Skip Navigation Links

CHP'li Üyelerden Bütçeye Eleştiri

CHP'li İskenderun Belediye Meclis Üyeleri Ali Çıtanak, Bülent AKBAY, Ercüment Kimyon, Mesut Yüksekbaş ile Mustafa Özen yaptıkları ortak açıklama

Politika   A+a-

CHP’li İskenderun Belediye Meclis Üyeleri Ali Çıtanak, Bülent AKBAY, Ercüment Kimyon, Mesut Yüksekbaş ile Mustafa Özen yaptıkları ortak açıklamada; idare tarafından hazırlanan bütçeyi genel olarak değerlendirerek tespitlerini basın aracılığıyla kamuoyuna duyurdular.
Bir çok konuda yaptıkları tespitlerle bütçedeki eksiklikleri ve uygulama konusundaki

çekincelerini açıklamasında dile getiren Ali Çıtanak, Av. Bülent AKBAY, Ercüment Kimyon, Mesut Yüksekbaş, Mustafa Özen’in kamuoyuna duyurulmasını talep ettikleri metni aynen yayınlıyoruz:
İskenderun Belediye Meclisi Başkanlığı’na

İdare tarafından hazırlanarak tarafımıza sunulan bütçenin genel olarak değerlendirilmesi ışığında aşağıdaki tespitler yapılmıştır.
Yaratıcılık
1- İdare tarafından hazırlanan ve komisyona gönderilen bütçe bir faaliyet bütçesinden çok, rutin ve teknik bir işlemi gerçekleştirmek anlayışıyla hazırlanmıştır. Uzun yıllardır uygulanan bir şablonun tezahürü niteliğindedir. İdarede bütçenin hazırlanmasında görev alan müdürler, yaratıcılıktan uzak, yasak savma anlayışıyla hareket etmişlerdir. Yalnızca bazı kalemlerin rakamsal ifadesi olan bütçe taslağı İskenderun halkına haksızlıktır. Bütçeyi hazırlayanlar, görevlerini layıkıyla yerine getirmemişlerdir.
Katılımcılık

2- Elimizde taslağı bulunan Bütçe “ en doğrusunu ben bilirim” mantığıyla hazırlanmış ve bütçe görüşmelerine toplumsal kurum ve kişilerin katılımını sağlamak kaygısı taşımamıştır. Oysa katılımcı belediyecilik anlayışı, öncelikle toplumsal kişi ve kurumların belediye idaresinin bir yıllık yol haritasını birlikte hazırlanmasında ifade bulabilir. Meclise sunulan bütçeye, halkı temsil eden kuruluşların, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, muhtar ve siyasi partilerin, üniversitenin ve uzmanların katkısı sağlanmamıştır. Oysa İskenderun belediyesi “halkın bütçesini halkla oluşturuyoruz” anlayışıyla bir kampanya düzenleyerek katılımcı bir bütçe ile karşımıza gelebilirdi. Katılımcı belediyeciliğin temel ilkelerinin taslak bütçeye yansımadığı gerçeği ile karşı karşıyayız.
Saydamlık

3- Bütçede yatırım kalemlerinin müdürlüklerden tek tek ayrıntılı dökümleri defalarca talep edildiği halde meclis üyelerinin incelemesine sunulmadı. Yatırım kalemlerinin genel olarak ifadesi, denetim imkânını ortadan kaldırmaktadır. Bütçenin yatırım ile harcama kalemleri arasında yıl içinde gerçekleşen transferler, günün ihtiyaçlarına yanıt vermek ihtiyacından kaynaklanmakla birlikte, bu yöntemin olağanüstü bir uygulama olmaktan çıkarılarak, olağan yönteme dönüştürülmesi bütçenin saydam karakterini bütünüyle ortadan kaldırmaktadır.
İstihdam

4- İskenderun Belediyesi, 2011 yılı için istihdam olanaklarını arttırmayı hedefleyen yatırımlar öngörmemektedir. İşsizlik baskısının her geçen gün arttığı günümüzde gerek yeni yatırımlara ışık tutacak, gerekse işsizlik baskısına kısmi de olsa çözümler öngören yatırımların bütçede ifadesini bulması öngörülmemiştir. Çünkü bu yönde bir kaygı taşınarak hazırlandığına dair hiçbir işarete rastlanmamıştır.

Hedef
5- İskenderun Belediyesi, 2011 yılı yatırım hedefleri su şebekesinin yenilenmesi işlemlerinin başlanması ve iskele inşasına yer verilmiştir. Bütçede başkaca hedeflerin dikkate alınmadığını gözlemlemekteyiz. Örneğin; görev zararlarını azaltmak, makine parkını güçlendirmek, yeşil alanları arttırmak, kültürel ve sosyal alanlar yaratmak, Belediye’ye ait taşınmazların değerlendirilmesi, toplu ulaşım, turizm, sahil düzenlemesi ve kentsel dönüşüm projelerine dair ibarelere rastlanmamıştır. 2011 yılı bütçesinin hedeflerindeki zayıflık ve yetersizlik dikkat çekmektedir. Üretime yönelik malzeme alımlarının, tüketime yönelik malzeme alımlarının yalnızca %10’u olması bütçe taslağının tüketici boyutunun rakamsal ifadesidir.

FAALİYET BÜTÇESİN DAİR ÖNERİLER

Anfi Tiyatro İnşası
İskenderun’da konser ve gösteri alanları çok yetersizdir. İskenderun’da ihtiyaca yanıt verecek bir konser alanına acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır. 2011 yılı yatırım hedeflerinde tercihen tepe mahallelerinde en az 3000 kişilik bir anfi tiyatro inşası mümkündür. Böyle bir tiyatro için ayrılacak maksimum yatırım 1 milyon TL’dir. Fen işleri bütçesinin 1 milyon TL’sinin bu yatırıma aktarılması elzemdir. Söz konusu yatırımın yapılması gerek tepe mahallelerin makus talihine kısmi çözümler üretmesi gerekse yeni bir istihdam alanı yaratacağı aşikardır. Esentepe’de ören yeriyle bütünleştirilerek yapılacak Anfi Tiyatronun amaca uygun bir hizmet yaratacağı kanaatindeyiz.
Hane Halkına Düzenli Katkı
2011 yılı bütçesinde 840.000 TL hane halkına yapılan transferler olarak yer almaktadır. Bu transferler daha çok ramazan paketlerine yapılan harcamalarla eritilmektedir. Yardım paketlerinin kimlere verildiği ve hangi nitelikte olduğu denetlenememektedir. Her yıl bu konuda ciddi spekülasyonlar ortaya çıkmaktadır. Saydam belediyecilik, faaliyetin bütünüyle denetebilirliğini kapsamalıdır. Bu nedenle söz konusu harcama kaleminin, bu harcama kaleminin denetlenebilir kriterlerle belirlenecek ailelere aylık olarak 12 ay boyunca iaşe ve eğitim yardımı şeklinde gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Anılan kapsamda yapılacak düzenli harcamaların en az %25’i ihtiyaç sahibi üniversitede okuyan öğrencilere yapılmalıdır.
Ramazan yardımlarının ise, bağış kampanyası tanzim edilerek hayata geçirilmesini talep etmekteyiz.
Sahil Alanının Projelendirilmesi
Bütçe taslağında, sahil düzenlemesi için hiçbir ibare yer almamaktadır. Oysa kentin en önemli ve kamunun kullanımı açısında hayati önem taşıyan sahil alanının projelendirilmesi ve bir an önce halkın kullanımına tahsis edilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle deniz dolgusu ile kazandırılan alanlar adeta çorak toprak görünümü vermektedir. Sahilde, doğum hastanesinin karşısından yelken kulübüne doğru Askeri sahaya kadar, tüm sahil şeridinin içinde cafeleri , parkları, dinlenme alanları ve gezinti yollarını kapsayacak şekilde projelendirilmesi elzemdir. 2011 bütçesine sembolikte olsa bir harcama kalemi konulmasını ve ivedilikle bu yönde bir çalışma başlatılmasını talep etmekteyiz.
Diğer yandan, sahilde adeta ölü bir alan görünümündeki 2 nolu gazino alanının MKÜ öğrencilerinin kültürel, sosyal ve sportif faaliyet kollarına tahsisiyle üniversite gençliğinin yaratıcı çalışmalarının kent halkıyla buluşturulması sağlanmalıdır. Bu alanın üniversitenin aydınlık ışığını kente taşıyacak bir saha olarak kente kazandırılması düşünülmelidir.
Şehir Meydanı
2011 taslak bütçesinde, yeni şehir meydanlarının inşası hedeflenmemektedir. Oysa şehirler meydanlarıyla anılır. Şehir meydanları, kentin atar damarlarıdır. Kentlerin tanıtımında büyük ve etkin role sahip meydanlar aynı zamanda kent ekonomisinin canlandırılmasına katkı sağlar. 2011 yılı içinde İskenderun’a bir şehir meydanı kazandırılması hedeflenmelidir.
Tercihen Pac Meydanında bulunan tuslok’a ait taşınmazın hali hazırda boşaltılmasıyla tesis amacının değişmesi, Tedaş’a ait binaya tarihi eser şerhinin düşülmesi, belediye hizmet alanlarının varlığı, itfaiye binasının mevcudiyeti, kilisenin varlığı ve karşısında boşaltılacak hal alanının bir bütün halinde düşünüldüğünde, çağdaş kentlerin en önemli sembollerinden biri, bir meydana kavuşmamız işten bile değildir. Bu alanın bir bütün halinde projelendirilmesi, turistik getirisinin yanında kent ekonomisini canlandıracak ve kente önemli bir kimlik kazandıracak bir adım olacaktır.
Taş İşçiliği Ve Heykel Atölyesi
İskenderun, heykel fakiri kentlerden biridir. Oysa bu kentin saygın heykeltıraşları bulunmaktadır. İskenderun belediyesinin bünyesinde açacağı bir atölyede heykeltıraş ve taş ustaları istihdam etmesi halinde kent sokaklarına, meydanlarına ve parklarına ruh katacak, kamusal alanları hareketlendirecek heykelleri inşa etme imkânı olacaktır. Böyle bir atölyenin ürünleri olan, işlenmiş taş figürleri ve heykeller, yalnızca kentin ihtiyacı olan ürünler vermeyecek aynı zamanda başkaca belediyelerin siparişlerine yanıt vererek belediye bütçesine katkı sağlayabilecektir. 2011 yılı bütçesi yatırım kalemlerine, Taş İşçiliği Ve Heykel Atölyesi inşası eklenmelidir.
Yolcu Salonunun Düzenlenmesi
Bilindiği gibi bir süre önce yaklaşık 3000 yolcu taşıyan bir yolcu gemisi İskenderun Limanına demirlemiş ve gemi yolcuları tamamen bakımsız yolcu salonundan geçerek şehre giriş yapmışlardır. Yolcular, otobüslerle Antakya’ya geçiş yapmışlardır. Önümüzdeki yıl tur şirketleriyle irtibat kurularak daha çok turistik geminin kente demirlemesi sağlanabilir. İskenderun Belediyesi, her ne kadar merkezi hükümetin görev ve sorumluluğunda olsa da mevcut yolcu salonunu düzenleyebilir. Kamu kurumlarına, karşılıksız bağış adı altındaki harcama kaleminin bu alana kaydırılması kentin menfaatleri açısından sayısız yararı vardır. Aynı amaçla İskenderun Belediyesi tarafından kentteki alışveriş merkezlerini, cafeleri, park ve pastaneleri, balık lokantalarını, müzeyi ve otelleri gösteren turistik gezi haritası basılmalıdır.


Öğrenci Yurdu İnşası Ve Toplu Ulaşım
İskenderun Belediyesinin 2011 yılı bütçesinde öğrencilerin barınma ihtiyaçlarına dair hiçbir hedef bulunmamaktadır. Oysa gerek seçim öncesi vaatlerin başında, gerekse yöneticilerin her fırsatta yaptıkları konuşmalarda öğrenci yurtlarına duyulan ihtiyaç vurgulanmaktadır. Bu ihtiyaç elzemdir ve ivedidir. Bu amaçla ya yeni bir yurt inşası için ya da kent merkezinde bulunan büyük çarşı işhanının kamulaştırılması için bütçede bir harcama kalemine yer verilmelidir. Bu ihtiyaç karşılana kadar özel yurtlara kalite ve ücret standardı getiren düzenlemeler yapılmalıdır.
Aynı şekilde düzenleme ihtiyacı hissedilen öğrenci servisleri, dolmuş ve otobüsler unutulmamalıdır. Belediye idaresinin toplu taşıma konusunda sorumlulukları başkalarına devredilemez. Ne yazık ki bu konu yıllardır belediye idaresinin ilgi alanından çıkartılmıştır.

T A R İ F E L E R

İskenderun Belediyesinin 2011 yılı tarifelerine %8 ile %15 arasında zamlar öngörülmektedir. Tarifelere zam yapmak anlayışından ibaret bir zihniyetle hareket edenlerin, İskenderun halkına hizmet vereceklerini düşünmek en hafif tabiriyle saflıktır. Yöneticiler kamu hizmetini verirken maksimum hizmetin maliyeti kadar halkın gelirlerine başvurabilir. Halktan yana yöneticiler ise olanakları zorlayarak kamu hizmetini kaliteli ve maliyetinden ucuz verebildikleri oranda “ başarılı” sayılabilirler. İskenderun belediyesi kadroları onlarca yıl kamu hizmetlerini tüccar mantığıyla halka sunmuşlardır. Bu anlayın devam etmesi düşünülemez.
Belediyeler TİCARETHANE değildir. Bu sebeple her yıl tarifelere zam yaparak İskenderun halkını MÜŞTERİ olarak gören zihniyetin değişmesi elzemdir ve ivedidir. Bir kez daha gördük ki kendini geliştirmeyen, yaratıcılıkları körelmiş, yalnızca içgüdüleriyle her fırsatta halka yüklenen kadroların İskenderun Halkına verebilecekleri hizmetler sınırlı ve yetersizdir.

KOMİSYON ÇALIŞMALARI
03.112011 tarihli meclis oturumunda idarece hazırlanan bütçe taslağı komisyona havale edildikten sonra mecliste grubu bulunan meclis üyelerinin katkılarıyla bütçe kalemlerinin bir faaliyet bütçesine dönüşmesi önerimize sıcak bakılmış ve yukarıdaki tüm önerilerin 2011 yılı faaliyet hedeflerine konulması yönünde CHP grubu komisyon üyelerince kabul edilmiştir.
Komisyon üyeleri tarifeler konusunda zam oranını %10 ve aşağısına düşürürken tarifelerin %60’ına zam yapılmamasına karar vermiştir. Bağlantı ücreti konusunda 402Tl +KDV teklif ise 24 aya bölünerek ve bağlantı yapıldığı zaman alınmak şartıyla CHP’li meclis üyelerince kabul edilmiştir. İdarenin su şebekesinin yapımında alacağı krediye dayanak olması açısından önem arz eden bu gelir kaleminin bütçede yer alması gerektiğinden ve alt yapı harcamalarına 1/3 oranında katılımın kanundan kaynaklanan bir durum olması sebebiyle kabul ediyoruz.

Sonuç : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle;
a) İdari kadrolar İskenderun Halkının ihtiyaç duyduğu hizmetleri karşılamak konusunda yeterli donanıma, yaratıcılığa ve yeterliliğe sahip değildir. Başkanlığın ivedi olarak bu konularda radikal kararlar almasını talep ediyoruz.
b) Özel sektörün ve merkezi hükümetin öğrenci yurtları yapımı konusunda özendirilmesi çalışmalarının bir program dâhilinde başlatılmasını istiyoruz.
c) Kamu hizmetlerinin ifasında saydamlığın ve şeffaflığın bilgi edinme hakkına saygıdan başladığını ve denetlenebilirlik mekanizmalarının kurulmasıyla tamamlanabileceğini vurguluyoruz.
d) Başta komisyon üyelerimiz Özer Çağsar, Mustafa Menteşoğlu ve İbrahim Yaran olmak üzere idari kadroların hazırladığı şablon bütçeyi bir faaliyet bütçesine dönüştürülmesin de katkı veren tüm meclis üyelerine herkesin huzurunda teşekkür ediyoruz.
e) Doğrudan alım ihaleleri başta olmak üzere tüm harcamalarda gerekli tasarrufun sağlanması konusunda hassasiyet gösterilmesini önemsiyoruz.
f) Yapılacak kamu hizmetleri için hibe ve/veya teşvikli cazip krediler bulunması konusunda bir çalışma biriminin oluşturulması gerektiği kanaatindeyiz.
g) Suiistimalleri engelleyerek zabıta gelirlerini arttırma yollarının bulunmasına, . İdareye ait taşınmazların gelir elde edilecek şekilde etkin kullanımına, işgaliye otopark ve cafelerin çıkar çevrelerine peşkeş çeken anlayışın terk edilmesi düşüncesindeyiz.
h) Yukarıda öneriler başlığı adı altında sunulan faaliyetlerin belgelenmesi ve 2011 yılı çalışma programına dâhil edilmesi amacıyla işbu raporun idareye beyan dilekçesi olarak verilmesine karar verilmiştir.

M E C L İ S Ü Y E L E R İ

Ali Çıtanak Bülent AKBAY Ercüment Kimyon Mesut Yüksekbaş Mustafa Özen

 

 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet