Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

TRT Çukurova Radyosuna Konuk Oldu

İSTE Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Özcan TRT Çukurova Radyosunun canlı yayın konuğu oldu.

 TRT Çukurova Radyosuna Konuk Oldu

Medya   A+a-

 İskenderun Teknik Üniversitesi  (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Özcan TRT Çukurova Radyosunun canlı yayın konuğu oldu. “Akdeniz’den Toroslar’a” adlı programa katılan Doç. Dr. Tahir Özcan, program sunucusu Hakan Erendor’un sorularını yanıtladı. 
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tahir Özcan, TRT Çukurova Radyosu’nun canlı yayın konuğu oldu. TRT Çukurova Radyosu’nda yayımlanan “Akdeniz’den Toroslar’a” adlı programa canlı yayın konuğu olarak katılan Doç. Dr. Tahir Özcan, program sunucusu Hakan Erendor’un kıyılarımızda görülme sıklıklarında artış gözlenen Kızıl Deniz göçmeni zehirli denizanası (Rhopilema nomadica) (Göçmen Denizanası) türüne ilişkin sorularını yanıtladı.
Programda sunucu Hakan Erendor'un zehirli göçmen denizanasına dokunulduğunda neler yapılması gerektiğiyle ilgili sorusu üzerine Doç. Dr. Özcan, “Bu türün deriye temas ettiğinde üzerinde taşıdığı yakıcı kapsülleri patlar ve zehirin etkisiyle yanma ve kaşınma hissi başlar. Ne olursa olsun zehrin vücuda daha fazla yayılmaması için kesinlikle tatlı su kullanılmamalı, ovuşturmamalı veya kaşınmamalıdır. Tedbir amacıyla deniz suyu veya amonyak ile temizlendikten sonra, kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor” şeklinde cevap verdi.
Doç. Dr. Özcan, İskenderun Körfezi’nde yaşanması muhtemel risklerin önceden tespit edilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, bu konuda ayrıca kamu kurumları, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarına bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Özcan, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş ile öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı ve Yrd. Doç. Dr. Nebil Yücel ile birlikte hazırladıkları “İskenderun Körfezi’nde Olası Bir Çevresel Felakette Acil Durum Tespiti İçin Risk Analizi ve Simülasyon” projesi ile İskenderun Körfezi ve çevresinde çevresel felaketler oluşmadan tedbir alınmasının sağlanacağını söyledi. 
Doç. Dr. Özcan geleceğe yönelik alınacak tedbirler ve etkin bir uyarı sistemi üzerinde ortak çalışmaların yapılması ve bir eylem planı hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş