Skip Navigation Links

İskenderun Ve Antakya'da Tekno Kent Alanları

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder Hatay Genç İş Adamları Derneği'ni ziyaret etti.

Kültür Sanat   A+a-


MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder Hatay Genç İş Adamları Derneği'ni ziyaret etti.
Gerçekleşen ziyarette dernek başkanı Aykut Özbuğday 1993 yılında kurulan derneklerinin sivil toplum hayatına geçişte toplumun kültürel ve sosyal yönünün güçlendirilmesinde bulunduğu çevreye ekonomik katkılarda bulunmak amacı taşıdığını belirterek dernekle ilgili bilgi verdi. Derneğin esas arzusunun ilimize bir takım katkılar sağlamak olduğunu bu amaçla da gençlerin gelişimine dönük bir takım karşılıklı etkileşim, faydalanma sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Bu noktada üniversite ile işbirliği içinde çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Aykut Özbuğday’ın konuşmasının ardından üniversitelerin toplumların değişmesi ve dönüşmesi için çok önemli bir itici güce sahip kurumlar olduğunu ve üniversitelerin toplumların ürettiği en önemli müesseselerden birisi olduğunu söyleyen MKÜ Rektörü; “Herkesin farklı bir düşünce yönü, yolu, yöntemi var. Dolayısıyla herkes bir yolla hiç durmadan düşünüyor; kendi, ailesi, işi, ülkesi için düşünüyor. O zaman bu düşüncelerin hepsini aynı potanın içinde toplarsak, çok akılla düşünen bir yapıyı kurarız. Objektiflik ve çoğulculuk paydasında tüm hizmetleri hızlı bir şekilde ayağa kaldırırız ve herkesin beyin enerjisinden pozitif yönde yararlanırız diye düşünmeliyiz. Objektiflik ve çoğulculuğa her zaman için önem verdik ve bütün işleri bu paydada yürütmeye gayret ettik. Sadece size ait olduğunu düşündüğünüz bir işi sürdürmeye başladığınızda enerjisinden, desteğinden mahrum kalacağınız büyük kalabalıkları kaybetmiş oluyorsunuz.” dedi. Bu noktada üniversitemizde hayata geçirilmeye çalışılan en önemli projelerden birisinin üniversite sanayi işbirliğine temeline dinamik katkı sunacak olan 2010-2012 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen Merkezi Araştırma Laboratuvarı Projesi adlı bir projelerinin olduğunu söyledi. Devlet Planlama Teşkilatı bu türden projeleri yürütürken zorunlu kıldığı şeylerden bir tanesinin içerisinde sanayicilerinde taraf olarak bulunduğu, üniversitedeki tüm akademisyenlerin, ildeki, bölgedeki tüm ar-ge çalışanlarının kullanımına açık olduğu teminat altına alınmış, yeni bir yönetmelikle yönetilen, yönetiminde ilgili iş adamları derneklerinin, ticaret sanayi odalarının da bulunduğu çok akılla yönetilen merkezler olması, Ar-ge anlamında sanayicinin de ihtiyacını karşılayan ihracat amaçlı ürünlerin analizlerinin yapılmasını sağlayan, onlara sertifikasyon anlamında destekler veren bir yapı oluşturmasıdır.” dedi.
Eğitim Kurumları Toplumun Sürdürülebilirliğinin Teminatıdır
Sanayici hem kendi mühendisini, girişimcisini, yöneticisini yetiştirecek hem de fabrikasını kuracak, ürününü yapacak, ihracatını yapacaksa o zaman eğitim kurumlarına ne ihtiyaç var diyen Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder; “Eğitim kurumları toplumun sürdürülebilirliği adına hem eğitim, sanayi, hem de sağlık alanında teminattır. Devlet bu amaçla eğitim kurumlarını sürekli olarak hiç durmadan büyük kaynaklarla desteklemeye devam eder. Bu bir döngüdür. Bizim ürettiğimiz, bizim yetiştirdiğimiz çıktılarımız olan insan kaynaklarımızı siz istihdam ederseniz. Siz onlarla üretim yapar, ülkenin ekonomik zenginliğini oluşturmaya çalışır, ürettiğiniz vergilerle tekrar üniversitelerimizi güçlendirmek adına katkılar sunarsınız. Aynı fabrikadanız biz. Batı toplumlarından farklı olarak üniversite sanayi iş birliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda üniversitemizde sürekli eğitim araştırma uygulama merkezleriyle pek çok alanda bilgi ve birikimlerimizi aktarıyoruz. Yeri geldiğinde kurumlarımızda yeri geldiğinde de diğer kurumlarda hizmetler veriyoruz.” şeklinde bilgi aktarımında bulundu.
Üniversitelerde veya şehirlerde çok taraflı ortaklıklarla kurulan teknokentlerin hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan Rektörümüz, şimdilerde sayısı 40 civarını bulan bu teknokentlerden birisinin üniversitemiz tarafından kurulacağını belirtti. Üniversite Yönetim Kurulunda hem İskenderun’da hem Antakya’da iki ayrı yerde 100 er dönümden 200 dönümlük arazimizi teknokent alanı olarak belirlendiğini ve bunun organizasyonu için bir çatı kuruluşa ihtiyaç olduğunu anlattı.
Üniversite Sanayi Kamu İş Birliği Merkezi
Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder; “Danışmanlık hizmetlerinin, piyasa araştırmalarının yapılması, rehberlik faaliyetlerinin yürütülmesi, piyasaya nasıl girilmesi gerektiğiyle ilgili fizibilitelerin yapılması için bir çalışma grubunun oluşturulması gerekiyor. Üniversite bu anlamda da her türlü desteği verecek. Üniversite Sanayi Kamu İş Birliği adı altında bir merkez şu anda üniversitelerde kuruluyor. Bu merkezinde kuruluş çalışmalarını yürüttük. Resmi gazetede yayınlandı ve şu anda resmileşti. Tüm sanayicilerimiz, iş adamlarımız Üniversite Sanayi Kamu İş Birliği Merkezinin de faaliyet esaslarının ne olduğunu yönetmeliği inceleyerek öğrenebilecek.” dedi.
MKÜ Rektörü, üniversitede önemli bir fikri olan, üretime dair önemli bir çalışması olan bir bilgiyi, bir fikri bir sanayicinin uygulaması için o ürünün, bilginin ticari değer haline, üretim haline döndürülmesi gerektiğini ve ürünü ticarileştirme merkezlerinin bu anlamda bir kuluçka merkezi olarak çalışacağını söyledi. Rektörümüz; “Sanayiciyle üreticiyi sık sık bir araya getiren bir zihin jimnastiği atmosferinde buluşturarak ürünlerin, süreçlerin, üretimlerin, çıktıların daha değerli hale gelmesini sağlayan bir merkez olarak ilk işimiz Ürün Ticaretleştirme Merkezini kuracağız. Fikri ve sınai haklar sahiplerinde kalmak üzere akademisyenlerimizin ürettiği değerli fikirleri sizlerin kullanımına açacağız. Hem sizin hem üniversitenin önemli gelirler elde edeceği bir yapı kuracağız.” dediği konuşmasında Washington Üniversitesi’ne ve Tayvan’daki üniversitelere yaptığı ziyaretleriyle ilgili izlenimlerini de genç iş adamlarına aktardı.
Konuşmasında üniversitemizde 628 farklı çeşitte defne ağacının incelendiğini, bu inceleme neticesinde yağ veriminin, meyve veriminin hangi tür için iyi olduğunun belirlenmiş olduğunu belirten Rektörümüz; “Bizim bilgimiz var ama bunu alıp birinin bizim danışmanlığımızda kullanması lazım. Zahterden ekstre edilmiş bir maddeyi şu anda Romanyalılarla birlikte iki ayrı araştırma grubu olarak çalışıyor, yatak yarası adı verilen uzun süre yatan hastalarda oluşan yaralar için ilaç yapımında kullanıyoruz. Bu noktada gerçek anlamda üretime geçmemiz gerekiyor. O zaman çok büyük katma değerli gelirler, ürünler sahibi olmaya başlayacağız.” dedi.
MKÜ Rektörü, üniversite sanayi kamu işbirliğinin önemini vurguladığı konuşmasının ardından derneğin anı defterine duygu ve düşüncelerini yansıtan bir yazı yazdı. Aykut Özbuğday’ın üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder’e plaket ve Rektörümüzün HAGİAD Başkanı Aykut Özbuğday’a hediye takdiminin ardından çekilen toplu fotoğrafla son buldu.
 
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet