Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Halka Hizmet Hakka Hizmettir

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş son günlerde aslı olmayan bir algı yaratılması sonucu bir basın açıklaması yaptı. Başkan Savaş'ın yaptığ

Halka Hizmet Hakka Hizmettir

Gündem   A+a-

 
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş son günlerde aslı olmayan bir algı yaratılması sonucu bir basın açıklaması yaptı. Başkan Savaş'ın yaptığı açıklama şöyle;
 
"Son günlerde ve bu mübarek ramazan ayında mesnetsiz ve dayanağı olmayan bir algı yaratılmaya çalışılarak Büyükşehir borç batağında, iflasın eşiğinde gibi söylemlerin görsel ve yazılı basında görülmesi üzerine bir açıklama yapma gereği hâsıl olmuştur.
 
Öncelikle bu şekilde gündem yaratılmaya çalışılmasından ve konuşulmasından dolayı duyduğum üzüntüyü belirtmek istiyorum. Sadece yaşadıkları alanların kendilerine yakışır hale getirilmesini ve bulundukları ilçelerde hizmet bekleyen değerli hemşehrilerimizi böyle diyaloglarla meşgul ediyor olmamızdan dolayı da kendi adıma özür diliyorum.
Çamur at izi kalsın düşüncesi ile hareket eden bu zavallı kişiler öncelikle ellerine bakmalı, 
Çamur atmak için eline aldıklarında, sadece ellerinin değil her taraflarının çamur olduğunu ve daha da çamura battıklarını görmüyorlar mı? 
 
Fitne ve fesat çıkarmanın dinimizce ne kadar günah olduğu bilinmesine rağmen bu mübarek Ramazan ayında bu şekilde davranan zavallıların ne kadar Müslüman olduklarının da sorgulanmaları gerekmiyor mu?
Şahsıma gelen teklif üzerine bu göreve talip olduğumuzda halka hizmetin Hakka hizmet olduğunu, yaptıklarımızdan dolayı da halka ve Hakka hesap vereceğimizi bilerek bu yola çıktık.
8 yıllık Belediye Başkanlığım döneminin ilk 5 yılını Antakya Belediyesi son 3 yılını da Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olarak icra etmekteyim. Antakya Belediye Başkanı olarak yaptıklarımı teminat olarak gören kıymetli hemşehrilerimin teveccühü ile karşımdaki büyük güçlere rağmen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildim.
Seçildiğim ilk günden beri yetiştirilme ve yaşam felsefemiz olan Kul hakkından korkarak ve halka hizmetin Hakka hizmet olduğunu bilerek görev yaptım ve yapmaktayım.
 
         İL ÖZEL İDARE, İLÇE VE BELDE BELEDİYE BORÇLARI BÜYÜKŞEHİR’E DEVREDİLDİ
 
Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yaratılmak istenen algıya gelince;
30.Mart.2014 kuruluş tarihi itibariyle 200.000.000,00 (İkiyüzmilyon) Türk Lirası Hatay Büyükşehir Belediyesine, 800.000.000,00 (Sekizyüzmilyon) Türk Lirası HATSU’ya olmak üzere toplam 1.000.000.000,00 (Birmilyar) Türk Lirası toplam borç tarafımıza devredilmiştir.
246.481.910,81 Türk Lirası ile bu borcun en büyüğü İskenderun Belediyesine aittir.
İl Özel İdaresinden yol ve aydınlatma ile ilgili devreden yüklü borçlar,  İlçe ve Belde Belediyelerinden devreden borçlarla birlikte işin diğer bir olumsuz tarafı da 6360 sayılı kanuna göre seçim sonrası kendi uhdelerinde olmayacak (yani kendilerinin yapmayacağını bilinmesine rağmen)işler ile ilgili alımlar için borçlanma yapılmasıdır. Bir ilçe belediyemiz 30.000.000,00 (Otuzmilyon) faizi ile birlikte alt yapı ve parke alımı ihalesi yapmış. 
Bir ilçe belediyemiz İtfaiye aracı alımı yapmış. (Bunlar gibi borçlanmalar)
 
                 BORÇLARA RAĞMEN HİZMET YAPTIK VE YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ
 
Kurulduğu tarihten 2016 yılı son çeyreğine kadar yapmış olduğu tüm hizmetlerimizin finansmanını kendi imkânlarımızla çözerek yatırıma dönüştürdük.
Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz ve kendi imkânlarımızla çözerek yatırıma dönüştürdüğümüz belli başlı hizmetlerimizden bahsetmek gerekirse;
İskenderun Katlı Kavşağı
Antakya Kavaslı Kavşağı
Payas Alt Geçit
17 Adet Köprü
17 Adet Çok Amaçlı Salon
350 km. Beton Asfalt,1200 km. Sathi Kaplama, 2.670.611 m2 Kilitli Parke Taşı, 194 Adet Menfez, 6.316 m3 İstinat ve Taş Duvarı
2 Adet Mezarlık Kompleksi
İlçelerdeki Mezarlık ve Çevre Düzenlemeleri
Okul, İbadethane bakım ve onarımları
Spor Kompleksi
Deniz ve Sahil Temizlemeleri
Park Bahçe ve yeşil alan çiçek ekimi, ağaçlandırma,
Çiftçiye fidan dağıtımı,
Amatör spor kulüplerine maddi destek
Araç Filo sayımızı arttırdık
Sosyal Marketler açıldı
Hatmek Eğitim Kursları
Ulusal ve Uluslararası etkinliklerde ilimizin Tanıtımı
23 Temmuz Etkinlikleri
Kültürel Etkinlikler, eğlenceler, konserler
Fuarlar
Belli başlı hizmet, faaliyet ve etkinliklerimizin harcaması 660.000.000,00 (Altıyüzaltmışmilyon) Türk Lirası
HATSU ile ilgili belli başlı hizmetler;
968.992 metre içme suyu hattı
741.828 metre Kanalizasyon ve yağmur suyu hattı
Devam eden Arıtma tesisleri
Araç ve İş Makinası sayısı arttırıldı
150 Adet İçme suyu sondaj kuyusu
2014, 2015 ve 2016 yılı toplam harcama 310.000.000,00 (Üçyüzonmilyon) Türk Lirası
 
HİZMET YAPARKEN İL ÖZEL İDARE VE İLÇE BELEDİYELERİNİN KURUM VE HAZİNE GARANTİLİ BORÇLARI ÖDENDİ
 
Bu hizmetleri yaparken bir yandan da;
6360 Sayılı Kanunla İl Özel İdaresinden ve İlçelerden Büyükşehir’e devredilen 52.740.979,58 Türk Lirası olan Kredi borcunu 31.12.2016 tarihi itibariyle kapatarak bitirdik.
6360 Sayılı Yasa gereği İlçelerin Kurum(TEDAŞ, VERGİ DAİRESİ) ve Hazine Garantili Borçları tarafımızca yapılandırıldı. Devreden toplam 128.095.837.18 Türk Lirası borcun 41.946.962,78 Türk Lirası ödenmiştir. Bakiye kalan ve ilçelere ait olan 86.148.875,22 Türk Lirası kurum borçlarının taksit zamanı geldiğinde düzenli olarak ödemeler yapılmakta ve ödemeler aksatılmamaktadır.
6360 Sayılı Yasa gereği Müteahhitlere olan ve ilçelerden Büyükşehir’e devreden borçların toplamı olan 20.030.236,50 Türk Lirası borçların tamamı 31.12.2016 tarihi itibariyle ödenmiş olup ilçe müteahhitlerine bakiye borcumuz bulunmamaktadır.
Bu borçlar iller bankası ve maliye paylarımızdan kesilerek ödenirken, bir yandan da ilgili ilçe belediyelerinin yapmış olduğu muhtelif ihaleler ve personel borçları adı altında ayrıca devir tasfiye komisyon kararı ile Hatay Büyükşehir Belediyesine devrolan borçlar ödenmeye çalışılmıştır.
Yeni kurulan bir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm Hatay’a hizmet edebilmemiz için kendi yatırımlarımızla alakalı iller bankasına ve kamu bankalarına başvurulmuş ve kredi kullanılmıştır. Yüklü miktarda borca maruz bırakılmış olmamıza rağmen 2,5 yıl kendi finansını kendi karşılayarak hizmetlerimizle alakalı borçlanılmamıştır. Tedaş, SGK ve vergi gibi tüm borçlar 6552 sayılı yasa kapsamında yapılandırılarak peşin ödenmiştir. Birçok Büyükşehir Belediyelerinin genelinde Tedaş, SGK ve vergi borçları yüksektir. Bizler bu anlamda tüm borçları yapılandırmış ve çoğunu peşin ödemiş olduğumuz görüldüğünde kamu kaynaklarını etkin, verimli ve ekonomik kullanmış olduğumuzun bu da bir göstergesidir.
Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilgili borç batağında ve iflas eşiğinde diye kamuoyunda olumsuz bir algı yaratmaya çalışanların mesnetsiz ve dayanağı olmayan bilgi kirliliklerinin doğru olmadığı gibi bizim alnımız açık ve her zaman şeffaf bir yönetim anlayışı ile halkımızın hizmetindeyiz.
 
 
                                      YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİNİ BASTIRIRMIŞ
Bu şekilde bir algı yaratmaya çalışanların niye böyle davrandıklarının sebebine gelince;
Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali, yaptıkları yanlışlar kendi partilileri tarafından bile kabul görmediği için gündemi farklı bir yöne kaydırma niyetidir.
Bunların ne olduğunu da kamuoyu ile kısaca paylaşarak hemşehrilerimiz yetkili ağızdan neyin yanlış neyin doğru olduğunu öğrenmiş olsun istedim.
Nisan ayı meclisinde Büyükşehir Belediyesi Gündemin 3.ncü maddesinde Dörtyol, Arsuz ve Samandağ ilçelerinde su ve kanalizyon yatırımları için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının Hatsu’ya 5 Milyon Euro’su hibe ve 27 Milyon Euro’su kredi desteğinin verilmesi için protokol imzalamak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a yetki verilmesi hususudur. 
 
Aynı madde Mayıs 2017 Meclisinde oylandığında oylama sonucu 34-34 berabere çıkınca böyle durumlarda Meclis Başkanının oyu 2 oy sayıldığından bu madde geçmiş oldu.
İşte ne olduysa bu kararın çıkmasından sonra oldu.
3 ilçemiz ve çevre köylerde yaşayan insanların yararına ve oradaki halkın sağlığı için önemli olan karar fitne ve fesattan medet uman bu insanların gerçek yüzünü de meydana çıkardı.
Bazı AKP meclis üyelerinin vicdanlarının sesini dinleyerek hareket etmeleri neticesinde ve bu çıkan oylama sonucunda Dörtyol, Arsuz ve Samandağ ilçelerinin su ve kanalizasyon yatırımlarının önü açılmış oldu. Olumlu çıkan bu karar neticesinde AKP’ye %80 oy veren Arsuz ilçesinin köyleri, İskenderun ve Belen çevresi ile Samandağ’nın üst köyleri ve AKP’ye %45 oy veren Dörtyol ilçesi de temiz içme suyuna ve kanalizasyon yatırımlarına kavuşmuş oluyor.
3 ilçe halkının lehine olan bu iyi yönü ile birlikte işin diğer bir acı tarafı ise, bu yatırımların yapılması için vicdanlarının sesini dinleyen AKP meclis üyelerinin ihraç istemiyle disipline sevk edilmesidir.
Onları disipline sevk eden zihniyete sahip bu arkadaşların, her ortamda biz halkımızın yanındayız ve yapılacak her hizmeti destekliyoruz demelerine rağmen asıl amaçlarının hizmet değil hizmetin önünü kesmek olduğu bir kez daha meydana çıkmış oldu.
Lütfen diğer meclis üyelerimiz yanlış anlamasın, evet verenler vicdan sahibi hayır diyenler değildir demek istemiyorum evet diyen vicdan sahibi meclis üyeleri bu yükü ve vebalı daha fazla kaldıramadıklarından ve kul hakkından korktuklarından dolayı onların duyarlı davranmalarıdır.
Bununla birlikte eğitim yuvalarına bakışlarının da ne olduğu görülmesi için bir gündem maddesine de hayır demeleri onların kendi aralarındaki rahatsızlığı meydana çıkardı.
Bu kadar basiretsizce ve cahilce biat edilmesi gerçekten çok üzüntü vericidir.
Avrupa Birliği tarafından İskenderun Teknik Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesinin ortak yürüteceği 15 aylık ve toplam bütçesi 219.681,70 Euro olan eğitimle ilgili bir proje.
Bu projenin %85'ine tekabül eden 186.981,70 Euro’su hibe %15’ine tekabül eden 32.700 Euro’yu ise Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak bizler karşılayacağız.
Bu projenin amacı Hatay'da bulunan üniversite öğrencilerinin ve iş adamlarının iklim değişikliği konusunda farkındalığını artırma ve bunlarla ilgili uygulamalı faaliyetler yapılması.
Bu projeye de hayır diyerek bu ülkenin gençlerinin kendilerini geliştirmelerine ve bilime bakışlarının önü kesilmeye çalışılmıştır. 
Bu konunun acı ve aynı zamanda trajikomik olan kısmı ise bu projeye neden hayır dediklerini kendi meclis üyelerinin bile bilmemesidir.  
 
“LAF DEĞİL HİZMET ÜRETİYORUZ” YERİNE “HİZMETİ ENGELLEMEK İÇİN LAF DEĞİL DEDİKODU ÜRETİYORUZ”
 
Yukarıda belirtildiği üzere 30 Mart 2014 tarihinde kurulan Hatay Büyükşehir Belediyesine 1.000.000.000,00 (Birmilyar) borç devredilmiştir. Yine yukarıda bahsedildiği ve açıklandığı üzere yapmış olduğumuz hizmetlerle birlikte, devredilen borçları da bir plan dâhilinde ödeyerek 2016 sonu itibariyle HBB’ye devredilen borcu 800.000.000,00 (Sekizyüzmilyon)’a düşürmüş olduğumuza bakıldığında, kamu kaynaklarını ekonomik ve verimli olarak kullandığımız, çabamızın da hizmeti hak eden Hatay hemşehrilerimiz için olduğu görülebilir. Daha net anlatmak gerekirse kuruluşumuzdan 2016 yılı sonuna kadar geçen 2,5 yılda 200.000.000,00 (İkiyüzmilyon) Türk Lirası borç ödeyerek hizmet yapmışız. Bununla ilgili meclis de bilgilendirme, yazılı ve görsel basında açıklama yapılmasına rağmen dışarıda farklı algı yaratılmaya ve dedikodu üretilmeye çalışılması zavallı kişilerin yapabileceği basit düşünce ürünüdür.
Ayrıca hizmet yapılmasını önleme adına grup kararı alınması için baskı yapan kişilere kendi partilileri bile “Laf değil Hizmet Üretiyoruz” sloganını değiştirmesini ve bu yaşananlardan sonra “Hizmeti engellemek için, laf değil dedikodu üretiyoruz”   şeklinde olmasının daha doğru olacağından esprili bir şekilde bahsediyorlar.
 
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN MALİ VERİLERİNE GÖRE BOÇLANABİLİR LİMİTİMİZİN %22’si KULLANILMIŞ GÖRÜLÜYOR
 
Tüm bunların ışığında 5393 Sayılı Belediye Kanununun Borçlanma başlıklı 68.nci maddesine göre ve Hatay Büyükşehir Belediyesinin Mali verileri değerlendirildiğinde toplam borçlanabilir limitimizin % 22’sini kullanmış olduğumuz görülmekte yani daha %78 oranında borçlanma limitimizin var olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiği bilinmelidir.
Şahsım olarak ben kendime yakışanı yaparak gerçekleri siz hemşehrilerimle paylaşıyor ve bu mübarek günlerde fitne ve fesat çıkarmak için dedikodu üreterek günah işleyenleri Allah’a havale ediyorum.
Bu açıklamaları yapma sebebimin gereği olarak, onların bu konuyu daha fazla siyasi malzeme ve siyasi rant olarak kullanmalarına fırsat vermemek ve onların söyledikleri gibi Hatay Büyükşehir Belediyesinin borç batağında ve iflasın eşiğinde olmadığının kamuoyu tarafından bilinmesini ve bundan sonra bu konularla ilgili tarafımdan konuşulmasını doğru bulmadığımı belirtiyor sizler aracılığı ile asli görevimizin halkımızın huzuru ve onlara hizmet olduğunu unutmamaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor ve yukarıda paylaştıklarımı siz değerli hemşehrilerimin takdirine saygılarımla arz ediyorum." 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar