Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 82. Yıldönümü!

Türk Kadınlar Birliği Derneği İskenderun Şubesi Başkan Canan Gencer önderliğinde ‘5 Aralık Seçme ve Seçilme Yıldönümü’ dolayısıyla Türk Kadınları

Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 82. Yıldönümü!Web
TV

Gündem   A+a-

 Türk Kadınlar Birliği Derneği İskenderun Şubesi Başkan Canan Gencer önderliğinde  ‘5 Aralık Seçme ve Seçilme Yıldönümü’ dolayısıyla Türk Kadınları üyeleri ile bir araya geldi.
 
TÜRK kadınlar Birliği Derneği İskenderun şubesi organizesinde, Türk Kadınlarını 5 Aralık 1934 yılında çıkarılan kanunla seçme ve seçilme hakkını kutlamak için bir araya geldi. Düzenlenen etkinlik tüm şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşısın okunması ile başladı.
Daha sonra 10. Yıl Marşı tüm misafirlerin katılımı ile Türk bayrakları sallanarak okundu.
Türk Kadınına 5 Aralık 1934 günü Seçme ve Seçilme hakkının kullanılmasında cinsiyette ilişkin sınırlamaların kaldırılmasın 82. yıldönümünü kutladıklarını belirten Türk Kadınlar Birliği Derneği İskenderun Şube Başkanı Canan Gencer, ”1926 yılında kabul edilen Türk Medeni kanunu ile toplum ve aile içinde eşit haklar kazanan ve layık olduğu saygın yere ulaşan Türk Kadını, sıra ile 3 Nisan 1930 günü kabul edilen Belediye Kanunu ile yerel yönetimlerde oy ve söz sahibi olmaya hak kazınmış, 26 Ekim 1933 tarihinde köylerde muhtar ve ihtiyar heyetlerinde seçilme hakkını elde etmiştir. 1934 yılında bugünde 1924 Anayasasını değiştiren 2599 sayılı kanun kabul edilmiş ve Türk Kadınları, siyasal haklarının en önemlisini ve savunucusunu elde ederek gerçek eşitlikle, her alanda seçme ve seçilme haklarına sahip olmuştur. Ulu önder Atatürk’ü hep güvendiği ve çağdaş uygarlıklar düzeyine ulaşabilmek için, yeni yapılmakta olan toplumun esas dinamiği olarak gördüğü biz olduk. Ülkemizin geleceğinde söz sahibi olmamıza olanak tanıyan bu çok önemli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmiş olması nedeniyle bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum.
 
Ayrıca bilindiği gibi 1924 yılında kurulan derneğimizin bu haklarımızın kazanılmasında çok önemli katkıları olmuştur.
 
Amacımız Türkiye’de kadın ve erkeğin toplumsal ekonomik ve siyasal eşitliğidir. Bu vesile ile bu amaç için mücadele veren ve emeği geçen tüm üyelerimize de teşekkürü borç biliyorum. Şimdi Aziz Atamızın huzurunda söz veriyoruz ki biz kadınlar daima ve her zaman, armağanı olan aydınlık Türkiye’yi daha geniş ufuklara taşımak için onun ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucuları olacağız. Bu önemli günün bize yüklediği sorumluluğun gereğini, gücümüzü birleştirerek sosyal ve siyasal yaşamın içinde eğitimli haklarının bilincinde kadınlar olarak korkmadan ve yılmadan yerine getireceğiz. Bizi susturmaya ve durdurmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini burada bir kere daha ilan ediyor hepinize saygılar sunuyorum. Sevgili Türk kadınları sakın Atatürk’ü unutmayınız. Ne Mutlu Türküm Diyene!” dedi.
 
Ayrıca günün önemine binaen Hatay Barosu Avukatlarından Ecem Doğru’da, 5 Aralık Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması seçme ve seçilme hakkından, seçme ve seçilememe haksızlığı’ na diyerek başladığı konuşmasında,  “Yüce Önder Atatürk' ün devrimlerine sahip çıkmamız, bugünlerde her zamankinden çok daha önemli. Türkiye’ de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı'nın verilişinin 82. yıldönümünde, bu günün anlam ve önemini bilerek,  bizleri bir araya getiren, bu güne hep birlikte sahip çıkmamızı sağlayan Türk Kadınlar Birliği’ ne ve değerli üyelerine şükranlarımı sunarım. Anayasa’da, Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında, Parti Tüzüklerinde Seçilme Hakkımızı yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyete en az %40 temsil hakkı getiren değişikliğin gecikmeksizin yapılması gerekmektedir. 
 
Atatürk’ün; “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?” sözünde belirttiği gibi, ancak kadınların da kendine özgü bakış açısı ile söz sahibi olduğu bir ülkenin zenginleşme umudu vardır.
Kadınların karar verme süreçlerinde yüksek oranda temsil edilmesi ve başta bir halk sağlığı sorunu olan “şiddet” olmak üzere, kadın sorunlarının çözümü konusunda topyekûn bir mücadele şarttır! Her alanda cinsel ayrımcılıkla mücadele sadece kadın sorunu olarak görülemez. Kadının yönetimde eksik temsili, sadece kadın sorunu değil aynı zamanda demokrasi sorunudur. Bu eşit hakkımız, eşit katılım sağlanmadan da somutlaşmayacaktır. Kadın ve erkeklerin hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsil edileceği günlerin geleceği inancı ile Türkiye’ de Kadının Seçme ve Seçilme Hakkını elde edişinin 82. Yıl dönümünü kutlarım. “ dedi.
 
Haber: Mustafa MERT
 
 
 
Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 82. Yıldönümü! videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş