Skip Navigation Links

Gelişigüzel Soba Kurulmamalı!

Samandağ Belediyesi Zabıta Müdürü Önder Şimşek, doğru kurulan sobanın ısıttığını, yanlış yakılan sobanın öldürdüğünü söyledi.

Gelişigüzel Soba Kurulmamalı!

Gündem   A+a-

 TRT Çukurova Radyosu’nda Akdeniz’den Toroslar’a programına telefonla katılan  Samandağ Belediyesi Zabıta Müdürü Önder Şimşek, doğru kurulan sobanın  ısıttığını, yanlış yakılan sobanın öldürdüğünü söyledi ve eğitiminin hayat kurtardığını ifade etti. 

 ŞİMŞEK :”GELİŞİGÜZEL SOBA KURULMAMALI “

Canlı yayınlanan programda telefonla  sunucu Hakan Erendor’un Karbon monoksit zehirlenmesi ile ilgili sorularını yanıtlayan Zabıta Müdürü Önder Şimşek, bu konuda soba zehirlenmelerine karşı önerilerini sıralarken, Doğu Akdeniz bölgesinde gerçekleşen acı deneyimlere  dikkat çekti.
 
Trt Çukurova Radyosu Spikeri Hakan Erendor:”Önemli bir görev üstlenmişsiniz gerçekten kış aylarında soba zehirlenmeleri bir hayli fazla görülüyor istemediğimiz halde bu haberleri gündeme getirebiliyoruz. Bunun önüne geçmek için bayağı bir çalışma içindesiniz. Çalışmalardan biraz bahseder misiniz? Zabıta ekipleri soba zehirlenmesine karşı halkı nasıl bilinçlendiriyor. Neler yapıyorlar. Uygulamalı çalışmalarız var mı?
 
Samandağ Belediyesi Zabıta Müdürü Önder Şimşek:” Malumunuz ülkemizde ciddi anlamda her yıl onlarca insan maalesef karbon monoksit zehirlenmesi dediğimiz zehirli gazlardan yaşamını yitirmekte. Dolayısıyla bizim bölgemizde de ciddi anlamda soba kullanımı yaygın olduğundan dolayı biz özellikle kış aylarında aldığımız talimatlar doğrultusunda Belediye Başkanımız sn. Mithat Nehir’in talimatları doğrultusunda bilbordlarımızı, özellikle yaklaşık 45-50  noktada bilbordlarımız var. Biz bu bilbordlarımızın her birine ciddi anlamda karbon monoksit zehirlenmesine karşı neler yapılabilir, soba zehirlenmelerine karşı neler yapılabilir diye tanıtıcı, bilgilendirici bilgiler yazdık. Bundan öte bizim özellikle kamu kurum ve kuruluşlarda halkımızın yoğun olarak uğradığı yerlerde, noktalarda yine küçük afişler yaptırıp aynı şekilde astırdık. Genel anlamda Lodoslu havalarda ise vatandaşlarımıza uyarıcı anonslar yaptırtmaktayız. Bu anlamdaki çalışmalarımız bunlar. Ama inşallah bir sonraki çalışmalarımız belki de Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak ya kendileri tarafından ya da bizim de içinde olabileceğimiz okullarımızda bu anlamda eğitim verilebilir. Çünkü eğitimler hayat kurtarır. Bu anlamda böyle çalışmaların yapılması tabi ki elzemdir diye düşünüyorum. 
Şu noktada şuna değinmek lazım; doğru kurulan soba ısıtır, yanlış yakılan soba maalesef öldürüyor. Yani vatandaşlarımızın bu noktada şuna dikkat etmesi gerekiyor. Vatandaşımız gelişigüzel soba kurmamalı çünkü burada insan yaşamı söz konusu.Küçücük hatalar maalesef insanın yaşantısını karartabiliyor, yok edebiliyor. Bu noktada vatandaşlarımızın özellikle soba kurarken küçük hassas noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. 
 
 

ŞİMŞEK:”BACA TEMİZLİĞİ YAPILMALIDIR “

Eğer bu noktalara değinecek olursak örneğin; baca temizliğine çok ciddi anlamda dikkat edeceğiz. Vatandaşımızın yılda en az bir defa baca temizlemesi gerekiyor ve kesinlikle yapılması lazım.
Soba borularını koyarken, borular arasındaki ayırım noktalarında mutlaka alüminyum bantlar ile bunları kapatmalıyız ki çıkabilecek karbonmonoksit gazını önleyebilelim. Kesinlikle bu şekilde müdahale etmek lazım. Bir de şuna dikkat etmek lazım; biz soba borularını koyarken baca uçlarının içeriye fazla girmesini engellememiz lazım. Çünkü biz ciddi anlamda baca birleşimi ile soba borularımızın birleştiği noktada fazla bir itekleme yaptığımız zaman orada baca  çekişini ve dumanın bacadan çıkışını engellemiş oluruz. Bu noktada bunlara kesinlikle dikkat etmemiz lazım. Bacalarımızın yapımına da önem verilmesi lazım. Burada da yerel yönetimlere ciddi anlamda bir iş düşmekte. Özellikle İmar ve Şehircilik Müdürlüklerinin bu noktada bir binaya ruhsat verirken ciddi anlamda denetim yapmaları lazım her dairenin bacasının ayrı olması, bacalarının yalıtımlı olması ,bacada çatlakların olmaması lazım,birden fazla sobanın bir bacaya bağlanmaması gerekiyor.Boruları kullanırken fazla dirsek kullanılmaması gerekiyor.Odanın fazla ısınması amacıyla soba borularının uzatılmaması gerekiyor. Sobayı yakarken de dikkat etmek gerekir,sobayı üstten yakma tekniği kullanmak gerekir,sağlıklı olan budur.Bu şekilde yaktığınız zaman karbonmonoksit gazı sobanın içinde yanıyor ve ısı değeride daha fazla oluyor.Bu sayede zehirlenme riskini de en aza indirmiş oluruz.

ŞİMŞEK:”KALİTELİ KÖMÜR KULLANILMALIDIR” 

 
Bir de şuna dikkat etmek lazım kömürü kullanmadan önce kömür torbalarının içindeki nem oranını gitmesi için açık bırakmak gerekir.Ayrıca kaliteli kömürün de ciddi anlamda önemi vardır.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme de ölümlerin en önemli nedenlerinden bir tanesi  olarakta kalitesiz kömür kullanımı olarak belirlenmiştir.Burada kaliteli kömür seçerken şunlara dikkat etmeliyiz.1.Kömürün nemine 2. İçerisindeki kükürt oranı olabildiğince az yani %0,5 olmalı %1,5 u geçmemeli 3.kömürün de uçucu özelliği olması lazım %18-24’ü geçmemeli geçtiği takdirde yanma sıkıntısı yaşar ve dolayısıyla  zehirlenmelere neden olur.Bunlar çok önemli bilgiler vatandaşlarımızın bunlara çok dikkat etmesi gerekir.Mümkün olabildiğince soba yanarken üzerine kömür ilavesi yapılmaması gerekiyor.Özellikle lodoslu havalarda daha çok dikkat etmeliyiz çünkü lodos güneybatı rüzgarıdır ve dışarıdaki havayı ısıtıyor bacadan çıkan dumanda sıcak olduğu için bacanın emiş gücünü zayıflatıyor ve karbonomkit gazının geriye tepmesine neden olup zehirlenmelere sebep oluyor.bu sebepten dolayı lodoslu havalarda daha fazla zehirlenmeler meydana geliyor.2017 yılı istatistiki verilere baktığımızda 130 civarında zehirlenme yaşanmış 20 kişinin ölümüne neden olmuştur.Bunların önlenmesinde hükümetimize,yerel yönetimlere ve milli eğitime iş düşüyor.Bu anlamda halkımızın bilinçlendirilmesi lazım.Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerimizin bakanlıklarımızın bu noktada kamu spotu gibi çalışmalarla halkımızı bilinçlendirmek gerekir.Son olarak Çevre ve Şehircilik il müdürlüğümüzün denetim ekibiyle birlikte denetimlere çıkıyoruz.Gerek apartmanlarda gerekse yakıtın satıldığı yerde kaçak  kömürün satılmaması noktasında gerekli önlemleri alıyoruz.İnşallah önümüzdeki haftalarda Milli Eğitim ile görüşeceğiz gerekli izinler alındıktan sonra okullarda eğitimler yapılacak.Vatandaşlarımıza bir cümlelik bir katkımız olmuşsa ne mutlu bize.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet