Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Bir Hazinenin Üzerinde Yaşıyoruz Ama Haberimiz Yok

Tıbbi aromatik bitkiler ve EXPO 2021 konulu seminer Samandağ'da gerçekleşti.

Bir Hazinenin Üzerinde Yaşıyoruz Ama Haberimiz YokWeb
TV

Gündem   A+a-

 Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği, ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Expo 2021 Hatay’ konulu seminer, 20 Nisan Perşembe günü Samandağ Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Hatay’a her alanda seviye atlatacak ve kenti hem ulusal hem de uluslararası arenada hak ettiği noktaya taşıyacak olan EXPO 2021 ile ilgili hususların değerlendirildiği seminere Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon ve HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı personeli biyolog Dr. Samim Kayıkçı’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. 

HATAY’IN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNİN EXPO 2021’DE NASIL DEĞERLENDİRİLECEĞİNE İLİŞKİN BİLGİLER PAYLAŞILDI

HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi ve Dr. Samim Kayıkçı’nın da sunum gerçekleştirdiği seminerde Hatay’ın bitki çeşitliliğinin EXPO 2021’de nasıl değerlendirileceğine ilişkin önemli bilgilere de değinildi.

HATAY’IN ZENGİNLİKLERİ İLE İLGİLİ FARKINDALIK YARATILMALI

Dr. Nevide Kimyon seminer konuşmasında, “Hatay’ın tarihi, coğrafik, kültürel zenginliğinin yanında, kentin biyoçeşitliliğini sizlere tanıtmak ve bu hususta farkındalık yaratmak amacıyla sunumlar hazırlandı. Hatay’ın tarihi dokusu, hoşgörüsü ve gastronomisinin yanında biyoçeşitliliği de önemli bir değerdir. Samandağ Hatay’ın nadide bir ilçesidir. Denizimiz, tarihi mekânlarımız, ilçemizin ilkçağlardan itibaren bütün medeniyetlere ev sahipliği yapması, St. Simon Manastırı, Titus Tüneli, Hz Hıdır Türbesi, Musa Ağacı, deniz ürünlerimiz, yenilebilir bitkilerimiz ile ilgili farkındalık yaratmak ve bu değerleri turizme, ekonomiye kazandırmak hepimizin görevleri arasındadır” diyerek Hatay’daki tüm meslek grubu temsilcilerini ve STK’ları bu hususta kente katkıda bulunmaya davet etti.

DR.NEVİDE KİMYON’DAN BAŞKAN SAVAŞ’A TEŞEKKÜR

Kimyon konuşmasının devamında “Tüm bu değerlerimizin en iyi şekilde tanıtılacağı EXPO 2021’i şehrimize kazandıran Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a ve Samandağ’ın değerlerini yeniden canlandırmak, geleceğe taşımak ve kentin ekonomisine katkı sunmak amacıyla İpek Köyü’nü oluşturan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’e teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
 

BİR HAZİNENİN ÜZERİNDE YAŞIYORUZ AMA HABERİMİZ YOK

 
Seminerde Hatay’daki bitki çeşitliğinin ekonomik potansiyeline ilişkin önemli bilgilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştiren Dr. Samim Kayıkçı, “Bitki çeşitliliğimizin ekonomik potansiyeline bakıldığında, rahatlıkla söyleyebilirim ki bir hazinenin üzerinde yaşıyoruz ancak bunun farkında değiliz” diyerek Hatay’ın bitki zenginliğinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 
Musa Adaçayı(Salvia Tigrina), Arsuz Soğanı(Allium Arsuzense), Uzun Kirpiotu, Antakya Peygamber Çiçeği(Centaurea Antiochia), Antakya Sarı Yıldızı(Gagea Antakiensis) gibi Antakya’ya özgü bitkiler ile ilgili bilgiler paylaşan Dr. Kayıkçı, Hatay ilinde yayılış gösteren 157 bitki türünün neslinin tehlike altında olduğunu ifade etti. 
Tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün pazar değerinin yaklaşık 60 milyar dolar olduğunu söyleyen Kayıkçı, zengin bitki çeşitliliğiyle Hatay’ın bu pazara katılım sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirtti. 

EXPO 2021 SAMANDAĞ İÇİN ÖNEMLİ BİR İMKÂN

Seminerde konuşma yapan Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, EXPO 2021’in Hatay’da gerçekleştirilmesi için emek veren Prof. Dr. Ömer Faruk beye ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ediyorum. Samandağ, Asi havzasının Akdeniz’e açılan kapısıdır. EXPO 2021 kapsamında özellikle tıbbi aromatik bitkiler ve doğa konusunda önemli bir potansiyele sahibiz. Bu nedenle Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi bir faaliyet göstermesini talep ediyoruz. Tüm kamu kuruluşlarının da bu fırsatı iyi değerlendirmesini diliyorum. Bu ilçemiz için önemli bir imkan. Var olan potansiyelimizi koruyup ileriye taşımak konusunda bize de büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle tarihi ve doğal alanlarımızı koruyup, 2021’de ilçemize gelecek turistlerin daha rahat gezebilecekleri mekânlar haline getirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HATAY’IN DEĞERLERİNİ EL ELE VEREREK TÜM DÜNYAYA TANITABİLİRİZ

HBB Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Çelebi, “ Uluslararası bir sistemle değerlerimizi dünyaya tanıtmamız gerekiyor. EXPO 2021 ile bunu hep birlikte el ele vererek başarabileceğimize yürekten inanıyorum. 

DAHA NİTELİKLİ YAŞAM İMKANI İÇİN ÇABA HARCAMALIYIZ

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise sunumların ardından gerçekleştirdiği konuşmasında, EXPO 2021’e umutla ve dört elle sarılmak gerektiğini ifade ederek “Hatay’a daha nitelikli ve daha vasıflı bir yaşam imkanı sunmak için çabalamalıyız. Ve şehrimizin savaş alanı olduğunu zannedenlere bunun doğru olmadığını göstermeliyiz” dedi. 
Dr. Nevide Kimyon, Kaymakam Çelik’e Hatay Kent Konseyi adına plaket, Belediye Başkanı Nehir’e ise çiçek takdim etti.
 
 
 
Bir Hazinenin Üzerinde Yaşıyoruz Ama Haberimiz Yok videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş