Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

CHP,Adana Vizyonunu Açıkladı

CHP Adana İl Başkanı Gökhan Yağ,CHP'nin Adana vizyonunu açıklayarak 'CHP iktidarında Adana mutlu ve umutlu insanların yaşadığı

CHP,Adana Vizyonunu Açıkladı

Gündem   A+a-

yaşanabilir bir kent haline gelecek" dedi.
CHP Adana İl Başkanı Yağ, Seyhan Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin Adana vizyonunu anlattı. Adana'nın sorunlarına çözüm önerilerini aktaran Yağ, kentin AK Parti iktidarı döneminde yeterli desteği göremediğini dile getirdi.
İşsizlik ve beyin göçü nedeniyle Adana'nın umutsuzluğun başkenti haline geldiğini öne süren Yağ, "Bu gidişe dur demenin artık zamanı çoktan gelip geçmiştir" şeklinde konuştu. Adana'nın tarım ve tarıma dayalı sanayiyle içine düştüğü açmazdan çıkabileceğinin altını çizen Yağ, değerlendirilemeyen turizm potansiyelinin de kentin lokomotif sektörü olması gerektiğini anlattı.
Yağ, dünyanın en bereketli toprakları arasında yer alan Çukurova'da son 8 yılda 555 bin dekar alanın tarım dışına çıktığını ve yanlış politikalar sebebiyle üreticinin, Çukurova'nın simgesi olan pamuk üretiminden vazgeçtiğini, narenciye ürünlerinin de dalında çürüdüğünü kaydetti.
CHP iktidarında Çukurova topraklarında mevcut endüstriyel ürünlerin her boyutta desteklenmesini ve katma değeri yüksek yeni ürün desenlerinin araştırılıp ortaya konulmasına çalışacaklarını vurgulayan Yağ, "Üreticilerin 'Çukurova Narenciye Üreticileri Birliği' ve 'Zeytin Üreticileri Birliği' gibi birlikler üzerinden desteklenmesini, Çukurova'nın 'Tarım İhtisas Sanayi Bölgesi' ilan edilmesini sağlayacağız' diyerek CHP'nin Adana için tarım sektöründe yapacaklarını sıraladı.
Türkiye'nin sanayileşen ilk kentlerinden Adana'nın Sosyo Ekonomik Gelişmişlik (SEGE) sıralamasında 2003 yılında 10. Sıraya, 2011 yılında ise 16. Sıraya gerilediğini aktaran Gökhan Yağ, uygulanan teşvik politikası nedeniyle binlerce kişiye istihdam sağlayan birçok fabrikanın kapandığını, yeni yatırımların da Osmaniye gibi teşvik alabilen çevre illere kaydığını söyledi. Teşvik uygulamasının Adana'daki işsizlik oranının artmasında önemli bir unsur olduğunu ifade eden Yağ, uygulanan yanlış dış politikalar nedeniyle kontrolsüz bir şekilde akın akın kente gelen Suriyeli mülteciler nedeniyle Adana'nın işsizlik sıralamasında yerini sağlamlaştırdığını savundu.
AK Parti Hükümeti'nin Suriye politikası nedeniyle Ortadoğu ticaretinin de durma noktasına geldiğini ileri süren Yağ, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilen Ceyhan'ın da yerinde saydığını dile getirdi. Yağ, "İktidarımızda Seyhan, Çukurova ve Yüreğir ile İmamoğlu, Feke ve Tufanbeyli'yi aynı şekilde değerlendiren hibe ve teşvik politikasını değiştireceğiz. İlçelerimiz gelişmişlik düzeylerine göre teşviklerden yararlanacak. Uygulayacağımız teşvik sisteminde 'işsizlik oranını' önemli bir kriter haline getireceğiz" şeklinde konuştu.
Adana'nın tarih ve kültür varlıkları açısından çok zengin olduğunu ancak bu zenginliğin de değerlendirilemediğini aktaran CHP Adana İl Başkanı Gökhan Yağ, Türkiye'nin en uzun kumsallarından olan Tuzla-Yumurtalık sahilinin hak ettiği değeri AK Parti iktidarında göremediğini ve 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Karataş-Yumurtalık sahil bandında tek bir çivi dahi çakılmadığını öne sürdü. Adanalı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de yeterince katkı sağlamadığını savunan Yağ, dünyanın kullanımdaki en eski köprüsü olarak bilinen Taş Köprü'nün halinin durumunun bunun en önemli örneği olduğunu ileri sürdü. Yağ, şöyle devam etti:
"Karataş'taki Magarsus Antik Kenti, kentin ortasında duran Tepebağ Höyüğü de yine AK Parti iktidarından nasibini alamamış Dünya Kültür Mirasları'dır. CHP iktidarında turizm sektörünün tüm paydaş ortak katılımıyla 'Turizm Strateji Planı' oluşturulacak, ilimizin tüm zenginliklerinden faydalanarak dört mevsime dağılan sürdürülebilir bir turizm sektörü oluşturacağız. Kozan Kalesi'ni, Feke'nin kale ve kilisesini, Saimbeyli'nin kale ve kilisesi ile doğa harikası obruk şelalesini, Tufanbeyli'nin Şarköy'de bulunan yeraltı mağaralarını kendi kaderlerine terk edilmiş hallerinden kurtaracak, Türkiye turizmine kazandıracağız. Magarsus Antik Kenti yine CHP iktidarında hayat bulacak ve turizm Adana'nın tarım ile sanayiden sonraki lokomotif sektörü haline gelecek."
Adana'nın bir diğer önemli sorununun kentleşme olduğunu ifade eden Gökhan Yağ, Adana'nın yaşanabilir bir kent olması için insan odaklı köklü bir değişime ihtiyacı olduğunu vurguladı. TOKİ'nin yeniden yapılandırılarak dar gelirlilerin konut edinme haklarının sağlanacağını anlatan Yağ, "Adanamızda son 30 yılda meydana gelen bu ekonomik ve toplumsal yıkımı durdurup tersine çevirebilecek doğal ve toplumsal potansiyeli harekete getireceğiz. Aynı bölge içerisinde bulunan komşu illerin arasında haksız rekabete neden olan yanlış teşvik ve hibe politikalarını sona erdirecek, bölgesel kalkınma stratejisi bağlamında Çukurova Bölgesel Gelişim Planı'nı güncelleyerek komşu illerle işbirliği yollarını açacağız. Bölgemizdeki KOBİ'lerin kendi aralarında birlik kurarak yapıcı rekabet içerisinde dünyaya açılmalarını sağlayacağız. 1163, 1581, 4572 sayılı Kooperatifler Kanunu'na çağdaş yaklaşımlarla müdahale ederek tarım başta olmak üzere turizm, inşaat ve birçok sektörde kooperatifleşmenin önünü açacağız. Tüm dünyanın kooperatifçiliğe özel önem verdiği bu dönemde Toroslardaki tüm endemik bitkileri, turizmi, inşaatı, tarımı, tarıma dayalı sanayi ve birçok sektörü kooperatif ve birlikler üzerinden destekleyeceğiz. Tarım başta olmak üzere tüm sektörlerdeki işletmelerde yapacağımız envanter çalışmalarıyla yüksek enerji kullanan teknolojik değeri düşük alet, makine ve ekipmanların testini yapacağız. Bölgemizde ilk kez 'ileri teknoloji değişim teşviki ve seferberliği' uygulayacağız. Tarladaki traktör ve ekipmandan atölyedeki tezgaha, şantiyedeki iş makinasına kadar değişim ve yenilenme fırtınası estireceğiz."
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş