Skip Navigation Links

' Erkeklerde Kısırlık Tedavi Edilebilir'

Özel Palmiye Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Yusuf Diker: ' Erkeklerde Kısırlık Tedavi Edilebilir'

Sağlık   A+a-

<a"" align="top" src="http://i1012.hizliresim.com/2010/12/6/3026.jpg" />

Özel Palmiye Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Yusuf Diker:
Erkeklerde Kısırlık Tedavi Edilebilir”
Özel Palmiye Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Yusuf Diker, çok sık rastlanan ve evliliklerde ciddi sorunlara neden olan “Erkeklerde kısırlık” konusunda açıklamalarda bulundu.
Günümüz ileri tıp teknolojisi ile kısırlığın tedavisinin mümkün olduğuna dikkat çeken Operatör Doktor Diker, kısırlığa neden olan etkenlerden uzak kalmanın çocuk sahibi olmakta önemli bir aşama olduğuna dikkat çekti.
Kısırlık konusunun kabusa dönüşmemesi için uyarılarda bulunan Özel Palmiye Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Yusuf Diker, “
Düzenli cinsel yaşantının sürdürülmesine ve korunma yöntemlerinin uygulanmamasına rağmen evliliğin başlangıcından itibaren 1 yıl geçmesine karşılık evli çiftlerin çocuk sahibi olmamaları infertilite (kısırlık) olarak tanımlanır. Normal çiftin bir ay içerisinde gebe kalma şansları %20-25, 6 ay içerisinde %75 ve bir yıl içerisinde ise %90dır. Gebeliklerin çoğu kadın yumurtlama günü yada yumurtlamadan önceki 6 gün içerisinde bulunan cinsel ilişkiler neticesi görülür. İnfertilite(kısırlık) sebeplerinin 1/3 ü erkekle ilgili,1/3 ü kadınla ilgili, 1/3 üde her iki cinsle ilgilidir.
Erkek kısırlığına neden olabilecek birçok etken vardır. En sık neden yumurtalık damarlarında varisleşme yani varikoseldir. Bunun dışında hormonal nedenler, geçirilmiş ameliyatlar(geç yapılmış inmemiş testis ameliyatları, fıtık operasyonları..), geçirilmiş iltihabi hastalıklar(özellikle ergenlik döneminde geçirilen kabakulak enfeksiyonu..), madde bağımlıları(eroin, morfin, sigara, alkol..), çevresel ve kimyasal etkenler, sistemik hastalıklar(şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalıları, orak hücreli anemi..), şişmanlık, bazı meslek grupları(boya atölyelerinde çalışıp kimyasal madde inhale edenler, aşırı sıcak yerde çalışanlar...)sayılabilir.
Varikosel erkek kısırlığının en önemli sebeplerinden birisdir ve %90 oranında anatomik nedenlerden dolayı sol tarafta görülür. Bu hastalıkta yumurtalık(testis) toplardamarında genişleme olur, damar içinde kanın göllenmesine, testiste ısı artışına yol açar. Bu durum sperm hareket, sayı ve şekil bozukluğuna neden olarak erkek kısırlığını ortaya çıkarır. Ameliyat ile erkeğin sperm üretimini istenilen düzeye çıkarmak hedeflenir.(sperm parametrelerinde %70 oranında düzelme olması beklenir)
Erkek infertilitesinin araştırılmasında bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Erkeklerde 72 saatlik cinsel perhiz sonrası yapılan sperm analizidir ve buna spermiyogram ismi verilir. Bunun dışında birtakım hormonal ve biyokimyasal testler dışında yumurtalıkların kan akımını saptamak için skrotal renkli dopler ultrasonografi sayılabilir.
Erkek kısırlığınında tedavi basamaklar halinde uygulanır, başlangıçta basit ve sebebe yönelik tedaviler tercih edilir. İlaç ve cerrahi seçenek olarak iki şekilde yapılır. Enfeksiyonlar, hormon bozuklukları ve bazı spermiyogram bozukluklarında ilaç tedavisi verilir. Cerrahi tedaviler ise kanal tıkanıklıklarını açmaya veya varikosel problemini çözmeye yöneliktir.Bu tedavilerle başarılı olunamadığı zaman yardımcı üreme tekniklerinin uygulanması gerekir. Uygun çiftler erkek eşin laboratuvarda hazırlanan spermlerinin jinekolog tarafından eşe verilmesi (aşılama-inseminasyon) yönteminden fayda görebilir iken bu yöntemden fayda göremeyen ve daha ağır olgulara mikroenjensiyon-tüp bebek uygulaması son çare gerekebilir. Kısırlık tedavisinde yurdumuzda şu anki mevcut şartlarda tüm ileri tetkik ve tedaviler uygulanabilmektedir. “ dedi.

 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet