Skip Navigation Links

Yapmamız Gereken yeni Ticaret Rekorları Kırmaktır

TİM Güney Kore Ticaret Heyeti Başkanı Bülent Aymen, ikili görüşmeler öncesi Seul’de

Yapmamız Gereken yeni Ticaret Rekorları Kırmaktır

Gündem   A+a-

 
TİM Güney Kore Ticaret Heyeti Başkanı Bülent Aymen, ikili görüşmeler öncesi Seul’de, Kore Büyük elçisi Arslan Hakan OKÇAL, Türk ve Koreli iş insanları ile Koreli oda başkanlarına yaptığı konuşmada öncelikle TİM olarak 67 bin ihracatçıyı temsilen Seul’da olduklarını belirterek, ihracatın düzenli ve sürdürülebilir artışı için çalıştıklarını belirterek bu tarz organizasyonların her iki tarafa da iş imkanı sağlayacağını ve bir araya gelmelerinin ortak amacının bu olduğunu söyledi.
 
Türkiye ve Kore’nin geçmişten gelen tarihi ve ekonomik bağları bulunan kardeş ülkeler olduğunu belirten Aymen; “Türkiye Kore Savaşı’nda Kore’nin yanında olmuştur, bugünleri anlatan bir Türk filmi “Ayla” Ekim ayında gösterime girecek. İnanıyorum ki bu film bize geçmiş o zor zamanları ve iki ülke arasındaki güçlü ilişkileri hatırlatacak.
 
O zor günlerden bugünlere Türkiye hep Kore’nin yanında olmuştur. İnanıyorum ki modern dünyanın iki güçlü demokrasisi olanTürkiye ve Kore güçlerini kalıcı ve sürdürülebilir birlikte bir gelecek için harcayacaktır.
 
Kore 2016’da 900 milyar doları aşan ticaret hacmiyle Doğu Asya’nın en önemli ekonomik gücüdür ve Kore Türkiye’nin Doğu Asya’daki en önemli ticaret ortağıdır. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 2016 yılında 7 milyar dolara yaklaşmıştır, fakat ne yazık ki bu rakam önceki yılların %9 oranın da altındadır. Ticaretimiz son iki yılda  emtia fiyatlarının oynaklığı sonucu karşılıklı olarak düşmüştür.
 
Şimdi yapmamız gereken, son iki yılın kayıplarını gidererek yeni rekorlar kırmaktır. Biz Türk iş insanları olarak, toplam ihracat ve ithalat rakamları arasındaki farkı karşılıklı olarak kapatmak istiyoruz.
 
İhracat rakamlarına bakacak olursak; geçen yıl Türkiye’nin Kore’ye ihracatı %8 oranında düşerek sadece 519 milyon dolarken, Kore’den ithalatımız %10 oranında düşüşle 6.4 milyar dolardır. Kore Türkiye’den en çok; Serum, dizel motor parçaları, kurşun ve çinko, uçak parçaları ithal ederken Türkiye Kore’den en fazla; TV ve TV parçaları, dizel otomobiller, polietilen, cep telefonu ve çelikalaşım ithaletmiştir.
 
İnanıyoruz ilişkilerimizi geliştirerek ve tecrübelerimizi paylaşarak bu ticaret döngümüze çok daha fazla ürün ekleyeceğiz ve ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini artıracağız. Biz TİM olarak; Araştırma-Geliştirme, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma konularına odaklandık. Bu odaklar olmadan 2023 hedeflerimize ulaşamayız. Bu noktada Kore bizim dikkate aldığımız bir ülke, çünkü Kore Ar-Ge, İnovasyon ve Tasarım ile öne çıktı. Geçen ay Kore’yi ihracatçılarımıza tanıttık. Kore’nin ihracat ve ithalat modelini Koreli konuklarımız ve Kore Başkonsolosu ile birlikte detaylı olarak inceledik ve bugün buradayız. Tek amacımız Türkiye’nin ihracatını artırmak değil, aynı zamanda güçlü ekonomik ilişkiler istiyoruz” dedi.
 
Aymen sözlerini Koreli iş insanları ve yetkililere ev sahiplikleri için teşekkür ederek bitirdi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet