Skip Navigation Links

MEÜ'de 'Cumhuriyetin Kadınları Sergisi'

MERKAM,Kurtuluş Savası'nda cephede savaşan kadınlar ile ilk kadın milletvekillerini, 'Cumhuriyetin kadınları Sergisi'nde Mersinlilerle buluşturdu

MEÜ'de 'Cumhuriyetin Kadınları Sergisi'

Kültür Sanat   A+a-

MERKAM tarafından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 'Cumhuriyetin Kadınları Sergisi' düzenlendi. Kurtuluş Savaşı'nda cephede savaşan kadınları, ilk kadın milletvekillerini ve mesleklerinde ilk olan kadınları anlatan sergide, kadınların fotoğrafları ve kısa yaşam öyküleri yer aldı. MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda açılan sergiyle ilgili bilgi veren MERKAM Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner, Cumhuriyetin Kadınları sergisini 2010 yılında hazırladıklarını belirterek, "Yıl 2015 ama kadının statüsünde çok büyük değişimler yok. Cumhuriyet tarihimize baktığımız zaman kadın adına yapılmış çok büyük atılımlar var. Ancak yıllar içinde ne kazandık, sorgulamaya değer" dedi.
Sergi kapsamında, Cumhuriyet kadınlarını üç ayrı bölümde ele aldıklarını kaydeden Prof. Dr. Taner, Kurtuluş Savaşı'nda cephede savaşan kadınları, o günlerde erkek mesleği olarak kabul edilen meslekleri ilk icra eden kadınları ve ilk defa meclise giren kadınları sergiye dahil ettiklerini dile getirdi.
Sergide, 1935'teki milletvekili seçimlerinde meclise giren 18 kadın milletvekili, Cumhuriyetin ilk kadın büyükelçisi, ilk kadın başbakanı, Danıştay başkanı, vali, belediye başkanı, emniyet müdürü, savaş pilotu, hakim, avukat, doktor, hemşire, kimyacı, tiyatro ve sinema sanatçısı, şair, gazeteci, futbolcu gibi mesleğinde ilk olan 23 kadın ile Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları fotoğraflar, yaşam hikayeleri ve haklarında yazılan yazılarla birlikte sergiye konu edildi. Sergi, 12 Kasım Perşembe gününe kadar açık kalacak.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet