Skip Navigation Links

Bakıra Hanım Eli

Asırlık meslekler arasında olan,aynı zamanda genelde erkek işi olarak bilinen bakırcılık mesleğine hanım eli değdi

Bakıra Hanım Eli

Yaşam   A+a-

Gaziantep'te genelde erkek işi olarak bilinen asırlık bakırcılık mesleğinde çalışan kadınlar, erkek ustalara taş çıkartıyor. Eskinin popüler meslekleri arasında olan bakırcılığı icra eden kadınlar, çocukluktan beri bakırcılıkla uğraşıyor. Yorucu olması nedeniyle erkek gücü gerektiren mesleğe kadın elinin daha yatkın olduğunu belirten kadınlar, erkeklere göre daha güzel eserler ortaya çıkardıklarını ifade etti. Bakırcılık mesleğini severek yaptıklarını belirten kadınlar, kazandıkları parayla da aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Evine maddi katkıda bulunduğunu belirten bakırcı Nurgül Çetin, ürettiği parça başına ücret aldığını ifade etti. Kendisini görenlerin şaşırdığını belirten Nurgül Çetin, "Burada bakırcılık mesleğinde çalışmakla çok memnunum. Biz çocuğumuz okutmak için buraya geldik. Devletimizin verdiği imkanlardan dolayı, normalde bakır işinin erkek sanatı olduğunu söylerler. Ama kadının eli, oya, el işi gibi işlere daha çok yatkın olduğu için, kadınların bu mesleği daha güzel yaptığına eminim" dedi.
BAKIRI İŞLEMEKTE ZORLANMIYOR
Bakır işlemenin normalde zor olduğunu belirten bakırcı Yasemin Ürtekin, planlı programlı yapıldığı zaman ise zorlanmadığını ifade etti. Ürtekin, "Bu mesleği çok severek yaptığım iş olduğu için bana hiç zor gelmiyor. Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yoktur kadınların elinden her iş gelir. Kurstan bu işi öğrendikten sonra burada işimiz parça başı olarak yapıyoruz. İşimizi severek zevkle yapıyoruz. Bir iş severek yapıldı mı daha güzel oluyor. Burada işimizi başarıyla yapmamızın sırrı, severek yapıyor olmamızdan kaynaklanıyor" diye konuştu.
Erkek bakır ustaları gibi meslekte yeterli sayıda çalışan bulunmadığından yakınlar, bilgilerini genç kızlara ve erkeklere de aktararak, mesleğin sürdürülmesini istediklerini kaydetti.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet