Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

‘YERLİ OTO’YA TALİBİZ!

Dün, “Hatay yerli otomobile talip değil mi?” diye yazdım, bugün güzel ve yerinde gelişmeler oldu.

‘YERLİ OTO’YA TALİBİZ!

Ekonomi   A+a-

 İlki, HATİAB’tan.. HATİAB Başkanı İbrahim Güder, yarın saat 13’te basın toplantısı düzenliyor.
İkinci güzel gelişme, İskenderun Teknik Üniversitesi’nde yaşandı.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, 'Teknoloji Sohbetleri' konulu seminerde, “Yerli Otomobil İskenderun’da neden üretilmesin?” diyerek ‘Her konuda hazırız’ mesajı verdi..
 
Fırat Üniversitesi’nin başarılı akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Eroğlu ise sunumda ‘İleri Yüksek Mukavemetli Çelik’in kullanım alanlarına odaklandı..
 
İSTE, ‘yerli otomobilin’ İskenderun’da üretime girmesi için işaret fişeğini yaktı. İskenderun Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Teknoloji Sohbetleri’nin konuğu Fırat Üniversitesi’nin başarılı akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Eroğlu oldu. “İleri Yüksek Mukavemetli Çelikler” konusunda bir sunum yapan Eroğlu, demir-çelik sektöründe aşınmaya karşı çift katmanlı sac levhayı geliştiren bilim adamı olarak tanınıyor.
 
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Yerli Otomobil İskenderun’da neden üretilmesin? En büyük hammadde, insan kaynağı, yetenekler, kabiliyetler burada. Limanlarımız var. Devasa çelik üreticilerimiz var. İskenderun her yönüyle avantajlara sahip bir şehir. Bu uğurda İSTE olarak canla başla çalışıyoruz. Biz de yerli otoya talibiz” dedi.
 
CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ’
İSTE’nin her kulvarda önemli çalışmalar yaptığına dikkat çeken Rektör Dereli, “Teknoloji AR-GE’leri sırdır, hemen paylaşılmıyor. Ama şu kadarını bilmenizi isterim ki, her gün her yerde İSTE olarak sektörlerle işbirliği halindeyiz. İki akademisyenimizin projesi TÜBİTAK’ta kabul gördü. Bu çok önemli ve mutluluk verici bir gelişme! Ayrıca, AR-GE’de kontratlı çalışmalar yapıyoruz. İSTE, İskenderun’a büyük değer katıyor” diye konuştu.
 
Rektör Dereli ayrıca, yaptığı bilimsel çalışmalar ile dünyanın dikkat çeken bilim insanları arasında yerini almayı başaran Türk fizik mühendisi Canan Dağdeviren’in İSTE’ye konuşmacı olarak geleceğini müjdeledi.
 
DAHA GÜVENLİ ARAÇLAR İÇİN AHSS ÇELİK
Prof. Dr. Mehmet Eroğlu ise “İleri Yüksek Mukavemetli Çelikler” konusunda yaptığı konuşmada, ‘yerli otomobil’ için gerekli tüm olanakların Türkiye’de mevcut olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Mehmet Eroğlu “Çeliğin yerini hiç bir şey tutamaz” diyerek başladığı konuşmasında, “Araştırmalara göre 1995-2005 yılları arasında araçların toplam ağırlığının 1,100 kilogramdan 1,300 kilograma çıktığı belirtilmektedir. Emisyonunun yüzde 36’sı ağırlıktan kaynaklanmaktadır. Daha az yakıt kullanımı, küresel ısınmaya sebep olduğu bilinen karbondioksit (CO2) gazının çevreye daha az salınması anlamına gelmekte, bu sebeple son dönemde araç hafifletme projelerine ağırlık verilmektedir. Araç hafifletme yöntemlerinin başında hafif malzemelerin kullanımı gelmektedir. Alüminyum, magnezyum, titanyum alaşımları ve yüksek mukavemetli çeliklerin, araç hafifletme çalışmalarında kullanımı her geçen gün artmaktadır. Ancak Alüminyum, magnezyum, çeliğe göre daha çok fazla karbon salınımı sağlıyor. O yüzden AHSS çeliğin uygunluğu daha çok değer görüyor. Araç ağırlığının azaltılmasının yanında günümüzde gittikçe artan sürüş emniyeti gereksinimi, ve çevresel faktörlerden dolayı en azından araçların karoser kısmı hafiflemekte yani otomobillerde kullanılan sacların kalınlığı gittikçe azalmakta, ancak bununla birlikte, bu sacların mukavemeti güvenlik gereksinimini karşılayabilmek için artmaktadır. Bu nedenle özellikle son yıllarda, Geliştirilmiş Yüksek Mukavemetli Çelik Saclar (Advanced High Strength Steel-AHSS) otomobillerde ve diğer araçlarda giderek daha yoğun oranda tercih edilmeye başlanmıştır. Geliştirilmiş yüksek mukavemetli çelikler (AHSS), yüksek akma, çekme oranlarına sahip, benzer çekme dayanımlarındaki konvansiyonel HSS çeliklerine göre daha büyük toplam uzamaya sahip olan Ultra-yüksek mukavemetli çelik sınıfına girmektedir. Yakıt tasarrufu sağlar ve çevre dostudur. Ayrıca, gelişmiş çarpma performansına sahiptir. Geri dönüşüme uygundur. AHSS çeliği bu yüzden günümüzde otomobillerde daha sık kullanılıyor” dedi.
 
Haber: Yılmaz Akpınar
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar