Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Büyük Onur Duyuyoruz..

Her yıl kutlanan 16 Ocak Basın Onur günü kutlamaları bu yıl da protokol üyelerinin geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

Büyük Onur Duyuyoruz..

Medya   A+a-

 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk ve tek basın toplantısını 16 Ocak 1923’te İzmit’te gerçekleştirmesi vesilesiyle her yıl kutlanan 16 Ocak Basın Onur günü kutlamaları bu yıl da protokol üyelerinin geniş katılımıyla gerçekleştirildi. Program bu yıl daha kapsamlı oldu. Etkinlikler kapsamında, Türk Dünyası Başkanlar Konseyi de gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından Gelen Gazeteciler Cemiyet Başkanları etkinliklere iştirak etti. Çelenk bırakma töreniyle başlayan kutlama Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programla devam etti. Atatürk’ün trenle İzmit’e gelişini temsilen saat 09.00’da İzmit Tren Garı’nda bir araya gelen basın mensupları yürüyerek Kültür Tepesi Atatürk Anıtı’na geçti.
ATATÜRK ANITINA ÇELENK BIRAKILDI
Törenin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, “16 Ocak Basın Onur Günü çok önemli bir tarihtir. İzmit, Atatük’ün ilk ve tek basın toplantısını yaptığı yerdir. Bu kent ve ülke tarihi açısından oldukça önemlidir. Biz de bu önemli tarihi ülke çapında kutlanılması için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Her sene 16 Ocak’ta bu önemli günü hatırlamak için Atatürk heykeline çelenk bırakıyoruz. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Konuşmasının ardından Çetin Gürol, cemiyet üyelerinden Mevlüt Soysal’la birlikte Atatürk Anıtı önüne çelenk bıraktı. Çelenk bırakma töreninin ardından basın mensupları, Atatürk’ün ilk basın toplantısı yaptığı yer olan Kasr-ı Hümayun’u ziyaret ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.Çelenk bırakma töreninin ardından 16 Ocak Basın Onur Günü kutlamaları Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programla devam etti. Programa, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Kara Kuvvetleri Edok Komutanı Tuğgeneral Kazım Dalkıran, Genel Sekreter İlhan Bayram, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Türk Dünyası Federasyonu Başkanı Menderes Demir, Ak Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, BBP İl Başkanı Serhat Duyar, DP İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, Spor Spikeri Erdoğan Arıkan, 15 Temmuz’da darbeciler tarafından silah zoruyla darbe bildirisi okutulan TRT 1 Spikeri TijenKaraş, Baro Başkanı Sertif Gökçe ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.Programın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, “Büyük önder bedenen aramızda yok. Fikirleri hala yolumuzu aydınlatıyorsa o yüzden bizimledir. Hoş geldin Atam. Gün geldi bağımsızlık mücadelemizi 15 Temmuz’da gösterdik. 95 yıl önce Büyük Atatürk, 16 Ocak 1923’te Kasr-ı Hümayun’da ilk ve tek basın toplantısını gerçekleştirmiştir. Bu kent için gazeteciler için çok önemli. Nitekim 1,5 yıl önce hain bir darbe girişimi yaşandı. Medya da demokrasiden bağımsızlıktan yana oldu. Bu toplantının bir başka önemi de Atatürk’ün bu kente verdiği değerdir. Bu özel gün Türkiye’de Basın Onur Günü olarak kutlanacak. Basın Sitesi ile ilgili Sayın Başbakan Yardımcımız Fikri Işık size sürprizi açıklayacak” dedi.
KARACA: ANADOLU BASINI İÇİN ÖNEMLİ
Ardından konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, “Kocaeli Gazeteciler Cemiyetimize bir alkış istiyorum. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Federasyonu yaptığı çalışmalarla Türkiye’ye örnek olmuştur. 16 Ocak gerçekten çok önemli bir gün. O gün geldiği zaman 100 kişi yoktu. O dönemin başkanı Halit Yılmaz, bunu uluslararası haline getireceğiz dedi ve bayrağı Çetin Gürol aldı. Ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemde Basın Onur Günü, Anadolu basını için de son derece önemli olacaktır” diye ifade etti.
EN ŞEREFLİ MİRAS
Ardından konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, “16 Ocak sadece basın dünyası için değil Türkiye Cumhuriyet’i için de çok önemli bir dönüm noktasıdır. Böylesine önemli bir konuyu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kocaeli’den duyurması Kocaelimize verdiği değer bakımından bizim için yegane ve en şerefli mirastır” diye ifade etti.“Gazetecilik demokrasinin olmazsa olmazıdır” diyen Özak, “Sağlıklı bir toplumun oluşmasında en önemli ulvi bir meslektir. Tarafsız ve ahlak kurallarına uyan gazeteciler bizler için çok önemli bir yere sahiptir. Halkı bilinçlendirmek için özveriyle çalışan gazetecilerin emeği takdire şayandır. Gazeteci, gece gündüz demez yaz kış yağmur çamur demez. Zaman ve mekan sınırı yoktur. Sözlerime son verirken Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere o gün toplantıya iştirak eden gazetecileri rahmetle ve minnetle anıyorum. Basın Onur Günümüz kutlu olsun” şeklinde konuştu.
SANAYİNİN BAŞKENTİ
Ardından konuşma yapan Vali Aksoy, “Bir milyon 830 bin nüfusla Kocaeli 10. büyük şehir. Birçok alanda birinci ya da ilk üçte olan bir kent Kocaeli. İmalat sanayinin yüzde 13’üne sahip bir kent. Sanayinin başkenti diyebileceğimiz konuma sahip bir kent. Bir eğitim şehri. Bugün itibariyle 84 ar-ge merkezine sahip bir kent. 6 teknoloji tasarım bölgesine sahip ve 4 teknoloji geliştirme bölgesine sahip bir kent” diye belirtti.
BÜYÜK ONUR DUYUYORUZ
“Basınımızın da yeri oldukça önemli ve anlamlı” diye sözlerine devam eden Vali Aksoy, “16 Ocak Basın Onur Günü’nde kattığı çok önemli değerler var. Kocaeli’de o dönem bir basın toplantısı yapıldı. 16 Ocak 1923’de Kocaeli’de yapılmış olan bu basın toplantısıyla halkı bilgilendirmek ve Cumhuriyeti anlatmak adına bu toplantıyı gerçekleştirdi. Bu basın toplantısının Kocaeli’de yapılmış olmasından biz de büyük bir onur duymaktayız. Bu yıl Türk dünyasında basın mensuplarının da aramızda bulunduğu bir süreçte bunu artık uluslararası boyuta taşıma noktasına geldiğimizi arz ederim. Basın Onur Günümüz kutlu olsun” şeklinde konuştu.
 
İFTİHAR SEBEBİ
Programın son konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün ilk basın toplantısını İzmit’te gerçekleştirmiş olması şehrimiz açısından iftihar sebebidir. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği açısından önemli olan bu toplantıda ‘Türkiye’nin başkenti İstanbul olmayacaktır’ maddesi yer alıyor. Atatürk Cumhuriyet fikrini ilk defa İzmit’te ortaya atmıştır” dedi. Medya insanlar ile gerçekler arasında yer almaktadır. Medyanın ortada olması ve haberin tüm taraflara eşit durması önemlidir. Medya 15 Temmuz’da da demokrasiden yana tavrını koymuştur. 2004’te çıkardığımız basın kanunu hükümetimizin attığı önemi adımlardandır. Geçen hafta Bakanlık’ta önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda yerel medyada çalışanlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi konuşuldu” dedi. “Medya çalışanlarımızın ne koşularda çalıştıklarını çok iyi biliyoruz” diye belirten Işık, “Özellikle sahada çalışan arkadaşlarımızın ne kadar yoğun çalıştıklarına en yakın şahitlerden biriyim. Bu yıl 187 gazeteciye ücretsiz bilgisayar dağıtacağız. 2004-2005 yılında depremden mağdur olup hak sahibi olamayan depremzede kardeşlerimiz var. Kocaeli’nin en özel yerinde onlara çok güzel sosyal konutlar yaptık. O konutlar yapılıp bitene kadar her gelişmeyi gazetelerine taşıdılar. Gazeteci arkadaşlar bizim de sıkıntımız var dedi. Daha sonra arkadaşlarımızın uygun şartlarda ev sahibi olmaları için çalışmalar yapıldı. 1,5 2 ay sonra anahtarlar teslim edilecek. 2+1 evlerde 16 bin peşin. 180 ay vade 660 TL taksit. 3+1 evlerde 26 bin peşin 180 ay vade 984 TL taksitlendirme yapıyoruz. Güle güle oturun” şeklinde konuştu.
BASIN ONUR ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından Habertürk Genel Müdürü Veyis Ateş, 24TV Programcısı Ardan Zentürk, SABAH-NTV Yunanistan Temsilcisi StelyoBerberakis, TRT Spikeri TijenKaraş, A Haber Spikeri Banu El, Sabah Gazetesi Ankara Genel Yayın Yönetmeni Osman Altınışık, TRT Spor Spikeri Erdoğan Arıkan, A Haber Yurt Haberler Müdürü Kerim Ulak’a Basın Onur Ödüllerini Başbakan Yardımcısı Fikri Işık takdim etti.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar