Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Kadın Girişimci Kümesini Büyütmek İçin Destek Bekliyor

Başaramazsın' diyenlere kulak asmadı, gelin gittiği köy halkına örnek oldu

Kadın Girişimci Kümesini Büyütmek İçin Destek BekliyorWeb
TV

Osmaniye   A+a-

 Osmaniye'nin Kumarlı köyünde yaşayan Duygu Ağzıkara (27) evlerinin yumurta ihtiyacını karşılamak amacıyla beslemeye başladığı tavukların sayısını artırarak hem ev ekonomisine katkı sağladı hem de köy halkına örnek oldu. 
10 yıl önce Osmaniye’den Kumarlı köyüne gelin olarak giden iki çocuk annesi Duygu Ağzıkara (27), 2014 yılında ikinci kızını dünyaya getirmesinin ardından organik yumurta satışı ile ev ekonomisine katkıda bulunma kararının ardından tavukların kümesinin inşasında kendisinin çalıştığını ifade etti. Ağzıkara, “İşçi olan eşim zaman zaman iş sıkıntısı yaşıyor. Ekonomimize katkıda bulunsun istedim. Gerçekten de öyle oldu. Zorda olduğumuz durumlarda bize katkısı büyük. Girişimcilik ve kendi paranı kazanma çok güzel bir şey. Benim tavsiyem oturmasınlar, kendileri de böyle iş kurabilirler, ben burayı yeri geldi kendi ellerimle ördüm, kendim tavuklarıma baktım. Herkes yapabilir ben yapıyorsam” dedi. 
5 sene önce tavuk yetiştirme kararı aldığında çevrede bulunanların 'boşuna uğraşıyorsun, boşuna masraf yapıyorsun' diyerek tepki göstermesine kulak vermeyen genç girişimci, kümesine Asya’dan Avrupa’ya dünya genelinde bulunan çeşitli tavuk ırklarını dahil ederek, bölgede ilklere imza atan isimler arasında yer aldı. Ağzıkara, “Çevrem bana olmaz, yapma, nereye kadar para harcayacaksın bu işe dediler ama sonuçta çok güzel oldu. Şimdi onlar da takdir ediyorlar. Onlar da beğeniyor ve onlar da yapmak istiyorlar. Tavuk federasyonuna üye olan arkadaşlarımız var. Yurt dışından bilezikli güzel orijinal ırkları getiriyorlar. Biz de o arkadaşlarımızdan alıyoruz kendi kuluçka makinemizde çıkarttım, büyüttüm, besledim, baktım bugüne getirdim. 5-6 civarında normal kümes hayvanı vardı. Biz yumurta sektörüne girince tavuklarımızın sayısını çoğalttık, 50-60 civarı tavuklarımız var. Onların yumurtaları pazarlıyoruz. Yumurtalarımızın organik olması nedeniyle merkezde faaliyet gösteren işletmelere de toptan olarak satışını yapıyoruz. Ayrıca farklı ırklardan 60 civarı da süs tavuğumuz var. Tavuklarımızın sayısını artırmak ve kümesimizi büyütmek için devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu. 
Örnek girişimci Duygu Ağzıkara’nın eşi Sait Ağzıkara (32) da eşinin çevreden gelen olumsuz tepkileri umursamadığımı ifade ederek, şöyle konuştu: “Eşim dedi ki 'bu işi yapalım ekonomimize destek olur.' Elimizden geldiğince el ele yapmaya çalışıyoruz. Yapma dediler. Eşim dedi ki ben yapacağım dedi ve başardı.” 
Tavukları severek yem veren Emine ve Ecrin Ağzıkara ise hem neşeli dakikalar geçiriyorlar hem de annelerine yardım ediyorlar. 
Evin en küçüğü Ecrin Ağzıkara, “Tavuklara oy topluyorum, onları çok seviyorum” dedi. 
 
 
 
 
 
Kadın Girişimci Kümesini Büyütmek İçin Destek Bekliyor videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar