Skip Navigation Links

CHP Kadın Kolları ‘Seçme ve Seçilme’ 82. Yılı Açıklaması!

CHP İskenderun Kadın kolları Başkanı Nilgün Selçuk‘Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’ verilişinin 82. Yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

CHP Kadın Kolları ‘Seçme ve Seçilme’ 82. Yılı Açıklaması!Web
TV

Gündem   A+a-

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Teşkilatı Kadın kolları Başkanı Nilgün Selçuk ve yönetimi ‘Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’ verilişinin 82. Yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.  
CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Nilgün Selçuk, “Kadınlar Kurtuluş Savaşı’nın en önemli unsurlarından biriydi. Ve Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet’in ilanından sonra ‘kadın hareketine’ büyük önem verdi” dedi.
Başkan Nilgün Selçuk açıklamasının devamında, “1923 Konya’da
       Dünya da hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim diyemez. Kimse inkar edemez ki bu harp de ve ondan evvelki harpler de milletin hayat kabiliyetini tutan hep kadınımızdır.
Diye halka seslenmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın cesur kadınlarına olan güvenini ve şükranlarını Mart 1923’de Atatürk şöyle dile getiriyordu.
 çift süren, tarlayı eken, ormanda odun ve keresteyi getiren, mahsulleri pazara götürerek paraya çeviren, aile ocaklarının dumanını tüttüren, bütün bunlarla beraber, sırtıyla kağnısıyla kucağında ki yavrusuyla, yağmur demeyip, kış demeyip, sıcak demeyip, cephenin mühimmatını taşıyan hep onlar, hep o ulvi, o fedakar, o ilahi Anadolu kadınları olmuştur. Binaenaleyh hepimiz bu büyük ruhlu, büyük duygulu kadınlarımızı Şükran ve minnetle ebedi şerefli ve kutsal sayalım.
           1923ün yaz aylarında Halk Fıkrası Cumhuriyet’in ilanından önce ‘Kadınlar Halk Fıkrası’ kuruldu. Bu örgüt Kadın Haklarının ilk savunucusu oldu. Şubat 1924 de ise Türk Kadın Birliği kuruldu.5 Aralık 1934 de Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verildi. Türkiye Avrupa’nın öncüsü konumuna geldi. Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi ile ilgili Atatürk yaptığı ilk konuşmada
          Bu karar Türk kadınına sosyal ve siyasal hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihler de aramak lazım gelecektir. Türk kadını evdeki medeni durumunu yetki ile işgal etmiş, iş hayatının her aşamasında başarılar göstermiştir. Siyasi Hayatla, Belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu sefer de milletvekili seçilme suretiyle hakların en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bu gün Türk kadınının elindedir. Onu yetki ve liyakatle kullanacaktır.
      Ve bugün 82.yılında 5 Aralıkta, 4+4 ler ile kız çocuklarının okumasının önüne geçilmiş, eğitimde fırsat eşitsizliği yaratılmış, çocuk gelinler çoğalmıştır. Kadının yeri evi olarak gösterilmiş AKP İktidarı  ‘Sizin göreviniz annelik’,’5 çocuk yapın’ diyerek nasıl doğum yapacağından, nasıl giyineceğine dahi seçme hakkı elinden alınmıştır. Kadınlar sosyal ve siyasal yaşamdan uzaklaştırılmış, Şiddete, tecavüze maruz kalmıştır, her türlü ayrımcılığı yaşamıştır. Öyle ki kadının adı bakanlıktan dahi kaldırılmıştır Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmuştur. Seçme ve Seçilme hakkı kâğıt üzerinde kalmış uygulamada ise kadın eve hapsedilmiştir. Türk kadını kendisine sunulan hakları Kurtuluş Savaşı’ndaki başarısını ve gücünü unutmuştur. Gün Pasifize edilen kadınların kendi güçlerine dönmeleri insan haklarını yaşama geçmesi için mücadele verme günüdür. Mecliste tüm karar mekanizmalarında eşit temsil eşit katılım ile mümkün kılınabilir. Biz CHP Kadın Kolları olarak bu mücadelede bizimle aynı safta yer alacak tüm kadınlarımızı kucaklıyor, kadın gücünde birleşmeye davet ediyoruz. 
Katılımınız için sevgi ve saygılarımızı sunuyor teşekkür ediyoruz.” dedi.
Haber – Mustafa Mert 
 
 
 
CHP Kadın Kolları ‘Seçme ve Seçilme’ 82. Yılı Açıklaması! videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet