Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Samandağ Belediyesi’nden Diyabet Semineri

Diyabette Doku ve Organları Koruma Diyabet Eğitimi Bilinçlendirme Semineri Samandağ’da gerçekleşti.

Samandağ Belediyesi’nden Diyabet Semineri

Sağlık   A+a-

 23.09.2017 Cumartesi günü saat 14.00 ‘ te Samandağ Belediyesi eski nikah salonunda “Diyabette Doku ve Organları Koruma Diyabet Eğitimi Bilinçlendirme Semineri” gerçekleştirildi. 
 
Seminere Hatay Sosyal Yardımlaşma Federasyon Başkanı Hamdi Kaçar, Hatay Kadın Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Suat Bostancı,Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Nesip Fırıncıoğulları, Türkan Abacı,Cumhuriyet Mahallesi eski Muhtarı Semire  Beyazıt ve Vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu Ve istikal Marşının ardından konuşmalara geçildi. Diyabetle Yaşam Derneği Antakya Şube Başkanı Süleyman Nayman açılış konuşmasını yaptı. 
Diyabetle Yaşam Derneği Antakya Şube Başkanı Süleyman Nayman:
Muhterem arkadaşlar, sizlere diyabetle ilgili dünyadaki gelişmelerden ve farkındalık yaratan diyabet bilincinin sağladığı ve sağlayacağı yararlardan bilgiler sunacağım.
          Portekizin başkenti Lizbon’da 53. Uluslararası diyabet kongresinde 15 bini aşkın bilim adamı diyabeti konuşuyor, tartışıyor ve gelişmeleri izliyor. 
        Bize yansıyan bilgilere göre, bilim adamları kök hücre çalışmalarıyla ana hücreden yeni hücreler ürettiler. Bu hücreleri vücuda geri vererek hasarlı dokuları tamir edecek tedaviler yapmayı başardılar. 
         Kişinin kendi ana hücresinden üretilen ve doku reddi olmayan kök hücre nakli ile 
         Kıkırdak hücresi, 
         Kalp hücresi, 
         Kas hücresi, 
         Pankreasta insülin salgılayan beta hücrelerini yapmayı başardılar ve diyabetin kesin tedavisini buldular.
         Şu anda uygulanmakta olan tedaviler
         1. Pankreas bulunursa nakilleri yapılabiliyor. Fakat her vücut her pankreası kabul etmiyor.
         2. Gerçek pankreası taklit eden tedavilerde iki sistemden oluşan  yapay pankreaslar üretildi. Bu sistemlerden birisi sürekli kısa aralıklarla kan şekerini ölçerken diğer ikincisi ölçülen kan şekerine göre vücuda insülin veren özel bir insülin pompası görevini yapıyor. Yapay pankreası da bazen vücut kabul etmiyor.
          3. 20 yıldan beri, aşırı şişmanlara uygulanan BARİATRİK veya OBEZİTE CERRAHİSİ, Tip 2 Diyabet Cerrahisi adıyla anılmaya başlandı.
          Bu ameliyat, kilo kaybıyla beraber ilaçları ve insülin dozlarını azalttığı hatta bir süre sonra hastanın insülin kullanmayı bıraktığı bir gerçektir.
          Fakat obezlerin sindirim sistemindeki sağlam dokular cerrahi metotlarla alınmadan da diyabet düzelebiliyor, ilaç kullanımlarını azalttığı gibi hasta insülini de bırakabiliyor.
           Mideye bant bağlanması ya da by pass yaparak gıda emilimini azaltmayı hedefleyen operasyonlar yapılmakla beraber, midenin veya bağırsağın bir kısmını alan veya yer değiştiren metabolik cerrahi yöntemi de uygulanıyor. 
            Bu yöntemle tedavi olan kişiler kendilerini kontrol altına alamaz ise ilerdeki yıllarda bir daha dönüşü olmayan durumlarla karşılaşmaları mümkündür. Bu nedenle operasyondan önce bir endokrinoloji doktoruna danışmakta fayda vardır.
          Her hastalıkta olduğu gibi, diyabette de ülkemizde ve dünyada, sürekli değişen gelişmelere göre, sağlık sorunlarının tesbiti,  güncel bilimsel verilerin ışığında, hastaların daha iyi tetkik edilmesi,  kanıtlara dayalı tanıyı koyarken, gerekli tıbbi tedaviler hakkında hastaları eğitmekle hastalığı ortadan kaldırmak temel hedef olmalıdır.
       Diyabet bilinciyle eğitilen hastaların, tedavi uygulamaları izleminde,  görülen hatalara göre, yeni önerilerin kazandıracağı davranışlarla yaşam tarzında yapacağı uyum değişiklikleri, hastanın sağlığını korur ve gereksiz masrafları önler.  
       Hastalıkların çoğunda olduğu gibi, diyabette de alternatif tıp adı altında, bilmeden bilirim havasında bulunan tanıdık, akraba, arkadaş, komşu yada tanımadığımız kişilerin, dertleşirken araya girerek,  kulaktan kulağa dolaşan, önerdikleri bazı yiyecek ve bitki çaylarıyle kan şekerini kontrol altına almaya çalıştıkları bir gerçektir. 
          Bu yiyecek ve bitki çayları insülin üretmiyor. İnsülin salgısını arttıracak bir madde içermiyor. Bu nedenle ilaç yerine kullanmak doğru değildir. 
          Tıbbi ilaçları bırakarak bunları kullanan diyabetlilerde kan şekerinin düşmesi veya yükselmesi mümkündür. Bu haliyle değişik sinsi hareketlerde bulunan kan şekeri, karaciğer ve böbrek yetmezliği yaparak hayatı tehdit ediyor.
          Her insanın daha kaliteli ve daha mutlu yaşama hakı vardır. Sağlıklı ya da hasta olan herhangi birinin, normal bir hayat sürdürebilmesi için, kimseye ihtiyaç duymadan, kimseden akıl almadan, kendi kendine yetmesi, desteksiz ayakları üzerinde durması, yaşama dair fırsatlar yakalaması, bildiği doğruların daha doğrusunun farkına varması, çocuklarına model olacak anne ve babaların çocuklarıyla ilgili her konuda yeni bilgi ve tecrübeleri kazanması, öğrendiklerini davranışlara dönüştürmesi ve çocuklarına aktarması,  iyi bir kan şekeri takibinde gözlemlerini değerlendirmesi,  yanlış giden durumları düzeltmek için hastalığa uygun yeni davranışlar uyarlamasıyla daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam tarzına  kavuşulur.    
          Bu davranışlar ancak ilgili, etkili ve yetkili uzman doktor, diyetisyen, hemşire, eğitmen, okul müdürü ve öğretmenlerle sürekli iletişim ve bilgi alış verişi yapmak çok büyük yararlar sağlar.
            Her konuda bilgili olmak, güçlü olmak demektir. Bilinen, öğrenilen bilgi, beceri ve tecrübelerin kazandıracağı davranışlar her güçlüğü yener. 
           Bunun için fırsat buldukça, yapılan ve yapılacak olan, her eğitici bilimsel toplantı, seminer, panel, konferans, platform gibi etkinliklere katılmaya, en iyi bilimsel kaynakları araştırmaya, broşür, gazete, dergi, kitap ve benzeri yazılı kaynakları okumaya, radyo dinlemeye, internetten, facebooktan yararlanmaya, sesli veya sesiz eğitim slaytları, video, televizyon gibi görselleri izlemeye irade, çaba ve zihinsel emeklere ihtiyaç vardır.  
            Özellikle diyabette ve diğer hastalıklarda başkalarının söylediklerine itibar etmeden, ilaçların ve insülin dozlarının miktarını, uygulama zamanını,  vücutta  enjekte edilebilecek yerlerini, enjekte yöntemlerini,  uzman doktor, diyetisyen, hemşire ve diyabet eğitmenlerinin  önerdiği doğru bilgilerle  doğru zamanda yaşam tarzına uyarladıkça diyabetli sorunsuz yaşar. 
          Zahmet olmayınca rahmet olmaz sevgili arkadaşlar. 
            Diyabet hiç bir şeye engel değildir. Sıkıntıları cehalet yaratır. Diyabetli evlenemez, çocuğu olamaz, sporu ya da zor işleri yapamaz deyişleri cahillerin uydurmalarıdır. 
             Pankreasın çalışma sistemini bilen ve uygulayan, kan şekerini kontrol edebilme yetisini kazanan, gerektiği gibi tıbbi beslenmeyi ve egzersizleri yapan her diyabetli, hasta olmayanlar gibi, en ağır işleri bile en büyük başarılarla yapmaya muktedirdir.
           Diyabet eğitiminde, önemli olan, kan şekeri düzeylerini kontrol altına almak, enfeksiyonlardan korumak, kan şekerinin doku ve organlara vereceği zararları önlemektir.  
         Ülkemizde Tip 1 Diyabet teknolojisinin ve Çocuk endokrinoloji doktorlarının, diyabet hemşiresi ve diyabet diyetisyenlerinin yetersiz olması nedeniyle diyabetlilerin sağlam bir endokrin ekibine ihtiyaç duyduğu ve ulaşamadığı, maddi manevi zorluklarla hayatlarını yaşadıkları bir gerçektir. En basit örneği HATAY İLİMİZDE çocuk endokrinoloji doktoru yoktur. 
           Maalesef aklımda diyerek yaşamaktansa diyabetlilerin hayatlarını kolaylaştıran, yaşam kalitesini arttıran, güvenilir, doğru ölçen kan şekeri ölçüm cihazları, stripleri, ayarlı delme kalemleri, lansetleri, insülin kalemleri, İnsülin pompaları, inüslin enjektörleri, enjektör iğneleri,  yeni diyabet teknolojisinin kullanıma sunduğu CGSM Glikoz sensörleri gibi önemli sarf malzemelerinin çoğunun parasını SGK’ nun ödememesi, ödediği malzemelerden de fark alması, hastalara hayati tehdit eden çok büyük sıkıntılar vermektedir. 
        Özellikle SGK tip 1 Diyabetli çocuklara yeterli sayıda strip verirken 18 yaşını aşınca bunun miktarını düşürüyor. Oysa diyabet ömür boyu sürdüğü için stripleri yeterli sayıda vermesi daha mantıklı, hasta sağlığına ve devlet bütçesine de daha yararlıdır. 
         Çünkü sağlıklı kan şekerini kontrol altına alamıyan diyabetliler bir çok hastalığa yakalanacaktır. O zaman diyabetle beraber diyabetin neden olacağı birçok hastalıktan dolayı daha çok doktorlara, daha çok tetkiklere ve daha çok ilaçlara SGK daha çok para ödemek zorunda kalacaktır. 
         Yapılan tesbitlere göre Sağlık Bakanlığı bütçesinin % 25 ini diyabetlilere harcamaktadır. Diyabetlilere  yapılan tedavilerin ve verilen malzemelerin  ücretsiz olması halinde bu kadar para harcanmayacaktır.
         Diyabetlinin tedavisinde kullanacağı malzemeleri fark ödemeden ücretsiz alabilme hakkını sağlamak için :
           DİYABETLE YAŞAM DERNEĞİMİZİN GENEL Başkanı Sayın Emine Alemdar, 
           TÜRKİYE DİYABET VAKFI BAŞKANI Sayın Prof. Dr. Mehmet Temel Yılmaz, 
           TİP 1 DİYABET VE DİYABETLE YAŞAM DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ BAŞKANI Sayın Aşırcan Büyüker 
           SGK VE SAĞLIK BAKANLIĞI YETKİLİLERİYLE iletişim halinde olarak tüm illerdeki derneklerimizi  temsilen sizin adınıza ihtiyacınız olan haklarınızı kazandırmak ve korumak için büyük emek ve çabalar harcamaktadır. 
        Her şeyin en güzeline layıksınız muhterem arkadaşlar.
         Sizin yararınıza yapılan bu açıklamaları, dinleme zahmetinde bulunduğunuz için, hepinize çok teşekkür ediyor ve hürmetlerimle selamlıyorum.”dedi
 Seminerde ; Dahiliye Nefroloji Uzmanı Dr. İdris Emir, Üroloji Uzmanı Dr. Firuz Harbiyeli, Diyabet Diyetisyeni Uzman Aslıhan İflazoğlu Duran sunumlarını yaptılar.
 
DİYABETTE FARKINDALIK YARATMA VE BİLİNÇLENDİRME 
EĞİTİMİ SEMİNER GÜNDEMİ
Yapılacak Eğitimin :
Yeri : Samandağ BelediyesiEski Nikah Salonu
Tarihi : 23.09.2017
Günü : Cumartesi
Saatı : 14.00
ETKİNLİKTE İŞLENECEK
KONULAR
Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi Başkanı Süleyman Nayman' ın açılış konuşması, ( Dünya ve ülkemizde diyabetle ilgili gelişmelerle diyabet eğitiminin gereği ve önemi )
İÇ HASTALIKLARI 
VE HEMODİYALİZ 
UZMANI 
DR. İDRİS EMİR
1-Diyabet nedir, ne kadar sıklıkta görülür, verdiği zararlar nelerdir 
2 - Böbreğin tanımı, yapısı, işlevi ve idrarın oluş şekli 
3 - Böbrek neden ve nasıl bozulur ? 
4- Şeker Hastalığına bağlı
böbreklerde oluşan hasarlar nelerdir ? 
5. Nefropati evreleri nelerdir ? 
6 -Hangi evrede neler yapmalıyız ? 
7 -Böbreğimizi korumak için nelere dikkat etmeliyiz ? 
8 - Diyabeti ve zararlarını önlemek mümkün mü ?
 
Üroloji Uzmanı
Dr.Firuz Harbiyeli
1. Diyabetli kadın ve erkekte cinsel isteksizlik
2. Diyabetli kişinin bu zararlardan korunması için yapılması gerekenler
3.Diyabetli kadın ve erkekte cinsel fonksiyon bozukluklarının sebepleri
4.Görülen aksaklıklar ve tedavi seçenekleri
Diyabetik Uzman Diyetisyen Aslıhan İflazoğlu Duran
1. Diyabet ve Diyabet tipleri nelerdir ?
2. Diyabetin komplikasyonarı nelerdir ?
3 . Dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı nedir ?
4.Tıbbi beslenmenin önemi nedir ?
5. Besin gruplar ( Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve posa ) nelerdir ?
6. Yapay tatlındırıcılar nelerdir ?
7. Diyabette egzersiz ve önemi nedir ?
8. Karbonhidratların kan şekeri üzerindeki etkileri nelerdir ?
9. Beslenmenin ilaç ve insülinle ilişkisi nedir ?
10. Diyabetlilerin doğru bildikleri yanlışlar ? ( Soru-cevap)
11. Karbonhidrat sayımı nedir ? Nasıl Yapılır ? 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar