Skip Navigation Links

Basında 38 Kasım'ı.

Hilmi Diken bu gururu İskenderun' a yaşatan ve basın yayına uzun yıllarını vermiş, büyük başarılara imza atmış birisidir.

Gündem   A+a-

Basında 38 Kasım’ı…
Hilmi Diken bu gururu İskenderun’ a yaşatan ve basın yayına uzun yıllarını vermiş, büyük başarılara imza atmış birisidir.


Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938’de Perşembe sabahı 09.05’de yaşamını yitirmiş, Türkiye ve Dünya’nın dört bir yanı yasa bürünmüştü. Türkiye artık Ata’sını kaybetmiş ve yapayalnız kalmıştı.
Türkiye’nin saygın dokuz tıp profesörünün altında imzası bulunan ölüm raporu;
“ …8 Kasım 1938 Salı günü bir kere daha gelen ve bütün dikkat ve ihtimama rağmen ilerlemesine mani olunamayan ve büyük bir hızla gelişen ikinci büyük koma içinde 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı, saat dokuzu beş geçe, muazzez ve büyük hasta terk-i hayat eylemiştir…” diyordu.
Yahudi, Ermeni, Rum ve Katolik din temsilcileri Ata’nın cenaze arabasını takip ediyordu, dinler Anıtkabir yolunda bir araya gelmişti.

Her dil bunu konuşuyordu ve her yerde bu yazıyordu.
O gün ki acı haberler yıllar sonra tarihimiz olacaktı, yazılan çizilen her şey geçmişe bir ışık olacaktı.
O günlere ait gazeteler, dergiler ve yazılı belgeler muhafaza altına alınacaktı, yalnız muhafaza altında ki belgelere ulaşmak pek mümkün olmuyor bugüne dönüp geldiğimiz zaman.
Bu tarihi öğrenmek kolay olmasa da, bunu öğretmeyi, anlatmayı ve tanıtmayı kendisine görev sayan insanlarımızın olması gurur vericidir.

Hilmi Diken bu gururu İskenderun’ a yaşatan ve basın yayına uzun yıllarını vermiş, büyük başarılara imza atmış birisidir.
Hilmi Diken, 10 – 21 Kasım 1938 dönemine ait yazılı belgeleri koruyarak bu tarihi genç kuşaklara aktarıyor, tam olarak 40 çerçeve de muhafazaya alınmış bu gazete ve kupürler Halk Eğitim Merkezinde sergilenecek, aralarında Tan Gazetesi, Ulus Gazetesi gibi yayınlarında bulunduğu büyük arşivin kapıları 10 – 11 Kasım 2010 tarihlerinde açılacak.
Bizlere sergi hakkında bilgi veren Diken, “ Böyle yüce bir önderi genç nesillere ve kuşaklara aktarmak için çaba gösteriyoruz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyet’imizi yaşatmak için bu belgeleri sergiliyoruz. İskenderun’un dışında da bu sergiyi yapıyoruz, Ankara’da da bu belgeleri sergileyeceğiz.” Açıklamasında bulundu.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet