Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Mar Yuhanna Kilisesi'nde Yıllar Sonra İlk Çan Sesi

Tarihi Arsuz Ortodoks Kilisesinin Restorasyonu Tamamlandı

Mar Yuhanna Kilisesi'nde Yıllar Sonra İlk Çan Sesi

Gündem   A+a-

 
Restorasyon çalışmaları nedeniyle yaklaşık iki yıldır kapalı olan Arsuz Mar Yuhanna Kilisesi’nde, çalışmaların sona ermesiyle ilk ayin düzenlendi.
 
Oldukça görkemli bir şekilde gerçekleştirilen ayini İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım yönetirken, ayine ayrıca Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum ile Samandağ Ortodoks Kilisesi Pederi Trifon Yumurta da eşlik etti.
Kalabalık bir cemaat topluluğunun katıldığı ayine, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, CHP Milletvekili Selin Sayek Böke ve babası Prof. Dr. İskender Sayek, Mersin, Antakya, Samandağ, Altınözü kiliseleri vakıf yöneticileri de katıldı. Antakya Ortodoks Kilisesi korosu, İskenderun Ortodoks Kilisesi korusu ve Lübnan Balamand Üniversitesinde öğrenim gören Abdullah Papas ve Yusuf Papas da ayine iştirak etti.
 
Ayinde bir konuşma İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım, restorasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek; “Bu birlikteliği bizimle kutlama nezaketinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Sizlerin gösterdiği nezaket, hoşgörü, sevgi ve saygının tüm dünyaya mesaj olmasını diliyorum. Ayrıca ülkemizde bu güzelliğin, kardeşliğin, hoşgörünün daim olmasını diliyorum. Bizler ülkemizin nadide köşesinde rahat ve huzur içerisinde yaşıyoruz. Diğer inanışlara sahip insanlarla birlikte kardeşçe yaşamaktan dolayı çok mutluyuz. Allah sizleri korusun. Rabbin bereketi ve selamı üzerinizde olsun” şeklinde konuştu.
 
İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur da; “Bu tarihi mekânların restorasyonu kolay olmuyor. Bu yapının iki yıl gibi bir sürede tamamlanması bize uzun gelebilir ama bu prosedürün uygulanması gerekiyordu. Vakıflar Bölge Müdürümüzün büyük çabası oldu. Cemaatimiz adına kendisine şükranlarımı sunuyorum. Biz bu ülkede huzur içerisinde, kardeşçe yaşana bir toplumuz. Ülkemizde bu huzur ve mutluluğu yaşamaktan mutluyuz” derken, bu özel ayine katılan herkese de teşekkür etti.
Daha sonra söz alan Arsuz Mar Yuhanna Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Corç Deniz ise Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran başta olmak üzere restorasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Deniz, ayine katılım sağlayan herkese teşekkürlerini de iletti.
 
Ayine katılan Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil de; “Arsuz Kilisesinde 2 senelik bir aradan sonra ilk defa resmi anlamda ayin yapıyoruz. Bu günün anısına, Vaftizci Aziz Yuhanna’nın adını taşıyan bu Kutsal Kilisemize, tüm kiliselerde Mesih İsa’nın ikonasının yanında bulunan öncü peygamber Vaftizci Aziz Yuhanna’nın ikonasını hediye ediyoruz” dedi. Hurigil, hedi,ye ikonayi kilise pederi Yıldırım ve başkan Deniz’e alkışlar eşliğinde takdim etti.
 
Samandağ Ortodoks Kilisesi Pederi Trifon Yumurta ise; “Kilise taş değildir. Kilise her zaman halktır. Kiliselerimiz boşalmasın. İnşallah bu kilisemiz gelecek nesillerimize ışık olur” dedi ve kiliseye haç armağan etti.
 
Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan da; “Çocukluğumuzdan beri geldiğimiz bu kilisemizde bu yeni nefesi almak bizleri çok onurlandırdı. Sevgili halkımızın da buraya vereceği değeri şimdiden görüyoruz. Rab hepinizi bereketlesin, tüm dualarınızı Rab kabul etsin, hep beraber nice güzel günler görelim” şeklinde konuştu.
Ayinde ayrıca Kıdemli Başrahip Arşimendirit İgnatius Yapıcıoğlu’nun mesajı da okundu. Mesajda şu ifadelere yer verildi; “Sevgili kardeşlerim bu mukaddes kilise asırlardan beri burada varlığını sürdürmekteydi ve her zaman burada olacak. Bu mukaddes mekanın restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür eder Rab’den bu ameli bereketlemesini ve kilisemizin cemaate hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederim.”
 
Ayin sonunda, pederler zeytin daları ve su ile kiliseyi ve cemaat üyelerini kutsadı. Kutsamadan sonra ise Arsuz cemaati tarafından hazırlanan yöresel yemekler ayine katılanlara ikram edildi.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar