Skip Navigation Links

Dörtyol’da Sağlık Alanında Bir İlk..

Dörtyol İlçesi Devlet Hastanesinde bir ilk gerçekleştirilerek mide küçültme operasyonu yapıldı.

Dörtyol’da Sağlık Alanında Bir İlk..

Dörtyol   A+a-

Geçtiğimiz hafta iki günde dört ameliyat gerçekleştirildi.

Uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonlardan elde edilen sonuçlar umut verici. Uygulamanın yaygınlaşacağı, diyet ve spor yaparak zayıflama imkanı bulamayanların yaşam kalitelerinin bu yöntemle artacağı kaydedilmekte.

İlk ameliyat Yeşilköy Mahallesi Muhtarı Ferhat Aydın’ın eşi Ayşe Aydın’a (49) yapıldı. Saat 11;00’da ameliyata alınan Ayşe Aydın yaklaşık 2 saatlik bir operasyon sonrası servise alındı.

Genç yaşlarda gördüğü kortizon tedavisi nedeniyle aşırı kilo alan Ayşe Aydın geçtiğimiz üç yıl boyunca diyet ve spor yapmasına rağmen fazla kilolarından kurtulmayı başaramamıştı.

Dörtyol Devlet hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatı Doç. Dr. Ayhan Mesci ve Op. Dr. Doruk Barlas birlikte yaptılar.

Ameliyat sonrasında bir açıklama yapan Op. Dr. Doruk Barlas; “Tüp mide ameliyatı (Sleeve gastrektomi) kapalı yöntem (laparoskopi) ile yapılmaktadır. Hastaya  4 yada 5 adet 1 cm lik kesi uygulanarak ameliyat tamamlanmakta, midenin yaklaşık %80 lik kısmı, stapler adını verdiğimiz özel bir alet kullanılarak 3 sıra halinde zımba ile kapatılıp kesilerek çıkartılmaktadır. Tüp mide (sleeve gastrektomi) operasyonu ardından hasta hızlı bir şekilde hayatına geri dönebilir. Operasyon iki saat içinde tamamlanır. Operasyonun ikinci günü hasta evine dönebilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra2.saatte yürümeye başlayan hastalar 4.saatte su içmeye başlar. İlk İki hafta sulu besinler tüketilir1.aydan itibaren katı gıdaya geçilir. Tüp mide ameliyatı ile hastalar iki şekilde kilo vermektedir. Mide hacminde küçülmeye bağlı olarak daha az yiyerek doyma hissi sağlanmakta ve midenin çıkartılan kısmından salınan ghrelin ismini verdiğimiz iştah hormonu salınımı kesilmesi nedeniyle hastalarda iştahsızlık oluşmaktadır. Bu sayede hasta daha az yemek ister .” açıklamasında bulundu.

Doç. Dr. Ayhan Mesci’de yaptığı açıklamada; “Obezite dünyanın en önemli sağlık sorunlarından birisidir ve her yıl dünyada obeziteye bağlı hastalıklar nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, astım, diyabet, bağırsak, meme ve prostat kanseri obeziteyle ilişkilendirilen hastalıklardan sadece birkaçıdır. Oysa obezite cerrahisi yöntemlerinden birisiyle tedavi edilen ve kilo verme sürecine giren hastalar, 6 ay sonra bu hastalıklardan ve yarattıkları risklerden uzaklaşmakta hatta bir çoğunun artık ilaç kullanmasına bile gerek kalmamaktadır. Uzun süredir tıbbi diyet, egzersiz gibi kilo verme yöntemlerini deneyen ancak başarılı olamayan, beden kitle indeksi35’in üzerinde olan kişiler bu ameliyatlar için uygun aday olabilir.” Dedi.

Başarılı geçen ameliyat sonrasında teşekkür mahiyetinde bir açıklama yapan Yeşilköy Mahallesi Muhtarı Ferhat Aydın’da; “Eşimin amaliyatının yapılmasında çaba sarf eden Hastane Başhekimi Uzm. Dr Adem Takış, İlçe Sağlık Müdürüm Dr Halil Canbolat, Doç. Dr. Ayhan Mesci, Op. Dr Doruk Barlas ve tüm emeği geçen hastane personeline ayrı ayrı teşekkür ederim. Op. Dr Doruk Barlas hocamın üstün çabaları ile Hatay ilimizdeki Devlet Hastanelerimizin içindesadece Dörtyol Devlet Hastanemizde yapılan mide küçülme ameliyatı başarıyla gerçekleşmiş oldu. Op. Dr. Doruk Barlas hocam sizinle gurur duyuyoruz.” Dedi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet