Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Surre Alayları Geleneği Payas’ta Yaşatıldı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 15. ve 19. Yüz yıllar arasında uygulanan Surre alayları geleneği Payas'ta yaşatıldı.

Surre Alayları Geleneği Payas’ta Yaşatıldı

Payas   A+a-

 Osmanlı İmparatorluğu döneminde 15. ve 19. Yüz yıllar arasında uygulanan Surre alayları geleneği Payas Belediyesi ve Payas İlçe Müftülüğü tarafından hacı adaylarına yaşatıldı. Bu yıl hacca gidecek, hacı adayları Sokollu Mehmet Paşa Külliye’nde bir raya geldiler. 2. Selim Cami’de toplu namaz kılındı, 1574 yılında hacı adaylarına hizmet için yapılmış olan, İmarathane içinde yemek ikramı yapıldı. Payas İlçe Müftüsü Sezai Erdal hac farizası konulu önemli açıklamalarda bulundu. Hacı adaylarına; Osmanlı döneminde, üç ayların diğer zamanlardan çok daha farklı yaşandığı, İstanbul’dan yola çıkan Surre alaylarının Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinde birkaç gün misafir edildiği, Külliye’nin Arasta’sı içinde bulunan dua kubbesinde toplu duaların yapıldığı Surre alayları geleneği anlatıldı. Külliye’deki dua kubbesi altında toplanan; hacı adayları, çarşı esnafı, Payas Belediyesi ve Payas İlçe Müftülüğü personeli birlikte toplu dualar yaptılar, Surre alayları geleneği Payas’ta yaşatıldı.

BAŞKAN BEKİR ALTAN: KUTSAL KÂBE ÖRTÜSÜ SOKOLLU KÜLLİYESİNDE MİSAFİR EDİLİRDİ 

      Payas Belediyesi Başkanı Bekir Altan yaptığı açıklamada: "Ecdadımız Mekke’nin Medine’nin yıllık ihtiyaçlarını karşılamak ve Kâbe’nin örtüsünü İstanbul’dan Mekke’ye götürmek için kervanlarla yola çıktıklarında, bir kaç gün Payasımızdaki Sokollu Külliyesinde misafir ediliyordu. Peygamber efendimizin kutsal emanetleride Kabe’den İstanbul’a götürülürken, yine Payas’ta misafir ediliyordu. İşte o yüzden Sokollu Külliyesine kutsal mekan diyoruz, Rabbime şükürler olsun, bu güzel mekanı tarihi misyonuna kavuşturduk. Bugün, hacı adaylarımız, Payas İlçe Müftülüğümüz ve çarşı esnafımızla birlikte ecdad’ımızın Surre alayları geleneği yaşatıldı, mübarek dualar eda edildi, Rabbim dualarımızı kabul eylesin” dedi.          
     
İlçe sağlık müdürlüğünden gelen doktor ve hemşirelerin sağlık konusunda broşürler eşliğinde bilgilendirdiği hacı adayları, hoş sohbetler ve istişareler yaparak külliyenin dua kubbesi altında dualarla uğurlandılar ve göz yaşlarını tutamadılar. 
       
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş