Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

25 Yılın İmar Planı Masaya Yatırıldı!

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), il genelinde hayata geçirdiği 2015 yılı yatırım programında bulunan

25 Yılın İmar Planı Masaya Yatırıldı!

Gündem   A+a-

 
Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), il genelinde hayata geçirdiği 2015 yılı yatırım programında bulunan "Hatay İli 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, 90 000 Hektar Alanda 1/5000 Ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı Yaptırılması İşi" çalışmaları kapsamında Samandağ halkıyla buluştu.
24 Şubat Cuma  Günü Samandağ Belediyesi toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, HBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İhsan ÇAKAR ,Samandağ Belediye Başkan Vekili Ali Deniz,Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kamacı,resmi kurum ve kuruluş temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları da katılım gösterdi. Gerçekleşen toplantıda Samandağ’ın tarım ve hayvancılık,turizm  alanındaki potansiyelinin planla birlikte arttırılması ve ihtisas tesislerinin kentimize sağlayacağı yararlardan bahsedildi.
HBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığına bağlı uzmanlar Samandağlı vatandaşlarla buluşarak gelecek 25 yılın şehircilik planlamalarını masaya yatırdılar.
BAŞKAN NEHİR:”PLANLAMALAR YASASINA MEVZUATINA UYGUN BİR ŞEKİLDE YAPILMALIDIR
Samandağ’da  gerçekleşen toplantıda konu ile ilgili düşüncelerini aktaran Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir:Büyükşehir Belediyesi tarafından  1/100000,1/5000 ölçekli ilave ve revizyon imar planı yapım işi turizm alanlarını kapsamamaktadır.Turizm bölgesi dışında kalan  13 mahalleyi kapsayan büyükşehir belediyesinin yürüttüğü   1/100000,1/5000 ölçekli ilave ve revizyon imar planı yapımının tamamlanmasından sonra 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tarafımızca yapılacaktır. :” Bir şehirde bir planlama yapılırken bütüncül olarak yapılmalıdır. Planlamalar yasasına mevzuatına uygun bir şekilde yapılmalıdır.
1993 yılından turizm merkezi ilan edilmiş bir ilçeyiz. Turizm bakanlığı ve ilçe belediyesi yıllarca bu konuda hiçbir adım atmadılar. Böyle olunca birbirinden bağımsız habersiz işler yapılmış. Örneğin Uzunbağ Belediyesinin geçmiş dönemde yapılan imar planı iptal edildi. İlgili kurumlardan görüş alınmadan imara açılan alanlarla ilgili İptaller oldu. Şimdi aynı süreçler tekrar edilmesin diye mutlaka yasasına mevzuatına uygun planlamalar yapmalıyız. Bizim geçen belediye başkanlığı dönemimizde (2009-2014) bir çalışmamız oldu. Bugün 1/25.000’lik turizm çevre düzeni planı turizm bakanlığında onay bekliyor. 5000’lik, 1000’lik planlar ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.1/25.000’lik planlarınız onaylanmadan alt ölçekli planları hayata geçiremiyorsunuz. Ülkemizin içinden geçtiği siyasi  süreç ile beraber  turizm bakanlığında da süreç aksadı.1 yıldır turizm bakanlığında bekleyen bir planımız var.
TARIM ALANLARINI GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMALIYIZ
Geçmişte ilçemizde belde belediyeleri ve ilçe belediyemiz tarım arazilerini  imara açmışlar. Bugün itibariyle var olan mevcut nüfusun çok üstünde bir alan imara açılmıştır. Geçmişte yapılan hataların sonuçlarını bugün görüyoruz. Biz bir metrekare dahi  tarım alanlarının imara açılmasına karşıyız. Tarım alanlarının imara açılması ayağımıza sıkmak anlamına gelir. Tarım alanlarını gözümüz gibi korumalıyız.
SAMANDAĞ ÇEVRE YOLU
 Turizm merkeziyiz fakat bugüne kadar devlet buraya tek kuruş yatırım yapmadı. Buradaki girişimciyi de teşvik edecek bir adımda atılmadı. Şimdi fırsatlarımız var.Antakya Sinanlı kavşağından başlayıp çevlikte bitecek bir çevre yolu çalışması yapılıyor. Samandağ’ın geleceğini bu zeminde görmemiz gerekiyor. İkinci gelişme de büyükşehir belediyesi tarafından çevlik -arsuz yolunun yapılması diğer ilçelere Samandağ’ı bağlayan ,yatırımcının da ilgisini çekecek bir bölge olmamızı sağlayabilir. Turizm  yatırımları ,tarım alanında önemli fırsat yaratacaktır. Böyle bir kurgumuz var. Expo’dan sonra galiba buna mecburuz. “dedi
İmar çalışmalarıyla uzun vadeli bir planlamanın nasıl olabileceğine dair konuların masaya yatırıldı.Muhtarlar ve Stk Temsilcileri söz alarak görüş ve düşüncelerini ifade ettiler. 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş