Skip Navigation Links

Hatay’ın Gelişme Programı Reyhanlı’ya Taşındı

HBB Hatay Ekonomik Gelişme Programı’ adı altında ilin ekonomik yapısıyla alakalı ilçe ilçe gezerek istişare toplantıları düzenlemeye devam ediyor.

Hatay’ın Gelişme Programı Reyhanlı’ya TaşındıWeb
TV

Reyhanlı   A+a-

 Hatay Büyükşehir Belediyesi ‘Hatay Ekonomik Gelişme Programı’ adı altında ilin ekonomik yapısıyla alakalı ilçe ilçe gezerek istişare toplantıları düzenlemeye devam ediyor.
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Hatay’ın Ekonomik Gelişme Programı’ toplantısına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, Reyhanlı Ticaret Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Kırıkhan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Halil İbrahim Cesur, Ekonomist Mert Yıldız, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve dernek başkanları katılım gösterdi. 
Program Ulu Önderi Gazi M. Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz adına durulan bir dakikalık saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

“ MEDENİYETLER BAŞKENTİ HATAY SIKINTILI BİR EKONOMİK SÜRECİN İÇERİSİNE GİRMİŞTİR”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Zaroğlu, 2 gün önce Serinyol’da uğradıkları terör saldırısında hayatını kaybeden şehit polisleri rahmetle anarak başladı. Zaroğlu, “ Öncelikle Hatay’ın ekonomisine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen bu etkinliğin ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Son 6,5 yıldır özellikle ithalat ve ihracatta nakliye sektöründe iş yapan arkadaşlarımız, yaşanan olumsuzlukların ardından Türkiye’nin aydınlık yüzü olarak adlandırdığımız Cilvegözü sınır kapısının da kapanmasıyla bir takım sıkıntılar yaşadılar. Medeniyetlerin başkenti olan Hatay maalesef sıkıntılı bir ekonomik sürecin içerisine girmiştir. Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin ve ilçemizin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla organize sanayi talebimizi hükümetimize ilettik ve ilk aşamasını tamamladık. İnşallah Ortadoğu’daki bu süreç barışla noktalandığı zaman, organize sanayinin de tamamlanmasıyla iş adamlarımızla birlikte bölgemizin ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağımıza inanıyorum” açıklamasında bulundu. 

“ HATAY’IN TEŞVİK KAPSAMINDA 4’ÜNCÜ SIRADAN 5’İNCİ SIRAYA ALINMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Konuşmasının devamında Hatay’a yeterli teşvikin yapılmadığının altını çizen Zaroğlu, “ Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe dinamikleri ile birlikte teşvik kapsamında, Hatay’ın 4’üncü bölgeden 5’inci bölgeye alınması için elimizi taşın altına koymamız gerekmekte. Hatay’daki sivil toplum örgütleri ve iş dünyası olarak her ay belli bir şehirde oda ve borsalarımızla beraber Hatay’a yapılacak olan teşvikin önemini anlatmaya çalıştık. Her ilçemizde gerçekleştirdiğimiz toplantının ardından raporlar hazırlayarak başta Valiliğimize ve iktidardaki milletvekillerimize bu durumun önemini anlatmaya çalıştık. Son olarak Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli’nin Hatay ziyaretinde, Hatay’ın da cazibe merkezi illerin arasına girmesi gerektiğini, Hatay’ın çok büyük bedeller ödediğini ve bu şehrin özel statüye alınması gerektiğiniz paylaştım. Mülteci vatandaşların nüfus çoğunluğu nedeniyle belediye başkanlarımız ve sanayici iş adamlarımız Hatay’a yeterli hizmeti veremez durumda. Valimizin ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımızın Hatay’ın hakkettiği teşviki almasında büyük katkıları olacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

CESUR: EKONOMİYİ İYİ TANIMAMIZ İÇİN BİZLERE ÇEŞİTLİ İMKÂNLAR SUNAN HBB’YE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM

Ekonomik çözüm için ekonominin anlamının iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H.İbrahim Cesur “Ekonomik çözümler ararken, ekonomiyi iyi tanımamız ve bilmemiz gerekiyor. Biz iş adamları olarak iş ve istihdam sağlamak mecburiyetindeyiz. Devletimiz işçi alma konusunda girişimci değil. Ekonomiyi doğru tanımamız için bizlere çeşitli imkânlar sunan Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“EXPO’YU REYHANLI VE KIRIKHAN’A TAŞIMAK İÇİN BAŞVURUDA BULUNDUK”

Konuşmasına ev sahipliği görevini üstlenen Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası başkanına ve yönetimine teşekkürlerini sunarak başlayan Başkan Savaş, “El birliği ile aynı bina içerisinde hem ticaret odasını hem de borsayı yaparak hem tasarruf hem de birliktelik sağladınız için sizleri tebrik ediyorum. Bu Hatay’da bir ilk. Alt yapı konusunu çok önemsiyoruz. Bu işin siyaset üstü olduğunu ve hayati önem taşıdığını biliyoruz. İskenderun, Reyhanlı ve Kırıkhan’da İçme Suyu Şebekeleri 1,5 yıl önce tamamlandı. Reyhanlı’daki 283 kilometre. Biz HBB olarak alt yapı için İller Bankası’ndan kredi isterken, Reyhanlı Belediye Başkanımız Hüseyin bey ilçe belediyesinin hibesinin olduğunu ve buradan kullanabileceğimizi söyledi. Hem Kırıkhan hem de Reyhanlı için ayrılan hibe 24 milyon EURO. Fakat o günden sonra Türkiye ile Avrupa Birliği’nin arasının bozuk olmasından dolayı Avrupa Birliği hibesi henüz gelmedi. Biz de bu yüzden beklemekteyiz. Bunun dışında Kırıkhan’da 18 kilometrelik bir kanalizasyon yaptık, tır garajı da yapıyoruz. Reyhanlı Yenişehir Gölü ve Kırıkhan Gölbaşı için EXPO 2021 için projeler ürettik. EXPO’yu şehrimizin bu iki güzel mekânında yapmak için başvuruda bulunduk. Cevap için Eylül ayını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

“HİZMET YAPARKEN POLİTİK DURUM DÜŞÜNMEDEN HERKESE EŞİT HİZMET GÖTÜRÜYORUZ”

Konuşmasına Hatay’ın özelliklerinden bahsederek devam eden Başkan Savaş, “Biz Hatay olarak çok stratejik bir noktadayız. 8500 yıllık tarihi geçmişe sahip, dünyada yaşamış 23 medeniyetin 13’nün yaşadığı ve birçok tarihin izlerinin bulunduğu özel bir şehirde yaşıyoruz. Hatay birçok etnik unsuru içerisinde barındırıyor. Bu muhteşem bir zenginlik. Fakat bu durum dünyadaki bazı egemen güçlere göre zafiyet gibi görünüyor. Maalesef 6,5 yıldır da Hatay’ın altını kazıyıp bizi birbirimize düşürmek için her türlü şey yapılıyor. Biz yaşanılan tüm olumsuzluklara rağmen şehrimizde birlik ve bütünlüğü sağlamak için elimizden geleni yaptık. Hizmet konusunda da politik bir durum düşünmeden her vatandaşımıza eşit hizmet götürüyoruz. Vatandaşlarımız da oy verirken sağduyulu davranarak kalpleri neyi gösteriyorsa onu yapıyor. Bu nedenle ne kadar yol yaptığın değil ne kadar insanın gönlüne girdiğin önemli” açıklamasında bulundu.

BAŞKAN SAVAŞ: HATAY’A TEŞVİK İÇİN TÜM RENKLERİMİZLE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ

Reyhanlı’yı mülteci yoğunluğu bakımından Kilis’e benzeten Başkan Savaş, “ Suriyeli insanlar 6,5 yıldır bu ilçemizde ve ekmeğimizi bölüşüyoruz, altyapımızı, yollarımız paylaşıyoruz. Bu da her belediyenin iş yükünün artmasına sebep oluyor. Bu mağduriyeti Hatay halkı yaşamak istemiyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için de Ankara’dan destek istiyoruz. Dışardan Hatay’da sanki böyle bir sorunu yokmuş gibi görünüyor. Fakat Suriyeli insanların yarattığı bu mağduriyetle birlikte birçok gencin işi elinden alınıyor, esnafın ekmeği paylaşılıyor ve bunlar Hatay’da esnaflık yapıyorlar. Tüm bunlar yapılsın ama hem iş dünyası hem belediyeler hem de işveren esnaf bundan en az zararla kurtulsun. Bizim tüm çabamız bu. Biz haklı isteğimizi genç ve tecrübeli ekonomist Mert Bey’in de desteği ile tüm Hatay halkıyla paylaşacağız. Politika geride kalacak, tüm renklerimizle birlikte hareket edeceğiz. En az 500 bin imza ile biz hem Cumhurbaşkanımızın hem Başbakanımızın hem de Bakanlarımızın huzuruna çıkarak Hatay’ın haklı olan beklentisini isteyeceğiz. Bir şey istemek ayrı bir şey, hak ettiğinizi istemek ayrı bir şey. Biz dilenci değiliz. 6,5 yıldır bu sorunun cefasını çekiyoruz,  biraz da devletimizin cefamızı paylaşmasını istiyoruz. Hatay 4’üncü sıradan 5’inci sıraya çıktığı zaman işsizliğin oranı bir buçuk puan düşecek. 10 Milyar daha fazla yatırım olacak. Bu da bizim çocuklarımıza, torunlarımıza ve onların çocuklarına iş yeri bırakmak demek. Bu sayede belediye kazanır, devlet kazanır ve iş dünyası kazanır, işçi kazanır. Önümüzdeki günlerde Ortadoğu’da barış ortamı sağlandığında, Hatay’da altyapı, üstyapı, ticaret ve iş dünyası olarak hazır olmamız lazım. En çok turistin geldiği Hatay dışarıdan savaş meydanı gibi algılanıyor. Ticaret minimum seviyeye düşmüş, istihdam gittikçe azalmakta ve iş dünyası yatırım yapamaz durumda. Ama 5’inci bölge olursak bizlere vergi muafiyeti gelecek, ihracatta vergiden düşüşler olacak. Her şekilde Hatay olarak karlı olacağız. Osmaniye ve Kahramanmaraş nasıl yatırımda cazip bir bölge ise Hatay da öyle olacak” dedi.

“HATAY’I ÇOCUKLARIMIZ İÇİN YAŞATACAĞIZ”

Konuşmasının sonunda belediyecilik kavramının günümüzde değiştiğine dikkat çeken Başkan Savaş, “Belediyecilik sadece alt yapı ve üst yapıyla olmuyor. Artık modern dünyada belediyelerin ekonomiye, kültüre, sağlığa, eğitime ve spora hepsine destek olacak projeler yapması lazım. İş dünyası ve esnafla buluşması lazım. Bizler de bunu yapma gayreti içerisindeyiz. Hatay’ı çocuklarımız için yaşatacağız. Bugün bizleri kırmayıp buraya gelen tüm dostlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Bu mücadele hepimizin mücadelesi” ifadelerine yer verdi.

YILDIZ: 500 BİN İMZA TOPLANARAK EKONOMİK GELİŞİME KATKI SAĞLAMALI VE YARINLARIMIZI GÜZELLEŞTİRMELİYİZ

Toplantıda katılımcıları ilin ekonomik gelişimi hakkında bilgilendiren Ekonomist Mert Yıldız, Hatay’ın güzel yarınlar kazanması adına birlikte çalışılması gerektiğine değinerek, “ Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın da dediği gibi belediyecilik sadece alt yapı ve üst yapı ile ilgilenmek olmamalı. Yeni projeler üretilerek şehre katkı sağlanmalı. Ülke genelinde gerçekleştirilen teşvik programlarında orta derece yer alan Hatay ilinin özel durumu paylaşılmalı ve böylelikle daha fazla teşvikten yararlanılmadır. Hatay ilinin, son yıllardaki sosyo-ekonomik yönündeki düşüşüne engel olunması ve geleceğe daha iyi adımlar atılabilmesi adına bir takım çalışmalar yapılmalı. Vatandaşlarında katkı sağlayacağı bu aşamada imzalar toplanarak, ilin teşvik ihtiyacı olduğunu duyurmalıyız. Toplanan imzalar ve yapmış olduğumuz akademik çalışmalarımızı yetkili bakanlığa sunarak teşvik programlarında 4’üncü sırada yer alan Hatay’ın daha çok yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirterek 5’inci sıraya alınması gerektiğini belirteceğiz. Bakanlığın onayı halinde Hatay’ın turizm, taşımacılık ve tarım gibi rekabet sağladığı sektörlerin geliştirilmesi adına çalışmalarımızı başlatacağız. Hatay, komşu ülkedeki savaştan etkilenerek zorlu bir süreçten geçiyor. Tüm bunları geride bırakarak güzel günler yaşaması adına vatandaşlarımızdan 500 bin imza toplayarak ekonomik gelişime katkı sağlamalı yarınlarımızı güzelleştirmeliyiz” dedi.
Programın sonunda Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Ekonomist Mert Yıldız’a, Kırıkhan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Halil İbrahim Cesur ise Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür plaketi takdim etti.
Hatay’ın Gelişme Programı Reyhanlı’ya Taşındı videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet