Skip Navigation Links

Meme Kanserini Dokunarak Önleyin

Gaziantep Özel Deva Hastanesi tarafından meme kanseri konulu konferans verildi

Meme Kanserini Dokunarak Önleyin

Sağlık   A+a-

Meme kanserinin boşanmalara neden olduğunu ifade eden Özel Deva Hastanesinde Opr. Dr. Oktay Tosun, insanların memelerine masaj yaparak kanserin önüne geçilebileceğini söyledi.
Gaziantep Nizip Ticaret Borsası Konferans salonunda düzenlenen konferansta Nizip halkıyla bir araya araya gelen Gaziantep Özel Deva Hastanesi doktorlarından Opr. Dr. Oktay Tosun, meme kanserinden korunma yollarını anlattı. Toplumda her 8 kadından 1 tanesinde meme kanseri görüldüğünü söyleyen Opr. Dr. Tosun, hastalığın erkeklerde de görülebilen bir kanser türü olduğunu belirtti.
"HER 8 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ"
Meme kanserinden korunmanın önemini anlatan Opr. Dr. Oktay Tosun, toplumda her 8 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü söyledi. Meme kanserinin boşanma sebebi olabileceğini de ifade eden Tosun, psikolojik ve ailevi yıkımların yaşanmaması konusunda herkesin meme kanseri konusunda bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti. Tosun, "Annesi meme kanserinden hayatını kaybetmiş bir çocuğun, duygu durumunu ondan sonraki hayatını siz düşünün. Meme kanseri dolayısıyla sevdiğine kavuşamayan insanı düşünün. Meme kanseri, erkeklerde de görülen bir hastalıktır. Erkeklerde görülen meme kanseri hastalığı, daha çabuk zamanda, daha etkili oluyor. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz olarak bölünmesi ve çoğalmasıdır. Dünyada her 8 kadından 1'i ve her 100 erkekten 1'i meme kanserine yakalanmaktadır. Şimdi, siz toplumun geleceğisiniz, öğrencisiniz. İlerde belirli noktalara geldiğinizde, bu koltuklara oturacaksınız. Bunun için bilinçlenmemiz lazım. Çünkü meme kanseri konusunda, birileri mutlaka size 'Ne yapalım diye' danışacaktır. Bazı hastaların göğsünün şeklini değiştirdiği düşüncesiyle ameliyat olmak istemediğini hatırlatan hastalar geliyor, ameliyat olman gerekiyor diyorum. 'Bıçak değerse kötü olur' diyorlar. Şimdi ben bu hastaya bu durumu nasıl anlatayım en çok zorlandığımız noktalardan bir tanesidir. Bıçak değerse kötü olur deyip, hasta tedavi olmayı kabul etmiyor. Bundan, siz kendi çevrenizde, yakınlarınıza bahsedeceksiniz. Bıçak değerse kötü olmuyor. Sonrasında tedavisi yapılıyor" şeklinde konuştu.
"DOKUNMAKTAN KORKMAYIN"
Daha sonra meme kanserinden korunma yollarını anlatan Oktay Tosun, insanların göğüslerine dokunmaktan korkmamasını istedi. Tosun, "Üç parmağımızı kullanarak, meme üzerinde dairesel hareket ettireceğiz. Bayanlar için söylüyorum, her ay adetten bir hafta sonra, kendi kendine meme muayenesi yapıyor olması lazım" diye konuştu. Kendi kendine meme muayenesinin, memenin tüm dokusunun elle muayene edilip gözlenmesi olduğunu belirten Tosun, "Düzenli olarak her ay memesini muayene eden bir kadın kısa süre içinde kendi memesini tanıyacak ve memesinde gelişen anormalliği hemen fark edecektir. Meme muayenesinde saptanan her kitle kanser olmamakla birlikte, saptandığında hekime başvurulması gerekir" ifadelerini kullandı.
BELİRTİLERİ
Meme kanseri belirtilerini de anlatan Opr. Dr. Oktay Tosun, memede ya da koltuk altında ele gelen hareketsiz, sert, ağrısız kitle, meme başından gelen kanlı akıntı, meme başında çekilme, çöküntü, meme derisi üzerinde çekilme, memede şişlik, büyüme, kızarıklık, meme dokusunda portakal kabuğu görüntüsü, meme başında iyileşmeyen yaraların kanserin belirtileri olduğunu ifade etti.
Tosun, Özel Deva Hastanesi tarafından oluşturulan 'dokunmaktankorkmayın' hasthagi ile sosyal medyadaki kullanıcıların hastalığa karşı dikkat çektiklerini de ifade etti.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet