Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Gaz Üretim Tesisini Açtı

Türk – Alman ortaklığıyla 2016 yılında kurulan İsdemir Linde Gaz Ortaklığı resmen faaliyete geçti ve ilk üretimini yaptı.

Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Gaz Üretim Tesisini Açtı

Ekonomi   A+a-

 OYAK Maden Metalürji Grubu şirketlerinden İsdemir ile Alman Linde Grubu’nun ortaklığında 12 ay önce temeli atılan ve rekor bir sürede tamamlanan tesis, 13 Nisan’da törenle devreye girdi. 250 milyon TL’lik yatırımla kurulan tesis, ‘Türkiye'nin en verimli endüstriyel gaz üretim tesisi’ niteliği taşıyor ve enerji verimliliğinde dünyanın en iyileri arasında yer alıyor.
Türk – Alman işbirliğinin stratejik öneme sahip değerli bir örneği olan, OYAK Maden Metalürji Grubu şirketlerinden İsdemir ile Alman Linde Grubu’nun 2016 yılında eşit ortaklıkla kurduğu İsdemir Linde Gaz Ortaklığı resmen faaliyete geçti. 13 Nisan’da İskenderun’da düzenlenen törenle devreye alınan endüstriyel gaz üretim tesisi, 250 milyon TL’lik yatırımla, 12 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Türkiye'nin en verimli endüstriyel gaz üretimini yapacak olan tesis, günlük 1700 ton oksijen ve azot tedarik edecek. İsdemir’in oksijen üretim kapasitesini yüzde 60, azot üretim kapasitesini ise yüzde 70 oranında artıracak olan tesisin sağlayacağı oksijen kapasitesi sayesinde İsdemir’de yıllık 300 bin ton ilave çelik üretimi gerçekleşecek. Bu üretimin ciroya etkisi de yaklaşık 750 milyon TL seviyesinde olacak.
OYAK Grubu Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem “OYAK Maden Metalürji Grubu olarak öncelikli hedeflerimizden biri olan ‘verimlilik artışı’ konusundaki çalışmalarımızı planlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Linde Grubu ile ortaklaşa kurduğumuz endüstriyel gaz üretim tesisi, kurumumuzun sürdürülebilir üretkenliğini daha ileri seviyeye taşıyacak ve grubumuza finansal olarak da önemli bir katkı yapacak. ‘Teknolojik dönüşümle maksimum verim’ vizyonumuzun değerli bir sembolü olarak gördüğüm bu yatırımın, hem OYAK’a hem de ülkemiz ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Linde AG Yönetim Kurulu Üyesi Bernd Eulitz, "Linde Grubu olarak 140 yıldır teknoloji, inovasyon ve çözüm odaklı bir vizyonla çalışıyoruz. Ortağımız olan OYAK Maden Metalürji Grubu'nun üretim süreçlerini desteklemek için küresel uzmanlığımızı ve tecrübemizi sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün faaliyete geçirdiğimiz yeni tesis, birinci sınıf teknolojik özelliklere sahip olup çevre dostu oluşuyla öne çıkıyor. Bu yatırım, gelecekte birlikte daha fazla büyüme ve karşılıklı ortak fayda sunmasının yanı sıra Türkiye'de büyüyen işlerimizin başarısını yansıtıyor ve bölgede daha fazla yatırım yapma isteğimizi vurguluyor" diye konuştu.
 
Editöre not:
Tesiste üretilen endüstriyel gaz; oksijen, azot ve argon gazı atmosferden alınan havanın kompresör ile basınçlandırılıp, safsızlaştırılması, soğutulması ve damıtılması ile elde ediliyor.
Bu tesis sayesinde daha az enerji tüketimi ile daha fazla kapasitede, safiyeti daha yüksek ve daha güvenli endüstriyel gaz ürünler elde edilecek.
İsdemir’in sıvı ham demir ve sıvı çelik üretiminde kapasite artışına ve maliyet düşüşüne etki ederken, kaliteli çelik üretim süreçlerine de katkı sağlayacak.
Bu tesis sayesinde dışarıdan satın alınan sıvı oksijen ve sıvı azot alımı sıfırlanacak.
Tesiste üretilen ihtiyaç fazlası sıvı azot ve sıvı argon özel yapılmış tanklarda depolanarak satışa sunulacak. Özellikle satış fiyatı yüksek olan sıvı argon üretiminin yapılması sağlanarak İsdemir için yeni bir gelir modeli oluşacak.
 
OYAK MADEN METALÜRJİ GRUBU
OYAK Maden Metalürji Grubu; bünyesindeki 8 şirketiyle, Türkiye’nin en büyük entegre çelik üreticisidir. 2016 yılı ham çelik üretimine göre AB-28’e üye ülkelerin üreticileri arasında 3. sıradadır.
Grubun bünyesindeki şirketler; yassı çelik ve levha üreticisi Erdemir, yassı ve uzun çelik sektöründe hizmet veren İsdemir, Sivas ve Malatya'da maden sahaları bulunan Erdemir Maden, Romanya'da elektrik motoru üretimi için gerekli olan silisli çeliği üreten Erdemir Romanya, Grup şirketlerine mühendislik yönetimi hizmeti veren Erdemir Mühendislik, sektörün ebatlanmış yassı çelik ihtiyacını karşılayan Erdemir Çelik Servis Merkezi, Asya-Pasifik Bölgesi’nde faaliyetleri yürüten Erdemir Asia Pacific ve İsdemir Linde Gaz Ortaklığı A.Ş.’dir.
OYAK Maden Metalürji Grubu tüm ürün gamı ile otomotiv, beyaz eşya, gemi, boru, makine imalat, tarım ve ziraat aletleri, ısı sanayi, genel yapı, savunma ve ambalaj sanayisi gibi birçok sektöre hizmet veren şirketler grubudur.
Grup şirketlerinden Erdemir, Türk çelik sektöründeki Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge Merkezi’ne sahiptir. OYAK Maden Metalürji Grubu toplam varlıkları bakımından Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinden olup, 12 bine yakın çalışanıyla ülkemizin en büyük işverenleri arasındadır.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş