Skip Navigation Links

İMYO'da İlk Yardım Eğitimi Semineri

İskenderun Meslek Yüksekokulu'nda (İMYO) ''İlk Yardım Eğitimi'' semineri düzenlendi.

Kültür Sanat   A+a-

 
İskenderun Meslek Yüksekokulu’nda (İMYO) ‘’İlk Yardım Eğitimi’’ semineri düzenlendi.
Türk Kızılayı İskenderun Şubesi İlk Yardım Eğitmeni Ayşe Demir, İlk Yardım konusunda katılımcılara, slayt eşliğinde ve uygulamalı bilgi verdiği seminer Yüksekokul Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Suni teneffüs, kalp masajı, solunum yolu tıkanması, iç ve dış kanamalar, yanma ve donma vakalarında acil yardımı uygulamalı eğitim şeklinde veren Ayşe Demir; ilk yardımın zamanında ve doğru yapılmasının hayati öneme sahip olduğunu, bu konuda bilinçli ve bilgili olunmasının önemine dikkat çekti. Suni teneffüs ve kalp masajını konu mankenleri üzerinde uygulamalı gösteren Demir; “Yaralı birine, ilk yardım konusunda bilinçli ve yeterli bilgiye sahip olanlar müdahale etmelidir. Mesela boğulmakta olan birine, yüzme bilmiyorsanız, yüzme bilen birinin müdahale etmesini sağlayın. Suni teneffüs, hayat kurtarmak için solunumu durmuş kişilerin akciğerine hava gitmesini sağlamak için yapılır. Amaç, kalpten kan pompalanmasını sağlamaktır.’’ dedi. Trafik kazası geçiren yaralı veya yaralılara yapılabilecek ilk yardım uygulamalarını da anlatan Demir; ‘’Önce yaralının güvenliği sağlanır, bilincinin açık olup olmadığına bakılıp, nabzı kontrol edilir. Duruma göre gerekiyorsa, kalp masajı ve suni teneffüs yapılır.’’ diye konuştu.
Solunum yolu tıkanmalarına ilişkin de Demir; ‘’Solunum yolu tıkanması, kısmi ve tam tıkanma şeklinde olabilir, kısmi tıkanmada yaralı öksürebilir, nefes alabilir; bu durumda sadece öksürmesini söylüyoruz. Tam tıkanmada ise hasta nefes alamaz, konuşamaz, morarma görülür; bu durumda yaralının bilinci, hava yolu açıklığı, solunumu kontrol edilir. Duruma göre, hastanın sırtına 5 kez vurulur, yabancı maddenin çıkıp çıkmadığı ağız içerisinden kontrol edilir.’’ şeklinde bilgi vermeye devam etti. 
Dış kanamalarda ilk yardımın yaraya direk baskı uygulaması olduğuna dikkat çeken Demir; ‘’Kanayan bölgeye tampon yapılır. Devam eden kanamada öncekini çekmiyoruz, çekersek pıhtılaşan yer kopar, üzerine yeni bez ekliyoruz. Ardından bandajlanır, kanayan bölge kol veya bacak ise kalp hizasına kaldırılır.’’ dedi.
Yanma ve donma yaralanmalarında yapılacak ilk yardıma ilişkin Ayşe Demir; ‘’2. derece yanmalarda su kabarcıkları oluşur, bunlar kesinlikle patlatılmaz. 1. derece yanıklarda ise ağrı, kızarıklık ve şişlik olur, yavaşça akan suyun altına tutulabilir. Donmalarda ise derecesine göre, ilk yardım yapılır. Ilık ortam sağlanır, sıcak içecekler verilir, donan bölge ovulmaz’’ şeklinde konuşmasını tamamladı.
Türk Kızılayı İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay da, ilk yardımın önemini belirttiği konuşmasında, ilk yardıma herkesin ihtiyacı olabileceğini belirterek bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet etti. Günay, ayrıca Van’daki depremde evsiz kalan 93 depremzedenin barınma ihtiyaçlarını karşıladıklarını sözlerine ekledi.
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet