Skip Navigation Links

Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi Hizmete Açıldı

HATSU yaptığı 8 yeni atıksu arıtma tesisinden biri olan Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi’ni gerçekleştirdiği açılışla Reyhanlılıların hizmetine sundu.

Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi Hizmete AçıldıWeb
TV

Reyhanlı   A+a-

 Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), “Sağlıklı Yaşam ve Temiz Çevre” anlayışıyla yaptığı 8 yeni atıksu arıtma tesisinden biri olan Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi’ni gerçekleştirdiği açılışla Reyhanlılıların hizmetine sundu.
 
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından sağlanan kredi çerçevesinde “Yerel Yönetimler Altyapı Projesi” kapsamında yapılan tesisin açılışına, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Reyhanlı Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Daire Başkanları, şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
 

“Hatay’ı Şekillendirmeye ve Geleceğe Taşıyoruz”   

 
Sıkıntıları ve oldukça güzellikleri olan bir coğrafya içinde yaşadıklarını belirterek konuşmasına başlaya HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bu sıkıntılar içerisinde Hatay’ı şekillendirmeye, geleceğe taşımaya, sorumlulukları yerine getirmeye ve gelecek nesili rahatlatmak için mücadele ettiklerini vurguladı. 
 
Hatay’ın 1 milyon 555 bin nüfusu olduğunu aynı zamanda 500 bin civarında da 6 yıldır misafir yaşattıklarına dikkat çeken Başkan Savaş, bulunan nüfusa hizmet yapmak, altyapı, kanalizasyon, yağmursuyu, arıtma tesisi ve içmesuyu gerektiğine dikkat çekerek, “yeni Büyükşehir olduk ve 3,5 yıldır hizmet ediyoruz. Türkiye nüfusunun yüzde 24,5’u kırsal kesimde yaşarken, Hatay nüfusunun yüzde 50,5’u kırsal kesimde yaşıyor. Kırsal kesim demek zorluklarla karşı karşıya kalmak, altyapı ve yol ihtiyacı demektir. Bu hizmetleri yapmak içinde 3,5 yıldır arkadaşlarımızla birlikte Hataylı hemşehrilerimize hizmet çabası içerisindeyiz” dedi.
 

 

“3,5 Yılda Hatay’a 8 Yeni Atıksu Arıtma Tesisi”

 

Yapımı tamamlanan tesisin Reyhanlı nüfusunun 2 katı daha fazlasına hizmet verecek bir tesis olduğunun altını çizen Başkan Savaş, 3,5 yılda Hatay’a 8 yeni atıksu arıtma tesisi kazandırdıklarını ve medeniyetler tarihinde altyapı ve yol ihtiyacının yattığına vurgu yaparak, “Kalan 1,5 yıllık süre içinde de Hatay’ın altyapı ihtiyacının büyük bir kısmını bitirmiş olacağız. Son 4 yılda sadece Hatay’da değil, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana ve Mersin’de de bir kural yaşıyoruz. Bunun için Reyhanlı ve Karaçay barajımızın da hızla bitmesini bekliyoruz. Çünkü ovamızdaki yeraltı su seviyesi gittikçe aşağılara gidiyor. Çıkartması gittikçe daha pahalıya mal oluyor, daha fazla eneri ihtiyacı oluyor ve daha fazla ekonomik değerle karşılamak zorunda kalıyoruz” dedi.   
 

“Reyhanlı İçmesuyu Projesi Hazır, AB’den Hibe Bekleniyor”

 
Reyhanlı’nın içmesuyu projesinin 1,5 yıldır hazır olduğunu ve Avrupa Birliği’nden hibe konusunda anlaşıldığını müjdeleyen Başkan Savaş, sağlanan hibenin aktarılmasıyla birlikte Reyhanlı’nın içmesuyu hattının yenileneceğini aktararak, “Reyhanlıya ayrıca, 131 km asfalt, 23 stabilize yol, 6 adet menfez, 80 metre istinat duvarı, 200 bin metrekare parke, 1 adet çok amaçlı salon, 14 adet mezarlığın duvarlarını çevirmişiz, 10 eğitim kurumunun bakım ve onarımını yaptık” dedi.
 
“Biz Reyhanlı’yı seviyoruz, Büyükşehir olarak eksiklerini tamamlamak için hızlı şekilde çalışıyoruz” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Savaş, açılışa katılan tüm protokol mensuplarına ve misafirlere teşekkür ederek, tesisin Reyhanlılı hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
 
 
Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi yaptığı konuşmada ise, yıllardan beri özlemini çektikleri atıksu arıtma tesisinin hayata geçmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, yapılan çalışmalardan dolayı emeği geçen herkese teşekkür edip hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
 

“Tesise 11 Milyon TL Harcandı”

 
Yapımı tamamlanan tesisle ilgili teknik detaylar ve HATSU’nun yaptığı yatırımlara yönelik bilgiler aktaran HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından sağlanan kredi çerçevesinde “Yerel Yönetimler Altyapı Projesi” kapsamında başlatılmış olan Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımının 11 ayda tamamlandığını ve tesise 11 milyon TL harcandığını aktardı.
 
Tesisin ilk aşamada günde 8 bin 800 m3 kapasite ile çalışacağını bu kapasitenin 80 bin kişiye tekabül ettiğini aktaran Çaparali, ileriki yıllarda oluşacak artış göz önüne alınarak 2. kademenin yapımı ile günde toplam 13.500 m3 yani 120 bin kişiye tekabül edecek atıksuyu arıtabilecek duruma geleceğini kaydederek, “Tesiste evsel atıksuların “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” kriterlerine uygun arıtımı sağlanarak yaklaşık yüzde 90 giderim verimi ile Asi Nehrine dökülen Afrin Deresi’ne deşarjı sağlanmaktadır” dedi.
 
Tesis işletmeye alınmadan önce Reyhanlı Atıksuları Afrin Deresi’ne direk deşarj edildiğinden kirliliğe ve koku oluşumuna neden olmakta iken, tesisin işletmeye alınması ile birlikte oluşan çevre kirliliğinin önüne geçildiğine vurgu yapan Çaparali, ayrıca Reyhanlı’ya 24 km içmesuyu, 13 km de kanalizasyon bakım ve onarım çalışması yapıldığını belirtti.

 

Çaparali’den Su Tasarrufu Çağrısı

 
Reyhanlı’ya şimdiye kadar 14 adet sondaj kuyusu açıldığını ve çalışmaların devam edeceğini ifade eden Çaparali, suyun tasarruflu kullanılmasına yönelik çağrıda bulunarak, “içmesuyu bizim için çok önemli. bahçe ve tarla sulamalarında kullanmayalım. Meteorolojiden alınan bilgilere göre son yılların en kurak Sonbahar’ını yaşayacağız” dedi.
 
HATSU Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Reyhanlı Yağmursuyu Projesi’nin İller Bankasınca onaylandığını, kuruma gönderildiğini ve finansmanı için çalıştıklarını belirten Çaparali, finansmanı sağlanır sağlanmaz çalışmalara başlanacağını belirterek, Reyhanlı ilçesine 27 bin metre kanalizasyon ile yağmursuyu hattı, 32 bin 450 metre içmesuyu hattı döşendiğini açıkladı.   

 

 “Büyükşehir, Hizmette Engel Tanımıyor”

 
Hatay’da son yıllarda ekonomik sıkıntılar yaşanmasına rağmen bugüne kadar kimsenin yapmadığı hizmetleri Başkan Savaş’ın yaptığına dikkat çeken CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, “ Yaklaşık 4 yıl önce Reyhanlı Barajı’nın temeli atılmıştı. Denilene göre 05.05.2015 tarihinde Reyhanlı Barajı bitecek ve ovaya su verilmeye başlanacaktı. Şimdi 2017’deyiz ve aradan 2 yıl geçiyor. Büyükşehir ise verdiği sözleri ise gününde ve zamanında her olumsuzluğa rağmen yapmada başarıyor. Bu başarıların Türkiye’de örnek olacağına inanıyorum” dedi.
 
Reyhanlı’da artan Suriyeli nüfusla birlikte yapılan tesisin daha büyük bir önem kazandığını belirten Güzelmansur, nüfusun hızla artmasıyla birlikte yatırımların da hızlı yapılmasına gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda oldukça hassas davranan Başkan Savaş’a ve HATSU Genel Müdürü Çaparali’ye teşekkür edip tesisin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
 
Konuşmaların ardından protokol mensupları ve vatandaşlar, okunan dualar eşliğinde kurdeleyi keserek Reyhanlı’ya hizmet verecek olan Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışını gerçekleştirildi.
 
Açılış sonrası protokol üyeleri, tesiste incelemede bulunarak teknik bilgiler aldı.
 
 
 
Reyhanlı Atıksu Arıtma Tesisi Hizmete Açıldı videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet