Skip Navigation Links

Bakan Eker Ve Bakan Ergin Hatay'da

- Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker:'Tarım Ve Hayvancılıkta Gelinen Nokta, Tarım Politikalarının Başarısıdır'

Kültür Sanat   A+a-

 
Bakan Eker Ve Bakan Ergin Hatay’da
 
- Hatay’da Bulunan Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker İle Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘Hatay İli Tarım Ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Tanıtım Sunumu Ve Sektör Temsilcileri İle Toplantısı’ Programına Katıldı
- Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker:
-"Tarım Ve Hayvancılıkta Gelinen Nokta, Tarım Politikalarının Başarısıdır”
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın son yıllarda ulaştığı noktanın mutluluk verici olduğunu; bunun da Türkiye’de uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının başarısı olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Antakya’da gerçekleştirilen ‘Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Tanıtım Sunumu ve Sektör Temsilcileri ile Toplantı’ programına katılmak üzere Hatay’a geldi. Antakya Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Eker, gelinen süreçteki gelişmelerin ele alınacağını söyledi. Hatay ili Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı ile ilin gelecek vizyonunun ortaya çıktığını ifade eden Bakan Eker, “Hatay genelinde kayıtlı çiftçi sayımız 26 bin. 270 bin hektar arazide üretim yapılıyor. Bu kadar büyük alanda üretim yapılmasına rağmen birçok çiftçimiz, çiftçi kayıt sistemine dahil değil. Oysaki kayıtlı olsalardı devletten destek alabilirlerdi” diye konuştu.
Türkiye’nin 2011 tarımsal ihracat rakamlarının 800 milyon dolar olduğunu kaydeden Bakan Eker, “Türkiye bio çeşit zengini bir ülke. Bio tarımsal üretimden 3 milyar dolar gelir elde etmekte. Üretim değeri 1 milyar dolardan 3 milyar dolara çıkmış durumda. Bunu da hükümet olarak aldığımız tedbirler, uyguladığımız projeler, destek politikaları ile bir yerlere gelindiğini görüyoruz. Bir anlamda verimlilik artışı sağlanmıştır” dedi. Bakan Eker şöyle devam etti:
“Türkiye’de AK Parti hükümetinin iktidara gelmesi ile meyve üretimi 568 bin tondan, 891 bin tona çıkmıştır. Bu da yüzde 57’lik bir artış demektir. Yine buna paralel olarak Dane mısırda üretim 25 bin tondan 75 bin tona çıkmıştır. Kütlü pamuk 268 bin tondan 270 bin tona çıkmıştır, artış yüzde 1’dir. Turunçgillerdeki artış ise yüzde 54’tür. Üretim 373 bin tondan, 574 bin tona çıkmıştır. Zeytin üretimi 181 bin ton, nar, 4200 tondan 13,500 ton’a çıktı. Üzüm 40 bin tondan 62 bin ton çıktı. Patates 16 bin tondan 40 bin tona çıktı. İlimizdeki büyükbaş hayvan sayısı 76 binden 128 bine çıktı. Kültür ırkı sığır varlığı 9 binden 30 bine çıktı. Koyun varlığı 85 binden 126 bine çıktı. Hatay’daki küçükbaş hayvan sayısı 142 binden 240 bine çıktı. Süt üretimi 97 bin tondan 137 bin tona çıktı. Bal üretimi 684 tondan 1239 tona çıktı. Çiftçilerimize 2002 yılında ödenen destek 30 milyon TL’den 2012’de 128 milyon TL’ye çıktı. Diğer değişle Hatay’daki çiftçilerimize 130 milyon TL destek ödemesinde bulunduk. Bugüne kadar Hataylı çiftçilerimize 983 milyon TL destek ödemesinde bulunuldu. Tarım Bakanlığı olarak 17 ürün için destek ödemesi yapıyoruz. Buna göre 2002’de 18,5 milyon TL olan destek 2012’de 108,5 milyon TL’ye çıkmıştır. Hayvancılık desteği 43 binden 6,9 milyon TL’ye çıkmıştır. Tarımsal kredi kullanımında büyük kolaylık getirdi. Geçmiş yıllarda Ziraat Bankası’ndan çiftçilere verilen kredi 9,400 bin TL iken 2011 yılı sonu itibariyle verilen kedi miktarı 329 milyon TL’ye çıkmıştır. Çiftçilerimize aynı zamanda makine ve ekipman konusunda da yüzde 50 hibe desteği ile destek veriyoruz. Hatay genelinde 1768 projeye 11 milyon TL destek verdik.”
Tarıma dayalı sanayinin gelişmesini hedeflediklerini bunun için istihdam oluşturulmasına öncülük ettiklerini anlatan Bakan Eker, "66 projeye verdiğimiz destek ile 51 sanayi sektörünün çalışmasını sağladık 27 milyon TL destek verdik. Evet sorunlarımız çok ancak çözüm yolları da çok. Bu sorunları el birliği ile çözeceğimize inanıyorum.”
Düzenlenen toplantıda kısa bir konuşma yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Türkiye’de ve Hatay’da tarım ve hayvancılık sektörünün geldiği noktanın sevindirici olduğunu belirterek, tarımla ilgili yapılan ve yapılması planlanan çalışmaların, Türkiye ve Hatay için için hayırlı olmasını diledi. Hatay’dan ve bölgeden tarım ve hayvancılık sektöründen temsilciler ile çiftçilerin de katıldığı toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Toplantıya Bakan Eker ve Bakan Ergin’in yanı sıra Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Salih Güder, Antakya Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli ile sektör ve esnaf temsilcileri katıldı.
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet