Skip Navigation Links

“Akdeniz Kimyevi Maddeler İhracatı Kasım Ayında %31 Oranında Arttı”

2017 yılı Kasım ayı ihracat rakamlarına göre kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 259 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı.

“Akdeniz Kimyevi Maddeler İhracatı Kasım Ayında %31 Oranında Arttı”

Gündem   A+a-

 Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Kasım ayı ihracat rakamlarına göre kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 259 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı.
 
Kasım ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, %20 oranında artış ile 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 
 
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı Kasım ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla %31 artış kaydetti ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplam ihracatındaki payı %25, Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı %19 oldu.
 
- AKMİB ihracatında ilk üçte Mısır, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor
 
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünler olurken, bu ürün grubunu Plastikler ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasallar izledi. Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler, Mısır, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, S.Arabistan, KKTC, Malta, Irak, Almanya, Danimarka ve Suriye oldu. 
 
Kasım dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateş, Kasım ayı Türkiye ihracat artışı %14 oranında gerçekleşirken, Türkiye Kimya Sektörü olarak %20,5 ile yine bu artışın üzerine çıktıklarını ifade ederek,”Türkiye geneli sektör ihracatında geçen ay ile aynı oranda ve %19 pay sahibi olan Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), 2016 yılı Kasım ayında 198 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2017 yılı aynı dönemini %31 oranında önemli bir artışla 259 milyon dolar ihracat ile kapattı” diye konuştu.
 
AKMİB ihracatında %70 oran ile en büyük paya sahip Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünleri’nde Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %30 ihracat artışı olduğunu belirten Ateş, “Bu artışta Mısır ve Hollanda’ya yapılan ihracat artışlarının etkisini görüyoruz. Bu ürün grubu dahil ilk sıralarda yer alan 8 alt sektör ürün grubumuzda da yine artış var. Örneğin, Plastikler ve Mamulleri’nde %17, Anorganik Kimyasallar’da %38, Boya Vernik Mürekkep ve Müstahzarları’nda %28, Organik Kimyasallar’da %194, Gübreler’de %64 artış söz konusu” şeklinde bilgi verdi. 
 
Ateş, Plastik ve Mamulleri ihracat artışında Almanya, Irak ve Suriye pazarları etkili iken, Anorganik Kimyasallar alt sektöründe ise Mısır, Fransa ve Hindistan’daki artışların dikkat çektiğine değinerek, “2017 yılı Kasım ayı AKMİB ihracatında önde gelen pazarlarda, BAE dışında yükseliş görüyoruz. İlk sıralarda yer alan Mısır’da %88, Hollanda’da %311, S.Arabistan’da %13, KKTC’de %49 ve Malta’da %36 oranında artış yakaladık” dedi.  
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet