Skip Navigation Links

MEÜ'de 'Kentleşme, Sosyal Politikalar Ve Eşitsizlik' Paneli

MEÜ'de,Medya,Kültür ve Kent Çalışmaları Anabilim Dalı tarafından 'Kentleşme,Sosyal Politikalar ve Eşitsizlik' konulu panel gerçekleştirildi

MEÜ'de 'Kentleşme, Sosyal Politikalar Ve Eşitsizlik' Paneli

Gündem   A+a-

23 Ekim Cuma günü MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşen "Kentleşme, Sosyal Politikalar ve Eşitsizlik" konulu panele, konuşmacı olarak Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra katıldı.
Bir süredir sosyal politikalar alanında çalışmalar yaptığını ifade eden Buğra, özellikle interdisipliner çalışmalara müsait olduğu ve disiplinler arası bir perspektifi gerektirdiği için bu alanda çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Buğra, sosyal politikanın, içinde yaşadığımız toplumları ve toplumdaki insan ilişkilerinin nasıl biçimlendiğini anlamak için gerekli olduğunu kaydetti.
Buğra, sosyal güvenlik, sosyal hizmetler, çalışanların hakları ve eğitim hizmetleri olmak üzere 4 sosyal politika alanıyla ilgili bilgiler verdi. Özellikle yoksulluk ve eşitsizlik üzerinde çalışmalar yaptığını kaydeden Buğra, düşünce tarihi ve sosyal politika alanına değinerek yoksulluk ve eşitsizlik kavramlarını tarihsel bir bakış açısıyla inceledi.
Sosyal politika düşüncesinin ortaya çıkmasıyla ilgili bilgiler veren Buğra, "Bu düşünce, 16. yüzyılda Avrupa'da erken kapitalizmin ortaya çıkmasına bağlı olarak kırsal alanda sosyoekonomik yapıların çözülmeye başladığı ve önemli kentleşme ivmesinin başladığı ve aynı zamanda kentlerde ortaya çıkan erken sanayi örneklerine rastlandığı bir dönemde ortaya çıkmıştır" dedi.
Sosyal politika tarihi ve sosyal politika düşüncesi içinde yoksulluk ve eşitliğin yerinin yanı sıra ülkemizde ve diğer ülkelerdeki sosyal politika uygulamalarından söz eden Buğra, "Kırsal kesimde tarımın ticarileşmesi, küçük toprak sahibi insanların şehirlere akın etmesinin etkileri açısından kentleşme ivmesi çok önemli. Bunun bir sonucu olarak geleneksel hayırseverliğin ötesinde sosyal yardım mekanizmalarına ihtiyaç duyulmasının sonucu olarak sosyal politika, sosyal yardım ve yoksullukla mücadele örnekleri söz konusu olmuştur" diye konuştu.
Fransız İhtilali ve sanayi devriminin ardından çalışma hayatındaki değişim nedeniyle 19. yüzyılın önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Buğra, Türkiye'deki sosyal politika tarihi hakkında bilgi vererek İkinci Dünya Savaşı sonrasında sosyal politikanın kurumlaşması, 1980 sonrası sosyal refah rejiminin çözülüşü, Fakir Fukara Fonu, yeşil kart, muhafazakar liberalizm ve 'Hayırseverliğin Dönüşü' konularına da değindi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet