Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Yarım Asırdır Ahşabı Sanata Dönüştürüyor

79 yaşındaki ahşap oyma ustası Ahmet Türkmenoğlu hiçbir eğitim almadan el becerisiyle yaptığı ahşap oymaları ile göz dolduruyor

Yarım Asırdır Ahşabı Sanata DönüştürüyorWeb
TV

Osmaniye   A+a-

 Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşayan 79 yaşındaki ahşap oyma ustası Ahmet Türkmenoğlu, hiçbir eğitim almadan yaptığı oymacılık sanatıyla, ahşabı müzik aleti, süs ve ev eşyalarına dönüştürüyor.
İlçeye bağlı Kızyusuflu'da yaşayan Ahmet Türkmenoğlu, 20’li yaşlarda bir merakla başladığı ahşap oymacılığı sanatını yarım asırdır sürdürüyor. Türkmenoğlu, ardıç, hartlap, dut ve narenciye ağaçlarından elde ettiği ahşabı emek emek işleyerek biblo, süs eşyası ve bağlama yapıyor. İlk olarak bağlama yapma ile ahşap oymacılığı sanatına başlayan Ahmet Türkmenoğlu, küçük yaşından bu yana şiir ve türkü de söylüyor.
Kadirli ilçesine bağlı Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi'nin girişine açtığı tezgahında yaptığı el işi eşyaları satan yaşlı adam, müşterilerini bağlama ile türkü söyleyerek karşılıyor.
Asıl amacının para kazanmaktan ziyade sanatını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarımını sağlamak olduğunu belirten Türkmenoğlu, "9 çocuk babasıyım. Genç yaşımda bu işe başladım. Hiçbir eğitim almadım. Bu yaşıma kadar da hala ahşap oymacılığı yapıyorum. Bunun yanı sıra kendi bağlamalarımı bugüne kadar hep kendim yaptım. Çalışmalarım, müzeye ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ben de bu köydenim. Ömrüm yettiği ve çalışmaya da gücüm olduğu sürece bu işi yapmaya devam edeceğim. Bağlama en iyi dut ağacından olur. Yapımı da büyük emek ister. Yaptığım bağlamaları aynı zamanda çalmaktan da büyük zevk duyuyorum” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
Yarım Asırdır Ahşabı Sanata Dönüştürüyor videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar