Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Başkan Savaş HRT Ekranlarında Gündemi Değerlendirdi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HRT Akdeniz Tv’de yayınlanan Erkan Şirin’in hazırlayıp sunduğu

Başkan Savaş HRT Ekranlarında Gündemi Değerlendirdi

Gündem   A+a-

‘Gündeme Dair’ adlı programa katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ramazan ayının tüm insanlığa Hayır bereket ve huzur getirmesi temennisiyle sözlerine başlayan Başkan Savaş,”Hayırlar güzellikler paylaşıldıkça insanları mutlu eder. Biz de binlerce kişiyle iftar sofralarında buluştuk. Ramazan’ın ruhuna uygun bir program gerçekleştiriyoruz. Mübarek Ramazan ayında edilen duaların tüm insanlığa huzur getirmesini diliyorum” dedi.
Erkan Şirin’in erken seçim ile ilgili sorularını yanıtlayan Başkan Savaş, “Ben seçimin ne erken ne de baskın seçim olduğuna inanıyorum. Hükümet bu ekonomik tabloyla daha fazla gidemezdi. İnşallah 17 gün sonra ülkemizi ekonomi, dış ve iç politika anlamında iyileştirecek bir sonuç ortaya çıkar” açıklamalarında bulundu.
CHP’nin seçimlerde Hatay’da nasıl bir sonuç alacağını soran Şirin’e Başkan Savaş’n yanıtı şöyle oldu:
“Ülkemiz ve milletimiz için kim hayırlı olacaksa onun başarılı olmasını dilerim. Bizim birinci tercihimiz Muharrem İnce. Hatay’da CHP olarak 1’inci partiyiz. CHP’nin Hatay’da 5 milletvekili çıkartacağını düşünüyorum. Millet ittifakı 6, Cumhur İttifakı ise şehrimizde toplam 5 milletvekili çıkartır düşüncesindeyim.
Şirin’in yönelttiği soru üzerine, seçim çalışmaları kapsamında Hatay’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Atatürk Stadyumu’nu millet bahçesi yapacağız” ifadelerine yönelik görüşlerinin neler olduğunu açıklayan Başkan Savaş, “Sadullah Ergin geçmişte, bizim stadyumu ve etrafındaki alanı ve şimdiki kapalı spor salonunun yerini TOKİ’ye verdi. Biz buna karşı çıktık. Antakya Belediye Başkanı iken bana görüşümü sorduklarında bunu hem belediye başkanı hem de sade bir vatandaş olarak onaylamadığımı ifade ettim. Şimdi Erdoğan’ın böyle bir açıklama yapması yanlıştan dönmek demektir. Şimdi aynı görüşü paylaşıyor olmak güzel. Bizim yıllardır düşündüklerimiz bugün onlar tarafından da düşünülüyorsa demek ki doğru düşünmüşüz dedirtiyor” açıklamalarında bulundu.
Hatay’a yapılacak hizmetlerin AK Partili belediye meclisi üyelerince engellendiğine ilişkin iddialarının sorulması üzerine Başkan Savaş, ulaşım hattı olmayan yerlere ulaşım imkanı sağlamak amacıyla alınacak araçlar için AB’den alınacak krediye izin verilmediğini, İslam ve kalkınma Bankası’ndan alınacak bir kısmı hibe olan kredilere izin verilmediğini ifade etti.
Hatay trafiğini rahatlatmak üzere başlatılan Uğur Mumcu Battı- Çıktı çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, çalışmalar başladığında sit alanı olmamasına rağmen birçok tarihi eserin çıktığını ve projenin bu sebeple Anıtlar Kurulu’nun kararıyla devam ettiğini belirtti.
Çekmece ve Uğur Mumcu Bulvarı arasında bir çevre yolu açılıp açılmayacağı sorularına açıklık getiren Başkan Savaş, böyle bir çalışma planlarının olduğunu ifade etti.
İskenderun Entegre Battı Çıktı Projesi ile ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Savaş,” İskenderun’a yakışan bir proje oldu. Yaptığımız zemin etütleriyle proje arasında bir uyuşmazlık oldu. Zeminin yumuşak olması nedeniyle Çukurova Üniversitesi ve iki özel inşaat şirketi vize jetkrat adında yeni bir sistem önerdi. 25-26 Haziran’da inşaat şirketi bize bu alanı teslim edecek. Temmuz ayı içerisinde de açılışını yapmayı planlıyoruz. Şehrimizin giriş noktasındaki bölgede yaptığımız iki yeni çalışmamız insanlarda olumlu bir izlenim yaratacak” şeklinde konuştu.
15 ilçeye eşit hizmet ulaştırmaya önem verdiklerini ifade eden Başkan Savaş, ihtiyaçların aciliyetine göre hizmetlere yön verdiklerini açıkladı.
“Bu Şehre Sevdalıysanız Size Uyku Haram”
Program sunucusu Hatay’ın dünya çapında bir zafer elde ederek aldığı EXPO 2021’in Hatay’a neler kazandıracağını sordu. Başkan Savaş bu soruya, ”Benim olduğum yerde meşakkat vardır. Sıradan bir belediye başkanı olmadım. Bunlar bana ters. Biz öncelikle şehrin eğitimine, kültürüne katkı sağlayan, ve şehri her anlamda geleceğe umutla taşımaya gayret gösteren bir anlayış güdüyoruz. Bu anlayış sayesinde EXPO da HADO da başarılı olur. Tıbbi aromatik bitkilerimiz ve marka değeri taşıyan ürünlerimiz de hak ettiği değeri görür. Bunlar yerelden kalkınma anlayışının sonucudur. Bu şehre sevdalıysanız size uyku haram. Şehre çok iyi iki yatırım getiriyoruz. Şirketler yap, işlet devret modeliyle çalışacak. Hatay turizm, ticaret ve kültür başkenti olacak. Hatay çok daha huzurlu, umutlu, mutlu ve refah seviyesi yüksek bir şehir olacak. EXPO alanına Metro ya da metrobüs götüreceğiz. Ulaşım Master Planımız sürüyor. 1/100.000’ lik haritamızı yaptık. İlk kez bu ölçekte bir plan çıkartılıyor” açıklamalarında bulundu.
Sunucu Şirin, Başkan Savaş’a Hatay’ın kanayan yarası olarak nitelendirilen Asi Nehri kirliliği sorununa yönelik çözüm çalışmalarının ne boyutta olduğunu sordu. Başkan Savaş, soruları, “Asi Nehri uluslararası bir sorun. Beka Vadisi’nde doğan nehir geçtiği yerlerden kirlilik toplayarak Hatay’a geliyor. DSİ’nin de desteğiyle bu kirlilik sorununu çözmek için çalışmalar yapıyoruz. Asi Nehri’nin içerisine boru döşedik. Çok az bir kısım kaldı. Bunu da nehre akan su durduğunda devam ettirebileceğiz. Atık su arıtma tesisimiz tamamlandı. Halkımıza hayırlı olsun. Asi Nehri’ne akan su bayramdan sonra durursa yan bağlantıları en geç 1 aya kadar tamamlayacağız” şeklinde yanıtladı.
Nehirde peyzaj çalışmalarının başladığını ve aydınlatma hususunda Philips ile anlaşıldığını belirten Başkan Savaş, Asi Nehri’nin Hatay’a yakışır bir görünüme kısa zaman içerisinde kavuşacağını müjdeledi.
63 Bin Noktada Lavra Mücadelesi Sürüyor
Hatay’da 63 bin noktada lavra mücadelesi yaparak haşerelerin üreme alanlarının ilaçlanması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Savaş, her mahalleye gün aşırı ilaçlama yapmak için araç filosunun seferber edildiğini açıkladı. Vatandaşlara ve mahalle muhtarlarına da büyük görev düştüğünü ifade eden Başkan Savaş, çalışmaları sürdüren ekiplerle vatandaşların iletişim halinde olmaları gerektiğine değindi.
Hatay’da gerçekleştirilen altyapı çalışmaları ile tüm vatandaşların musluklardan akan suyu gönül rahatlığıyla içmesini sağlamayı hedeflediklerini belirten Başkan Savaş, il genelinde içme suyu hatlarının yenilenmeye devam edildiğini ifade etti.
Hatay’ın UNESCO tarafından gastronomi şehri seçilmesine dair de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ Suriye’deki iç savaş, Afrin operasyonu sürecinde bu konuyla ilgili bir çalışma yapmadık. Çünkü memleketin önemli bir sorunu vardı. Ama seçimden sonra gastronomi ile ilgili çalışmalara devam edeceğiz. 2010’dan beri Hatay gastronomisinin tanıtılması için çaba harcıyorum” şeklinde konuştu.
Tıbbi aromatik bitkilerin işlenmesine ve paketlenmesine, coğrafik işaretlemesinin yapılmasına dair de laboratuvar kurma planlarının olduğunu ifade eden Başkan Savaş, dünyanın birçok ülkesinde yapılan uygulamaların Hatay’a da kazandırılacağını belirtti.
Hatay’da gerçekleştirilen fuar çalışmalarının amacının ne olduğunu sorusuna Başkan Savaş, “ Hatay’ı Orta Doğu’nun kalbi yapmakta kararlıyız. Fuarlarımız hiç boş kalmadı. Önemli isimler kentimize geldi.
Hatay’a yapılması planlanan Kültür Merkezi ile de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, Hatay halkının görüşlerine saygı duyarak projenin yerini değiştirmeye karar verdik. Tek bir ağaç bile kesmeyecek olmamıza rağmen halkımızın görüşüne kıymet verdiğimiz için kültür merkezimizi parktaki mevcut otopark alanına yapmaya karar verdik. Güzel bir proje hazırladık. Hem görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağız. Çok güzel bir kültür merkezimiz, nikah salonumuz ve sergi alanımız olacak. Her yaştan insanın faydalanacağı çok güzel bir yer olacak” şeklinde konuştu.
Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesine alınması ile ilgili Hatay halkının üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını belirten Başkan Savaş, sorumluluğun artık hükümette olduğunu belirtti. Başkan Savaş, “24 Haziran seçimlerinden sonra inşallah Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile bu konuyu çözüme kavuştururuz” ifadelerine yer verdi.
Hatay Üvey Evlat Muamelesi Görüyor
Hatay’ın Suriye’deki savaştan olumsuz etkilenmesinin göz ardı edildiğini ve kişi başına düşen geliri Hatay’dan daha fazla olan şehirlerin 5’inci teşvik bölgesine alındığını ifade eden Başkan Savaş, Hatay’ın üvey evlat muamelesi gördüğünü ifade etti.
Açılışı yakın tarihte yapılan Karlısu Göleti, Su ve Macera Parkı’nın Hatay’ın kıymetli alanlarından biri olduğunu vurgulayan Başkan Savaş, çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini de destekleyen unsurlar ekleyeceklerini belirtti.
Üzümdalı’na yapılan mezbahane hakkında da bilgiler paylaşan Başkan Savaş, açılışı gerçekleştirmek için Tarım Bakanlığı’ndan gelecek açıklamayı beklediklerini ifade etti.
Büz Boru Fabrikası açarak kentin altyapı ve üstyapı çalışmalarında kullanılmak üzere kendi borularını ürettiklerini belirten Başkan Savaş, üretime önem verdiklerinin altını çizdi.
Toplu taşımada dönüşümün Samandağ’da da başlayıp başlamayacağı sorusu üzerine Başkan Savaş, kent genelinde dönüşümün devam ettiğini ve vatandaşların konforlu, güvenli bir ulaşım imkânı yakalaması için çaba harcadıklarını belirtti.
Hatay’ın sportif anlamda da hak ettiği değere ulaşması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Başkan Savaş, Hatayspor’u 3. lige düşerken aldık bu sene şampiyonluk aldık. Hem bana hem de teknik ekibimize halkımız güvensin. Passolig ile maçlara girilecek. Biletler maçlar başlamadan önce satışa çıkacak. Yabancı oyuncu transferleri yapacakların müjdeleyen Başkan Savaş, takımın Hatay’ın adını zirveye taşımasına vesile olacağını ifade etti.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar