Skip Navigation Links

Gemi Kiralayalım ,Talebe Bakalım !

Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu ve AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler,

Gemi Kiralayalım ,Talebe Bakalım !

Ekonomi   A+a-

 bugün yapılacak olan meclis oturumu öncesinde ‘deniz otobüsü seferleri’ hakkında HBB’ye seslendi..
Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu ve AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, İTSO’da düzenlediği toplantıda; Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin İskenderun, Samandağ, Mersin ile İskenderun/Gazimağusa ve Beyrut Deniz Otobüsü seferlerini başlatmasına yönelik projeye karşı olmadığını belirterek, “Bu gemi Yunanistan’dan alınacak diyorlar. Oysa Kamu İhale Kanunu buna izin vermez. Suç işlerler! Kaldı ki 25 milyon lirayı gemi satın alacağınıza, Mersin’de hazır gemi duruyor. Kiralama yöntemiyle başlayalım. Burada ki talebe göre, ikinci adımı atarız. Ama bu şekilde olmaz. Samandağ’da iskele yok, gümrük yok. Siz bugün gemi satın almaya çalışsanız bile, 23 Nisan’a yetişmez! İstanbul, Mersin, İzmir istatistikleri öyle demiyor” dedi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıya ilgi büyüktü. İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Payas Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, DTO Başkanı Bülent Kavsak, meclis üyeleri, işadamları, sektör temsilcileri, oda başkanları ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda, Deniz Otobüsü seferlerinin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgiler paylaşıldı.
 
KANUNEN SUÇ İŞLERLER!
Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu ve AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, HBB yetkililerinin kendisiyle görüştüğünü, ancak detaylar hakkında rapor istemelerine rağmen, kimsenin dönüş yapmadığını hatırlattı. Başkan Güler, “Hatmes diye bir şirket kurdular. Buraya 25 milyon lira aktarmaları gerekiyor. HBB’nin bu kadar borcu var iken, nasıl olacak bu? Yüzde 25’e tekabül eden 6 milyon 250 bin lira nakit parayı nasıl bulacaklar? Oysa kanunen bu şirketi kurmak için 100 bin lira yeterli.. Kaldı ki, araştırmalar yaptık. İstanbul BŞB’de yolcu taşımacılığı, 16 milyon üzerinde nüfusu olmasına rağmen, yolcu sayısı düşmüş. İDO seferlerinde ciddi düşüşler var. Mersin’de de durum böyle.. Hem Kamu İhale Kanunu’na göre, yurtdışından gemi getirmeniz mümkün değil. HBB suç işlemiş olur! Geçenlerde HBB’nin basın bültenlerinde okuduk. Bugün meclis kararı alınsa, deniz otobüsü seferlerini 23 Nisan’da başlatacaklarmış. Mümkün değil. İzmir yerli üretimi tercih etmesine rağmen, ihale 3 yıl sürdü. Burada 23 Nisan’a nasıl yetiştireceksiniz?” diye sordu.
 
İŞİ DÜZGÜN YAPARLARSA, BİZ DESTEK VERMEYE HAZIRIZ
İzmir BŞB, 16 milyon liraya gemi aldı. Parasını çıkarmak için 18 yılda kendini finanse etmesi gerekiyor. Oradaki sefer sayısına göre, (HBB’nin açıklaması örnek gösterildi) burayı baz aldığımızda 330 kişiyle yılda 1.500 sefer yapmalı.. Mümkün görünmüyor.. Biz bunları konuşmak zorundayız. 25 milyon lira az bir para değil. İskenderun’da daha önce deniz otobüsü seferleri denendi, talep olmayınca, iptal edildi.. Biz bu işe karşı değiliz. Ancak doğru bir şekilde, zararsız ve az bir riskle yola çıkmalıyız. Örneğin Mersin’de, 30 knot gemi var. Hazır bir şekilde bekliyor. Kiralayıp, şirkete verelim.. Ben RoRo’cuyum, biz işi böyle başladık. İşi düzgün yaparlarsa, biz destek vermeye hazırız. Ama görüyoruz ki, Hataylı hemşerilerimiz uçakla 50 dakikaya Kıbrıs’a gidebiliyor iken, Feribot’la 2 saat 46 dakika sürüyor. Hem uçak daha ucuz.. Fırsat dağılımını iyi hesaplamanız gerekiyor. Oysa bu işin ulaşım bedeline meclis karar verir. Ama kimse birşey getirmiyor” dedi.
 
SAMANDAĞ’DA İSKELE YOK, GÜMRÜK YOK!
Başkan Güler, işin altyapısında birçok eksiklikler olduğunu anımsatarak, “Samandağ’da henüz iskele yok, gümrük de yok! Nasıl yapacaksınız? Hem uluslararası seferler, Ulaştırma Bakanlığı’nın iznine tabi. Gelin bizim endişelerimizi giderin, Ankara’ya birlikte gidelim. Bu şekilde her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Bu işin yolu gemi kiralamaktan geçiyor. Bu şekilde zarar/kar marjını görür, ona göre hareket edersiniz. Devlet’in 25 milyon lirasını çarçur etmeye kimsenin hakkı yok” diyerek tepki gösterdi.
 
ZORLAMAYLA BU İŞ YÜRÜMEZ
İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak ise, “Biz bu işe karşı değiliz. Ama fizibilitesini hazırlayabilecek kurumlara da danışmak gerekirdi. Bize gelselerdi, DTO olarak bunu yaptırmaya hazırdık. Ama yine söylüyorum, burada deniz otobüsü seferleri için henüz erken. Gemi satın alarak talebi görmek yanlıştır. Daha önce burada denedik, 40 milyon lira zarar oluştu! Kaldı ki burada 45 knot gemi hayal ürünüdür. İskenderun körfezi denizinde 6 ay dalga olur. Bu gemiyi nasıl taşıyacaksınız? İnsanların durumu sizi ilgilendirmiyor mu? İlla ki, yapacağım diyerek direnmeye kalkmayın. Zorlamayla bu iş yürümez” tepkisinde bulundu.
 
Haber: Yılmaz AKPINAR
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet