Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Göz Tembelliğinde Genetik Önemli Etken

Medical Park Tarsus Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yüksel Demirci, ailesinde göz tembelliği olan çocuklarda

Göz Tembelliğinde Genetik Önemli Etken

Sağlık   A+a-

riskin daha yüksek olduğunu söyledi.
Op. Dr. Yüksel Demirci, tüm çocukların 0-3 ay ve 2-3 yaş aralığında, herhangi bir sorun olmasa bile mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerektiğini vurguladı. Op. Dr. Demirci, "Toplumda yüzde 2-4 sıklıkla ve genellikle tek gözde göz tembelliği görülmektedir. Gözdeki problem nedeniyle retinada hayalin net oluşmaması ve gözün beyne ilettiği görsel uyaranların zayıf olması nedeniyle çocukluk yıllarında gelişebilmektedir. Ailede göz tembelliği olan bir kişi varsa bu çocuklar mümkünse daha erken yaşlarda söz konusu muayeneden detaylı olarak geçmelidirler. Ayrıca, okul çağına gelmiş çocukların okula başlamadan önce mutlaka muayene edilmeli, çünkü göz problemi olan çocukların öğrenme güçlüğü çekebileceğini unutmamalıyız. Ambliyopi tanısı için mutlaka bir göz doktoru muayenesi şarttır" dedi.
ŞAŞILIK İLK SIRADA
Şaşılığın en sık görülen göz tembelliği nedeni olduğunu belirten Op. Dr. Demirci, "Kayan gözden gelen görüntü, çift görmenin önlenmesi amacıyla beyin tarafından yok sayılır ve çocuk sağlam gözüyle görmeye yönlenir. Bu kayan gözün görmesinin düşmesine neden olur" diye konuştu. Tek gözün diğerine göre daha fazla miyopik, hipermetropik ya da astigmatik olmasıyla ve görme seviyesinin diğerine göre düşük olmasıyla da göz tembelliği oluştuğunu kaydeden Op. Dr. Demirci, "Bu, çocuk ve ailesi tarafından fark edilemediği için en zor tanı konan göz tembelliği nedenidir" dedi. Op. Demirci, katarakt ya da kapak düşüklüğü gibi görüntünün net odaklanmasını engelleyecek durumlarda da göz tembelliği gelişebildiğini ve bunun en ağır tür olduğunu vurguladı.
ÖNCELİK 'NEDENİ DEĞİŞTİRMEK'TE
Op. Dr. Yüksel Demirci, görme tembelliğinin tedavisiyle ilgili olarak ise şunu söyledi:
"Tedavide yapılması gereken, göz tembelliğinin nedenini düzeltmektir. Kırma kusuru tespit edilen hastaya gözlük yazılmalı. Çoğunlukla beraberinde kapama tedavisi uygulanır. Az gören gözün kullanılması için iyi gören gözde damlalar ya da görmeyi bozan lenslerin kullanımı da başka bir yöntemdir. Burada amaç çocuğun ambliyopik gözünü mutlaka kullanmasını ve fiksasyona zorlamasını sağlatmaktır. En yaygın tedavi, çocuğun güçlü olan gözünü belli sürelerle kapatılarak diğerini kullanmaya teşvik edilmesidir. Göz tembelliğine neden olan pitoz ve katarakt gibi nedenler de hemen tedavi edilmelidir. Ancak göz tembelliği, nedenin ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilemez. Cerrahi müdahaleden sonra yine gözü kapatmak ve zayıf olan gözü kuvvetlendirmek gerekir."
Şaşılık bulunan gözlerde ameliyattan önce göz tembelliği tedavisi yapılması gerektiğini de belirten Op. Dr. Yüksel Demirci, "Burada en önemli etken çocuk ve ailenin tedaviye uyumluluğudur. Ailenin çocuğa destek olup tedaviyi kararlılıkla yürütmesi gerekir. Unutmayın göz tembelliği tedavisi belli yaşa kadar etkindir" dedi.
Neurovision tedavisini de anlatan Op. Dr. Demirci, "Neuorvision ile göz tembelliği tedavisi bilgisayar sistemine yüklenen bir program sayesinde, doktor kontrolünde yapılmaktadır. Göz yapısı uygun bulunan 9-55 yaş arasındaki kişilere uygulanan bu tedavide, görmede artış sağlanması hedeflenmektedir" diye konuştu.
GÖZ TEMBELLİĞİ NASIL FARK EDİLİR?
Göz tembelliğinin fark edilmesi kolay değildir. Göz tembelliği olan çocukta iyi gören göz baskın olduğu için çocuğun kendisi tek gözün az gördüğünün farkında olmayabilirler. Ailenin de çocuğun gözünde şaşılık, kapak düşüklüğü, ilerlemiş katarakt gibi anormal bir durum olmadığı sürece bunu fark etmesi oldukça zordur. Bu da tanının geç konmasına neden olmaktadır. Bu yüzden göz doktorlarının muayenesi şarttır. Tanı iki göz arasında görme farkının bulunmasıyla konur. Bebeklerde görme keskinliğinin tespiti zor olduğu için gözlerden biri kapatılarak renkli veya ışıklı objeleri takibine verdiği reaksiyonlar kontrol edilir, sağlam göz kapatıldığında bebek rahatsız olur. Bu nedenle çocukluk çağında rutin göz muayenesi son derece önemlidir.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş