Skip Navigation Links

Türkiye'nin Gurur Projesi Olacak

Arkeoloji Müzesi Proje Sorumlusu Kara: ''Türkiye'nin gurur projesi olacak'' -Hatay Mimarlar Odası Başkanı Coşkun: ''Yapı ülkeye büyük bir değer kataca

Kültür Sanat   A+a-

Türkiye’nin Gurur Projesi Olacak
 
Arkeoloji Müzesi Proje Sorumlusu Kara: ''Türkiye'nin gurur projesi olacak'' -Hatay Mimarlar Odası Başkanı Coşkun: ''Yapı ülkeye büyük bir değer katacak''
Hatay'da, otel yapılacak alanda sondaj çalışması sırasında bulunan Helenistlik döneme ait arkeolojik kalıntılara zarar vermemek için müze otel inşaat çalışmalarının insan gücüyle devam ettiği bildirildi.
Arkeoloji Müzesi Proje Sorumlusu Demet Kara, Mimarlar Odası yönetim kuruluyla birlikte müze otel inşaatındaki incelemelerde yaptığı konuşmada, otelin çalışmalar tamamlandığında Türkiye'nin gururu bir proje olacağını söyledi.
Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip projede çok önemli bilimsel çalışmalar yapma fırsatı bulduklarını ifade eden Kara, şöyle devam etti: ''Otel inşaatının sondaj çalışması sırasında bulunan arkeolojik kalıntılar üzerine yapılan kazı çalışmasını 20 Temmuz tarihinden bu yana yürütüyoruz. Kazıda, 850 metre büyüklükte bir mozaik gün ışığına çıkarıldı. 850 metre karelik bu mozaik Türkiye'nin en büyük mozaiği. Kazıda ayrıca hamam kompleksi, cam atölyesi ve Helenistlik döneme ait kalıntılara ulaştık. Müze otel inşaatı sırasında kalıntılara zarar vermemek adına titizlikle çalışıyoruz. İnşaatta insan gücüyle çalışmalar sürdürülüyor. Asla tarihi kalıntılara zarar verilecek bir işlem yapılmıyor'' diye konuştu.
Tarihi kalıntıların bulunduğu alanda Müze Otel yapma fikrinin çok isabetli olduğunu vurgulayan Kara, ''Türkiye'nin gurur projesi olacak. Arkeolojik kalıntılar yerinde sergilenerek kentin önemi daha da artacak.''
Hatay Mimarlar Odası Başkanı Yaşar Coşkun da, devletin imkanlarıyla bile zorla yapabileceği bir projenin özel teşebbüsün eliyle hayata geçirilmesinin çok önemli ve anlamlı olduğunu kaydetti. Kentte son yıllarda tarihi ve kültürel değerlerin öneminin daha iyi anlaşılmaya başlandığını belirten Coşkun, ''Tarihi değerlerin bulunması, ortaya çıkarılması, sergilenmesi ve bu yapının otelle birleştirilmesi dünyada eşine az rastlanan bir proje. Yapı ülkeye büyük bir değer katacak. Kentin önemli bir tarihi birikimi var. Umarım buna benzer bir projeyle tarihi değere sahip hipodrom için de bir çalışma başlatılır'' diye konuştu.
Müze Otel'in sahibi Necmi Asfuroğlu ise projenin kendileri için bir prestij meselesine dönüştüğünü, kazıların tamamen bilimsel yöntemlerle devam ettiğini, ortaya çıkan tarihi kalıntıların hiç birine zarar vermeden, inşaatın hassasiyetle sürdürüldüğünü söyledi.
Otel projesinin dünyada ve Türkiye'de alanında bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirten Asfuroğlu, ''Ülkemizin başarılı mimarlarından Emre Arolat ile çalışıyoruz, bu projeyle önemli başarılar kazanacağımıza inanıyoruz'' dedi.
Asfuroğlu, projenin tamamen ticari olmaktan çıktığını, Antakya ve Türkiye'ye prestij kazandıracak bir çalışma yaptıklarını ifade etti.
Müze Otel Proje Müdürü Osman Ersoy da projenin tamamen insan eliyle devam ettiğini, açılan 21 metrelik 66 kuyu ile otelin temellerinin çelik kolonlar üzerine oturtulmak suretiyle tarihi dokuya zarar vermeden sürdürüleceğini kaydetti.
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet