Skip Navigation Links

Binalara Enerji Kimlik Belgesi Verilecek!

Tüm binaların 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almış olmaları gerektiğine dikkat çeken Ayhan Karan, 'Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı' eğitim

Kültür Sanat   A+a-

Tüm binaların 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almış olmaları gerektiğine dikkat çeken Ayhan Karan, “Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı” eğitim çalışmalarının bu kapsamda verilmeğe başlandığını ifade etti.

Binalara Enerji Kimlik Belgesi Verilecek!
Makine Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği tarafından Hatay’da ilk olarak verilmeğe başlanan, “Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı” eğitimine, 15 mimar ve mühendisin katılımıyla İskenderun Güney Eğitim Vakfı salonunda başlandı.
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı” eğitim seminerleri verilmesindeki amaca dikkat çeken Ayhan Karan, “Mevcut binaların 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgesi almış olmaları gerekmektedir. Burada enerji kimlik belgesinin amacı, bu belgelerde sınıflandırmalar var. Az enerji tüketen bina, çok enerji tüketen bina şeklindedir. Burada ki amaç ileri aşamalarda daha az enerji tüketilen binaların çoğalmasını sağlamak, dolayısıyla vatandaşlarımız enerji tüketimine daha az harcama yapacakları için, ileride enerji kimliği karnesi yüksek olan binaları tercih edeceklerdir
Bu belgenin yapılacak denetimler sonrası binaların daha az enerji tüketmesine yardımcı olacağını söyleyen Makine Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Ayhan Karan, bu belgeyle vatandaşlarında konut seçerken binaların tükettiği enerjiye bakarak tercih edebileceklerine vurgu yaparak şöyle konuştu “ Binalarda enerji performansı yönetmenliği, 5 Aralık 2008 yılında yayımlandı, bu yönetmenliğin amacı, dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, mahalli şartları ve maliyet etkinliğini de dikkate alarak, bir binanın bütün enerji kullanımlarının değerlendirilmesine sağlayacak hesaplama kurallarının belirlenmesi. Netice de binalar için minimum enerji performans gereklerinin hesaplanması. Minimum enerji demek, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi neticesinde, çevrenin daha fazla korunması demektir. Vatandaşa yansıması ise, daha az yakıt tüketimi, daha az maliyet demektir. Enerji performansı değerlendirmesi, mimari tasarım ile başlıyor. Binanın imar durumunun, parsel durumunun göz önünde alınarak, doğal ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma imkânlarından azami derecede faydalanması sağlanmaktadır.

Binalarda ısı yalıtım esasları dikkate alınarak projelendirme yapılıyor. Mekanik tesisatlarda yalıtım yapılıyor. Isıtma ve soğutma sistemleri tasarımı, en az enerji tüketimine göre yapılıyor. Havalandırma ve iklimlendirme tasarıları yine enerji maliyetleri en düşük olacak şekilde tasarlanıyor. Elektrik tesisatı ve aydınlatma sistemleri en verimli şekilde tasarlanıyor. Ayrıca daha öncede belirttiğim gibi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sağlanmaktadır. Bunların sonucunda binalar için enerji kimlik belgesi hazırlanmaktadır. Enerji kimlik belgesi hazırlığı ise, 10 Haziran 2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanan tebliğe göre verilmektedir. Enerji kimlik belgesini, enerji kimlik belgesi uzmanları vermektedir. Enerji kimlik belgesi uzmanları ise, bakanlığın yetki verdiği eğitici kurumlar tarafından düzenlenen sınav sonucu verilmektedir. Makine Mühendisleri Odası da, Bayındırlık ve İskan bakanlığının eğitici belgesi almış kuruluş olarak, mühendis ve mimarlara yönelik enerji kimlik belgesi uzmanlığı eğitimi vermektedir. Hatay’da ilk olarak bu eğitim verilmeye başlandı. İlk eğitimimize, şuan da 15 tane mimar ve mühendis katılmıştır. Üç günlük eğitim sonucunda, sınavda başarılı olan mimar ve mühendislere, eğitici uzman belgesi verilecektir. Bu arkadaşlarda yeni yapılacak binalarda ruhsat alırken, enerji kimlik belgesini hazırlayacaklardır. ” Dedi.
 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet