Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ekonomiyi Canlandırmak İçin Beraber Hareket Etmeliyiz

İTSO Kasım ayı Meclis toplantısında Güncel ekonomi ile ilgili tespitler ele alındı

Ekonomiyi Canlandırmak İçin Beraber Hareket Etmeliyiz

Ekonomi   A+a-

 İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı Olağan meclis toplantısında güncel ekonomi ile ilgili değerlendirmeler yapıldı.
Kasım Ayı olağan meclis Toplantısı, İTSO Halil Şahin Meclis Salonunda  İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen Başkanlığında toplandı.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Meclis toplantısında yaptığı konuşmasında; “Bugünkü toplantımızda piyasanın güncel ekonomik durumuna ilişkin tespitlerimizi  kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Bilindiği üzere 2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program geçtiğimiz eylül ayı sonunda açıklanmıştır. Orta Vadeli Program’a göre ekonomik büyümenin her yıl %5,5 olarak hedeflendiği Bakanlarımız tarafından basınla paylaşılmıştır. Rapora göre; Program dönemi sonunda, Enflasyonun %5’ler civarına düşeceği, işsizlik rakamlarının ise %10’un altına ineceği tahmin edilmekteydi. 2018-2020 Orta Vadeli Program planlanırken makro ekonomik istikrarın sağlanması, işgücü kalitesinin yükseltilmesi, katma değerli ürün üretiminin yaygınlaştırılması, yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesi ve istihdamın artırılması gibi hedefler belirlenmiştir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Dünya ekonomisine yönelik analizlerin de yapıldığı Orta Vadeli Program’da 2016 yılının ikinci yarısından sonra toparlanma sürecine giren küresel ekonomik faaliyetlerin özellikle gelişmiş ülkelerdeki güçlenen görünümüyle, büyüme trendinde olduğuna dikkat çeken İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Program’da, dünya ticaret hacminin 2017 yılsonunda %4, 2018 yılında ise, %3,9 oranında artmasının beklendiği de ifade edilmektedir. Söz konusu programda özetle, ülke ekonomisinde nitelikli istihdam yaratan, enflasyon artışına sebep olmayan ağırlıklı olarak iç tasarruf ve yabancı yatırımlarla finanse edilen yatırım ve ihracata dayalı bir ekonomi yapısı hedeflendiği gözlenmektedir. Ancak 2018-2020 Orta Vadeli Program’da ortaya konan çerçevede oldukça iyimser değerlendirmelerin yapıldığını ve gerçekleşmesi zor beklentilerin yer aldığını düşünmekteyiz. Orta Vadeli Program’ın hazırlık aşamasında,  döviz kurları iyimser oranlarla hesaplanmış, ülkemizde ihracat artışının ithalat artışından daha fazla gerçekleşeceği öngörülmüş ve program jeopolitik risklerin azalacağı tahmin edilerek hazırlanmıştır.  Belirlenen tüm bu hedeflerin hayata geçirilebilmesi için, en büyük finansman ve ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin düzeltilmesi büyük önem taşımaktadır. Önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkileri canlandırıcı adımlar atılacağını umuyoruz.”
İTSO Başkanı Yılmaz, piyasalarda yaşanan son gelişmelere de değerlendirerek; “Değerli arkadaşlarım iş hayatında varlığını devam ettirmek isteyen tüm esnaf ve sanayicilerimizin de bildiği üzere bölgemizin ticari hayatına ilişkin durağan günler yaşanmaktadır. Firmalar alacaklarını tahsil etmekte güçlük çekmekte, piyasada sağlıklı para akışı sağlanamamaktadır. Bizler odamızın yönetim kurulu olarak, faydalı olacağına inandığımız birtakım çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmaları da mütemadiyen sizlerle paylaşıyoruz. Ancak ekonomimizi hareketlendirmek için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bölgemizin iktisadi potansiyelini hayata geçirebilmek için yapılması gerekenlere yönelik görüş ve önerileriniz bizler için büyük önem taşımaktadır. Bu noktada herkesin katkı sağlamasını bekliyoruz.” Dedi.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar