Skip Navigation Links

Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork!

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle İskenderun KETEM ( Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) yetkilileri İskenderun Gazeteciler Cemiyeti'ni zi

Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork!

Gündem   A+a-

 
1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle İskenderun KETEM ( Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) yetkilileri Dr.Nilgün Görmez ile hemşireler Şafak Traş ve Hatice Gelmez İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ettiler.Kanser in günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korudğunu belirten Dr.Nilgün Görmez, şunları söyledi: “ Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Toplum tabanlı taramalarla bu kayıpların önlenmesi mümkün olmaktadır. Bu yüzden erken tanı için yapılan taramaların ulaşılabilirliği ve kolaylığı önemlidir.
 
Özellikle, meme kanseri ,rahimağzı kanseri ve kolon(bağırsak ) kanseriyle ilgili taramalar KETEM’ lerde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri. Kadınlarda 1. Sırada yer almaktadır. Ulusal standartlara göre 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekerek erken tanı mümkündür. Böylece erken teşhis edildiğinde tedavi oranı çok yüksek olabilmektedir. Rahimağzı kanseri , kadınlarda en çok ölüme neden olan 2 . kadın kanseridir. En önemli nedeni HPV (Human papilloma virüs) yani insan siğil virüsüdür. 30-65 yaş arası kadınlarda 5 yılda 1 HPV-DNA ve smear taraması yapılarak erken tanı ve tedavi mümkün olabilmektedir. Kolon kanseri içinde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere GGT( gaitada gizli kan testi ) ile erken tanı mümkündür. Tüm bu kanserlerle ilgili taramalar KETEM lerde ücretsiz olarak yapılmakta ve tanı konduğunda da hastaların tedavisi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
 
 “ Dr.Nilgün Görmez, Kanser konusunda toplumda farkındalık yaratmak, halkı bilinçlendirmek için en önemli merkezlerden biri Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan KETEM ( Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ler olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “ İskenderun KETEM 2014 yılında hizmet vermeye başladı. Mayıs 2016 dan itibaren eski bit pazarında Sağlıklı Yaşam Parkı bünyesinde hizmet vermeye devam ediyoruz. Sağlıklı yaşam parkı bünyesinde bulunan obezite birimi , eğitim birimi sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler ,diyet , fiziksel aktivitenin önemi , sigara ve alkolle mücadele gibi konularda farkındalık eğitimlerine büyük bir azimle devam etmektedir. Herkesi sağlıklı ve kansersiz bir yaşam için eski Bitpazarı içinde bulunan Sağlıklı Yaşam Parkına ve KETEM e bekliyoruz’’ İGC Başkanı Veysel Cıncık da, konuklarını insanlık adına yaptıkları bu önemli görev için kutlayarak, “Halkımızın bu konuda daha bilinçli ve duyarlı olması gerekmektedir. Kanserin de erken teşhisi çok önemlidir. Bu konuda vatandaşlarımız kendinden şüpheleniyorsa size mutlaka başvurmalıdır. Biz de gazeteci olarak bu bilinci sağlamaya çalışıyoruz.” Dedi.
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet