretlerin yaşadığı değişimi aktarmaya çalıştı.
Kasaba, konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu’nun başlangıcı, klasik dönemde aşiretlerin yeri, ikinci kısmında ise 18. yüzyıldan sonra bu aşiretlerin yerleştirme politikalarının nasıl geliştiği ve Osmanlı İmparatorluğu’na etkilerini anlattı.
Düzenlenen konferansta, MKÜ Rekötrü Güder, Prof. Dr. Reşat Kasaba’nın merhum babalarına ait olan çok değerli kitap hazinelerini üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezimize ve buradan yararlanacak olan hem araştırıcıların hem de öğrencilerin istifadelerine sunmuş olmalarından dolayı teşekkür etmesi ve yaz aylarında bununla ilgili bir merasim yapılarak kitapların konulduğu o bölüme Prof. Dr. Reşat Kasaba’nın babasının isminin verileceğini söylemesiyle son buldu.
Konferansa Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz,Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, MKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Koç ile Prof. Dr. Mehmet Dalkız, Rektör Danışmanları, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferasn MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder’in Prof. Dr. Reşat Kasaba’ya çiçek ve plaket vermesiyle sona erdi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet