Skip Navigation Links

DİKKAT ! 'Erken hasat zeytindeki kaliteyi düşürür'

Hatay Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, zeytin üreticilerini erken hasat konusunda uyardı.

Kültür Sanat   A+a-


Hatay Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, zeytin üreticilerini erken hasat konusunda uyardı.
Erken hasadın zeytindeki verimi düşürdüğüne dikkat çeken Zabun, zeytin meyvesinin yağlık ve sofralık olmak üzere iki amaçla değerlendirildiği için farklı olgunluk devrelerinde hasat edilmesi gerektiğini hatırlattı.
Sofralık zeytinlerin tüketici isteğine göre yeşil ve siyah olum devrelerinde hasat edildiğini, yeşil zeytinlerde ise hasat zamanının tane renginin yeşilden sarıya döndüğü dönemler olması gerektiğini hatırlatan Zabun "Siyah sofralıklarda ise çeşide özgü rengi alması beklenir.Yağlık zeytinler olgunlaşınca dane yumuşar,elle sıkılığında meyvenin suyu akar ve kabuktan kolayca ayrılır. Yeşil ve olgunlaşmamış meyvelerin dala tutunma kuvveti çok yüksektir. Erken hasatta dal tutunma kuvvetinden dolayı hasat zorlaşacağından işçilik masrafı artar." dedi.
Ülkemizde zeytin hasadının yüzde 90'ının sırıkla yapılmasından kaynaklı erken hasatta meyvelerin daldan daha zor koptuğundan sırıkla dallara daha kuvvetli vurulmasından kaynaklı sürgün fiiliz ve dallarda yaralanmaların artacağına dikkat çeken Zabun bu şekilde yapılan hasat nedeniyle ağacın taç gelişiminin yavaşladığını ve ekonomik ömrünün azaldığını belirtti.
Kuvvetli vurmanın etkisiyle meyvelerde yaralanma ve berelenmelerin artması nedeniyle meyvenin pazar kalitesinin düştüğünü de ifade eden Zabun, "Gövde, dal ve filiz yaralanmalarından dolayı hastalık ve zararlıların gelişimi için iyi bir ortam oluşturulur ve dal kanseri gibi hastalıkların yayılmaları kolaylaşır. Gelecek yılın çiçek ve meyve gözlerine zarar verildiği için zeytinde görülen periyodisite (dinlenme) artar dolayısıyla verim düşer." ifadelerini kullandı.
Erken hasat edilen zeytin danelerinin daha az yağlı olacağının da altını çizen Zabun, "Olgunluk arttıkça meyvedeki su miktarı azalır, yağ miktarı artar. İlimizde zeytin genellikle yağ için yetiştirildiğinden erken hasatta verim daha az olur." dedi.
Hatay Tarım İl Müdürü Zabun tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve hasat verim kayıplarını asgari düzeye indirmek için zeytin üreticilerinin hasatlarına 1 Kasım'dan önce başlamamaları noktasında uyardı.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet