Skip Navigation Links

MKÜ'de Nevruz Şenliği

21 Mart Nevruz Şenliği kapsamında Mustafa Kemal Üniversitesi'nde coşkulu bir program düzenlendi.

Gündem   A+a-

Üniversitemizde Nevruz Şenliği

21 Mart Nevruz Şenliği kapsamında Mustafa Kemal Üniversitesi’nde coşkulu bir program düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan öğrenci konseyi başkanı Kasım Tuncer, “Her yıl Mart ayının 21’inde kutlanan Nevruz Bayramı, tarihi Orta Asya Türklerine dayanan ve baharın gelişine duyulan sevinci, toprağın uyanışını, tabiatın yeniden dirilişini simgeleyen Türklerin ilk millî bayramıdır.” sözleriyle Nevruz bayramının anlam ve önemine değindi. Konuşmasını Mehmet Akif’in ‘Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.’ vecizesiyle tamamladı.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, nevruz bayramının Türk tarihindeki önemini, milli birlik ve beraberliği sağlamadaki rolünü, insan ve tabiat arasındaki ilişkinin kültürel yansımalarını belirten bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, “Milletleri millet yapan unsurların başında en önemli unsur, onların millî kültür ve gelenekleridir. Millî kültürü oluşturan unsurlar arasında gelenekler, görenekler, inanışlar, töreler, törenler gibi bayramlar da çok önemli bir yere sahiptir.” sözleriyle başlayan Güder, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “22 Mart’ta kültürümüzün yayıldığı geniş bir coğrafyada kutlanan, milletimizin sahip olduğu önemli kültürel değerlerden birisi olan Nevruz Bayramı, barışın, hoşgörünün, kardeşliğin ve dostluğun kaynağıdır. Bu anlamda Nevruz, sadece kuzey yarımkürede kıştan bahara geçiş surecinin sembolik bir başlangıcı olmaktan ziyade kültürel bir kimliğe dönüşmüştür. Böylelikle her halk kendi kültürel yaşamı içerisinde bir doğal olayı şenliğe dönüştürerek geleneksel hale getirmiştir.”

Nevruz bayramının milletimize sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, barış, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşmayı getirmesi dileğinde bulunan Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, konuşmasına şu sözlerle son verdi. “Biz Üniversite yönetimi olarak Nevruz’u her bayramda, her baharda artan bir coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz. Bu bayram, başkalarının değil bizim bayramımızdır. Bu bayramı sahiplenip taşkınlık yapmadan sevgi, mutluluk, coşku, barış, kardeşlik içerisinde hep beraber kutlayalım.”

Daha sonra Belediye Başkanı Vekili Serdar Güven, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Koç, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Yakup Bulut, Öğretim Üyeleri ve öğrencilerle birlikte kortej halinde şenlik alanına geçilerek Nevruz Bayramı kutlamaları gerçekleştirildi.

Nevruz Bayramı kutlamaları çerçevesinde Nevruz Ateşinin yakıldı, Halkoyunları ekibi bir gösteri sundu, halay çekildi, örs üzerinde demir dövüldü, ateş üzerinden atlandı.


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet