Skip Navigation Links

MKܒde Tarım Öğretiminin 172. Yılı Kutlandı

Programda Progen Tohum ile İşbirliği Protokolü İmzalandı

MKܒde Tarım Öğretiminin 172. Yılı Kutlandı

Eğitim   A+a-

 Tarım öğretiminin 172. Yılı Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen program ile kutlandı. Ziraat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen programa Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya, Progen Tohum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Veysel Eren ve Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever ile çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Şener:  “ Özellikle son 100 yılda yaşanan teknolojik gelişmeler, insanların yaşam şartlarını ve yaşam koşullarını değiştirmesine rağmen tarımsal üretimle gerçekleştirilecek beslenme ihtiyacı hiç değişmemiştir. Son yıllarda gelişen sanayileşme ile birlikte tarım alanları hızla daraldı, bunun etkisiyle tarım alanlarını daha verimli kullanma ve sürdürülebilir tarım bütün ülkelerin tarım politikaların ana hedefi haline geldi. “ dedi. 
Progen tohum ile imzalanacak olan protokole de değinen Prof. Dr. Şener protokolün tarım eğitimine büyük katkılar sağlayacağını söyledi.
Dekan Şener’den sonra kürsüye gelen Ziraat Mühendisleri Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever tarımsal öğretimde 172 yıllık köklü bir geçmişe sahip olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. 
Ülkemiz Tarım Ülkesi
Yapılan konuşmalar sonrası kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya, ülkemizin bir tarım ülkesi olmasına rağmen izlenen yanlış politikalar neticesinde tarım ürünleri ithal eden bir ülkeye dönüştüğünü söyledi. Tüm paydaşların bir araya gelerek oluşturacak yeni politikalarla ülkemizin tekrar kendi kendine yeten bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini belirtti.
Rektör Hasan Kaya Ziraat Fakültesinin Üniversitemiz en köklü ve büyük fakültelerinden biri olduğunu, fakültenin amik ovasına ve amik ovasındaki tarımın gelişmesine büyük katkı sağladığını, bunun yeterli olmadığını ve daha çok çalışılması gerektiğini ifade etti.
Topluma öncülük etmeliyiz
Üniversitenin en önemli görevlerinden birinin de topluma hizmet ve öncülük etmek olduğunu söyleyen Kaya:” Bilgilerimizi nerede olursa olsun her zaman çiftçiye anlatmamız gerekir. Toplantılar yapıp literatür eşliğinde yenilikleri çiftçilerimize ulaştırmamız gerekir. Biz Ziraat Fakültelerinin çok iyi bir seviyeye gelmelerini arzu ediyoruz. Fakültemize, akademisyenlerimize gerekli desteği sağlamaya hazırız.” Dedi. 
Rektörümüz Hasan Kaya’dan sonra kürsüye gelen Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu bir ülkenin gelişmesinde sanayinin olduğu kadar tarım sektörünün de büyük rolü olduğunu belirtti. Tetikoğlu ülkemizde çok geniş tarım arazileri olmasına karşın bu arazilerin çok verimli kullanılamadığını söyledi. Bilgileri paylaşmakta sıkıntılar yaşandığını söyleyen Tetikoğlu, üniversitelerin bulunduğu alanda bilgileri gerek sanayi gerekse halkla paylaşmaları gerektiğini, bunun sektöre yarar sağlayacağı ifade etti.
Nasıl Ziraat Mühendisi İstiyoruz
Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya’dan sonra kürsüye gelen Progen Tohum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday: “ Dünya nüfusu hızla artıyor, buna karşın ekim alanları daralıyor ve gıdaya ulaşım daha önemli hale geliyor. Gerek kamuda gerek özel sektörde gıda üretiminin temel unsurlarının başında, gıda girdileri değil gıdaya hizmet edecek tarımcılara ve ziraat mühendislerine ihtiyaç var. Ülkemizde fideci, fidancı, süs bitkici ve tohumcu olmak üzere 5 bin civarı firma var, dolayısıyla çok miktarda ziraat mühendisine ihtiyaç var. Tarım teknolojilerinin ülkemizde de yaygınlaşmasıyla kaliteli, iyi eğitimli, dil bilen ziraat mühendisi ihtiyacı oldukça arttı. Maalesef üniversitelerimizden mezun olan ziraat mühendisleri yeterli dil bilgisi sahip değiller. Dünyaya hitap edecek, üretimi arttıracak, yeni teknolojileri kullanacak bu genç beyinlerin gerçek hayatla ilişkilendirilerek, modern teknolojilere yönlendirilerek ve de bunları anlatacak dil bilgisi kapasitesine sahip olması gerekir” dedi.
Program esnasında Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Progen Tohum A.Ş. arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol ile araştırma konuları, staj imkanları, personel eğitimleri, yüksek lisans ve doktora programları ve geçici iş imkanları konularında çalışmalar yapılacak.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet