Skip Navigation Links

“Türk Kadınları Atatürk’e Herşeyini Borçludur”

Sarı Zeybekler Derneğitarafından 5 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 83’üncü yıldönümü dolayısıyla açıklama yapıldı.

“Türk Kadınları Atatürk’e Herşeyini Borçludur”

Gündem   A+a-

 Sarı Zeybekler Derneği (SZD) tarafından 5 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 83’üncü yıldönümü dolayısıyla açıklama yapıldı.
Dernek adına açıklama yapan Sarı Zeybekler Derneği (SZD) Genel Sekreteri Neylan Çaparoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında gerçekleştirilen Atatürk Devrimleri’nin en önemli hedeflerinden birinin kadınların sosyal ve kültürel alanlarda erkeklerle eşit haklara sahip olması olduğunu belirtti. 
Çaparoğlu, Türkiye’nin bu konuda Avrupa ülkelerinden daha önde olduğunu vurgulayarak, “Kadınların siyaset yapmaya dair taleplerinin devamı olarak, 5 Aralık 1934 tarihinde, seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle birlikte, demokratik ülkeler seviyesinde, çağdaş bir ülke olmanın da ilk adımı atılmıştır. Türkiye’de bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir.
Fransız kadınların 1944 yılında, İsviçreli kadınların ise 1960’ta kazandığı seçme ve seçilme hakkını, onlardan seneler önce elde ettik. Bunu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Kısaca Türk Kadını Atatürk’e her şeyini borçludur. Türkiye’nin bu öncü rolüne rağmen, kadınların seçme ve seçilme hakkı halen kâğıt üzerinde kalmış, uygulamada ise kadınlarımız haklarını, başarısını ve gücünü unutmuştur. Ülkemiz bugün, kadınların siyasetteki yeri açısından, devraldığı bu önemli mirası olması gereken seviyeye getirememiştir.” ifadelerini kullandı.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet