Skip Navigation Links

KETEM Ölümlerin Azaltılmasını Amaçlıyor!

Kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezleri (KETEM) kanserlerin ortaya çıkmadan veya belirti vermeden tanı konulmasını ve erken tedavi sonucunda

KETEM Ölümlerin Azaltılmasını Amaçlıyor!

Gündem   A+a-

 
Kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezleri  (KETEM) kanserlerin ortaya çıkmadan veya belirti vermeden tanı konulmasını ve erken tedavi sonucunda ölümlerin azaltılmasının amaçlandığı merkezleri olduğu belirtildi.
 
KETEM Birim Sorumlusu Dr. Gülden KÖKLÜ İskenderun’da da  KETEM’in 2014 yılında kurulduğunu,  Sağlıklı Yaşam Merkezi  bünyesinde bakanlığa bağlı faaliyet gösterdiğini söyledi. Dr. Köklü, Ketem hakkında şu bilgileri verdi:
 
“Merkezimizde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bağırsak kanserleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem kadınlarda hem erkeklerde önemli bir sağlık problemi oluşturmakta ve her iki cinste görülme sıklığı olarak 3. sırada yer almaktadır. Bağırsak kanserinde bazı  risk faktörleri var. Genetik, iltihabi bazı bağırsak hastalıkları, hareketsiz yaşam tarzı, yağdan zengin beslenme ,lifli yiyeceklerin, sebze ve meyvelerin az tüketilmesi, hamurlu yiyecekler ve beraberinde  obezite , ileri yaş ,kalın bağırsak kanseri riskini arttıran faktörlerdir. Halkımızın risk faktörlerini tanıması ve risk faktörleriyle ilgili önlemler alması büyük önem arz etmektedir. Ancak  hiç şikayeti olmasa da hem kadınlarımızın hem de erkeklerimizin toplum tabanlı tarama testlerini  yaptırmaları gerekmektedir.  Sağlık Bakanlığımızın belirlediği ulusal standartlarımıza göre bağırsak kanseri taramaları 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere gaitada gizli kan testi (GGT) ile 2 yılda 1 yapılmaktadır. GGT yapılması çok kolay olan ve evde yapılabilen, hem merkezimizden hem de kişilerin aile hekimliklerinden temin edebilecekleri  ücretsiz bir test. Bununla beraber  herkesin hiç şikayeti olmasa da 50 yaşından sonra 10 yılda 1 mutlaka kolonoskopi yaptırması gerekmektedir. Bağırsağın görüntülenmesi ile erken tanı ve tedavi mümkün olabiliyor. Tarama testleri ile bağırsak kanserinden ölümlerin azaltılması ve yüksek oranda tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi’ne bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesindeki  KETEM şu an bağırsak kanseri taramalarında daha çok kişiye ulaşabilmek için doktor ve sağlık memurundan oluşan ekipleriyle sahada gezip, bilgilendirme yapıp test kitlerinin dağıtımını yapmaktadır. Bağırsak kanserinde erken evre tanı konduğunda tedavi şansı % 90 larda olup,  hiçbir şikayeti olmasa da 50-70 yaş arası tüm kadınlarımızı ve erkeklerimizi  tarama için KETEM’e bekliyoruz.”
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet